Budějovice rozšíří oblíbený park, podnikatel u něj plánuje byty

  8:56
České Budějovice potřebují ke zvětšení parku ve Čtyřech dvorech pozemky firmy JTH Group podnikatele Jaroslava Třešňáka. Ta chystá mezi sídlišti byty a obchodní dům.

Areál, jehož rozloha je 2,8 hektaru, by se měl zvětšit o přibližně 2,5 hektaru směrem k hokejovému centru Pouzar a Vrbenským rybníkům. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Město zvětší park, zatímco investor postaví nákupní centrum a možná i bytový dům. Tak může vypadat výsledek dohody, o které jedná českobudějovická radnice s teplickou společností JTH Group, kterou vede podnikatel Jaroslav Třešňák. Obě strany chystají směnu pozemků v bývalém vojenském areálu ve čtvrti Čtyři Dvory.

V srpnu posvětili budějovičtí radní hned dva záměry. Ten první se týká plánovaného obchodního domu. Investor ho chce vybudovat mezi ulicemi Husova, Evžena Rošického a propojkou ulic Strakonická a Milady Horákové.

Podle důvodové zprávy firma navíc postaví u Husovy třídy chodník, který po dokončení dostane město. To vymění s investorem kus pozemku u parku 4Dvory, kde vznikne mimo jiné vjezd k nákupnímu centru. Požádala o to společnost JTH Group. Na místě má vzniknout také parkoviště pro veřejnost. 

„Záměrem je vybudovat parkoviště pro občany Českých Budějovic, respektive pro návštěvníky městského parku, aby měli možnost zastavit přímo u parku bez nutnosti zajíždět k obchodnímu domu,“ uvedl za investora Karel Schön.

Záměr směny radní schválili. „Nyní dojde k ocenění pozemků a poté budeme jednat dál podle toho, jak budou ceny vypadat. Čekají nás ale ještě schůzky s investorem, kde budeme řešit další podrobnosti. Chceme této lokalitě věnovat pozornost a pracovat s ní v souvislostech,“ upozornil náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Vedení českobudějovické radnice plánuje na bývalém vojenském cvičišti rozšířit oblíbený park 4Dvory, který získal několik ocenění včetně German Design Award 2020.

K tomu ale potřebuje pozemky, které vlastní investor plánovaného obchodního domu. Právě těch se týká druhý záměr směny, jenž vedení města schválilo. Stejně jako v prvním případě bylo pro devět z deseti přítomných radních.

Město žádá od JTH plochu o rozloze více než šesti tisíc metrů čtverečních v sousedství parku. Investor za to chce území o zhruba třetinové rozloze za nedalekým autosalonem.

„Lokalita je velmi důležitá“

Obchodní dům totiž není jediným záměrem, který Jaroslav Třešňák ve Čtyřech Dvorech připravuje. „Směnou by si investor ucelil své pozemky v této lokalitě, na kterých chce podle našich informací stavět bytový dům,“ zmínil Bouzek.

V areálu bývalého vojenského cvičiště Čtyři Dvory se v posledních letech rozrostla bytová výstavba. Staví tam především holding Mane. Doposud při Husově třídě vzniklo 280 bytů. Radnice nyní o kousek dál připravuje výstavbu bytového domu. Sousední sídliště Máj je s 20 tisíci obyvateli největší ve městě.

Své plány za autosalonem zatím teplická firma komentovat nechce. „Projekt naší společnosti je nyní ve fázi přípravy a zatím je předčasné o něm hovořit vzhledem k existenci několika variant,“ reagoval Schön. I v tomto případě musí nejdřív pozemky ocenit znalec a pak dojde na vyjednávání.

Českobudějovická radnice ale o rozšíření parku stojí. V létě pořádala na místě setkání s místními, aby zjistila, co od případného zvětšení očekávají. „Plocha je v územním plánu jako nezastavitelná. Proto tady nic jiného než park nebo stavby, které s ním souvisí, být nemůže,“ připomněl tehdy předseda komise pro architekturu a územní rozvoj Miroslav Vodák.

„Celá ta lokalita je velmi důležitá. Nechceme ji nějakým špatným rozhodnutím poškodit a budeme se věnovat i celkovému okolí. Architekt, který spolupracuje s panem Třešňákem, kontaktoval autora parku 4Dvory Petra Veličku. Spolupracovali spolu na podobě plánovaného Kauflandu i venkovních prostor,“ upřesnil náměstek primátora Ivo Moravec (OPB).

Dlouhodobou vizí je podle něj i spojení parku s lokalitou za propojkou sídlišť Máj a Vltava. Přes silnici by mohla jednou vzniknout lávka. Na druhé straně se nachází rozlehlé území o výměře více než 133 tisíc metrů čtverečních, které podle katastru nemovitostí patří JTH Group, a přímo za ním se rozkládají oblíbené Vrbenské rybníky.

Autor: