Robert Rohál vystavuje v Praze svou černobílou fotografickou kolekci Nostalgia 22

Robert Rohál vystavuje v Praze svou černobílou fotografickou kolekci Nostalgia 22

Tisk

nostalgia perexOd konce srpna do začátku října je Sál Boženy Němcové v pražské Knihovně na Vinohradech domovem fotografické kolekce fotografa, novináře a spisovatele Roberta Rohála Nostalgia 22. Soubor tvoří dvaadvacet černobílých fotografií, na nich jako protagonisté „vystupují“ Soňa Drábková a Jiří Bartoň. I když výstava je už otevřená, slavnostní vernisáž proběhne 22. září.

 


Podle autora bylo jeho snahou nafotit nostalgicky laděnou kolekci, tedy ne rozjásanou, ale spíše sevřenou do sebe. I když fotil své blízké přátele, přesto jim „vnutil“ určitou roli. Zatímco sekretářku Soňu Drábkovou oblékl do divadelních kostýmů a nafotil v Kroměříži, snímky s hercem a šansoniérem Jiřím Bartoněm pořídil v Šumperku. V tomto případě ale nechal aktéra v civilu – a tak trochu v zamyšlené poloze.

nostalgia1

„Velkou roli na fotkách hrají i kulisy a prostředí obou, dost rozdílných měst – Kroměříže a Šumperka. Jsou to místa, s nimiž máme všichni tři něco společného. Jen na dvou fotografiích jsou moji protagonisté společně. Na té první titulní, tak trošku mystické, může dvojice připomínat třeba Antonia a Kleopatru, nebo Tristana a Isoldu, druhá společná fotografie je jakýmsi průhledem do divadelního zákulisí – inspiroval mě k tomu Jirka, který byl několik sezón v angažmá Divadla Šumperk,” uvedl Robert Rohál, který kolekci Nostalgia 22 prvně představil v galerii šumperského divadla na jaře 2018.

Během uplynulých dvou let vystavil kolekci ve Vyškově, Kroměříži, Olomouci a Kyjově. Nyní je na programu Praha, kde v minulých letech autor vystavoval už dvakrát. O to víc se těší do nového a sympatického prostoru, kterým je nedávno otevřený Sál Boženy Němcové v Knihovně na Vinohradech.

I když výstava Nostalgia 22 je otevřena už od 24. srpna, slavnostní zahájení proběhne v úterý 22. září v 18 hodin. Vernisáž zahájí Bohdana Vlková a Jiří Bartoň, který také za doprovodu klavíristky Marie Drkulové zazpívá několik šansonů.

nostalgia2

Robert Rohál, rodák z Holešova, působí v kulturních a mediálních sférách. Je autorem několika desítek knížek z prostředí filmu, divadla a pop music. Jako novinář začal v roce 2002 fotit původně pro noviny a od té doby se stal fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 až 2010 prezentoval svoji fotografickou tvorbu v rámci kolektivních výstav Kresby světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav (Praha, Brno, Zlín, Ostrava, Třebíč, Dobruška, Hukvaldy, Zvolen, Národní muzeum fotografie Jindřichův Hradec, hrady Karlštejn a Křivoklát, zámky Doudleby nad Orlicí, Nový Světlov a Rájec nad Svitavou).

nostalgia

Zabývá se černobílou fotografií a nejčastěji fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. V rámci České republiky i Slovenska se prezentoval kolekcemi Andělé kolem nás, Komtesa, Hřebci, Doudlebské motivy, Romance o Krásce a Zvířeti, La Divina, Edith a Marlene, Tisíc tváří černovlásky nebo ... láskou a múzou políbená. Retrospektivu své tvorby představil na výstavách Robert Retro Rohál a Věčné návraty.

Foto: archiv Roberta Rohála


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Geniální Burian v Galerii u Betlémské kaple

altKdo z nás by neznal ze školních učebnic nebo (nejen) dětských knížek podmanivé ilustrace lidského vývoje, pravěkých zvířat nebo domorodých kmenů. Čitelný rukopis Zdeňka Buriana nikdy neztratí nic ze své krásy. A o tom dobře ví i


Literatura

Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic
ImageDějepisec Josef Petráň, dozajista patriarcha naší historické vědy, se celá desetiletí vracel k rodné vesničce Ouběnice, nejprve v rámci badatelských povinností, později řekněme i z fanouško...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...