INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome ksWlT4rMLYTři čtvrtiny zaměstnanců jsou ve svém zaměstnání spokojeny. Vysoká míra spokojenosti souvisí i s rostoucí nejistotou na trhu práce. Lidem proto letos méně vadí, že nemohou kariérně růst, méně si také stěžují na výši mzdy a již tolik nepociťují potřebu změny.

Vyplývá to z průzkumu kandidátských preferencí, který v létě zrealizovala personální agentura Grafton Recruitment.

„Se svou prací je spokojeno o 3 procentní body více lidí než v loňském roce, kdy se celá řada zaměstnanců dočkala zvýšení mzdy. Letos jejich mzda stagnuje či dokonce mírně klesá, pozitivní emoce směrem k zaměstnavateli i práci však rostou, a to zejména z důvodu nejistoty a nestability pracovního trhu,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Lepší pocit z práce mají dle ní ženy, lidé do 35 let, vysokoškoláci a IT specialisté. „Alarmujícím zjištěním průzkumu ovšem je, že celá čtvrtina lidí má svoji práci naopak spojenou s nepříjemnými emocemi, velmi často zmiňují nudu a dokonce i vztek,“ dodává Jitka Součková.

Nespokojenost čtvrtiny českých zaměstnanců souvisí s celou řadou aspektů, jako je například výše mzdy či nemožnost kariérního postupu. Zajímavé však je, že tyto důvody meziročně oslabují. Například podíl lidí, kteří jsou nespokojeni s výší mzdy, klesl meziročně ze 68 % na 62 %. Výrazně méně lidí vnímá jako problém nemožnost kariérního postupu (ze 41 % na 27 %) a namísto loňských 27 % letos jen 19 % v práci pociťuje potřebu změny. Klesající množství lidí zaměstnanců si stěžuje na nepříjemného šéfa a vedení (letošních 44 % vs. loňských 47 %) a mírně se snížilo i množství lidí, kteří mají výhrady k náplni práce. „Je zřejmé, že si lidé vlivem koronavirové krize začali více vážit své stávající práce a nevnímají jako problém, že nemohou kariérně růst, nebo že nedostali přidáno,“ komentuje Jitka Součková.

Vstřícný zaměstnavatel – spokojený zaměstnanec

Z výsledků průzkumu vyplývá i to, že lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svoji práci mnohem raději a novou si nehledají. Méně touží nejen po změně práce, ale i po změně oboru. Tito lidé také obvykle nejsou v zaměstnání vystaveni stresu a pokud ano, jde jen o mírný stres, který je motivuje. Nejvíce přitom vstřícnost svého zaměstnavatele pociťují lidé, kterým se v posledním roce zvýšila mzda, v pracovním životě jsou méně než 10 let a pracují na plný úvazek. S věkem a praxí u lidí pocit, že jsou k nim zaměstnavatelé vstřícní, klesá. Celkem vstřícnost zaměstnavatele pociťuje 56 % zaměstnanců. Více než čtvrtině (27 %) pracovníků zaměstnavatel vychází vstříc alespoň částečně.

Jako nejdůležitější aspekty vstřícnosti zaměstnavatele vnímají lidé schválení termínu dovolené a návštěvy lékaře (30 %), nastavení pracovní doby dle potřeb zaměstnance (23 %), spolurozhodování o pracovních postupech a harmonogramu (17 %), ovlivňování pracovní náplně (10 %), podporu rozvoje a vzdělávání (9 %) a spoluvytváření pracovního prostředí (8 %).

Dobrá mzda a stabilita nejdůležitější potřebou 

Se spokojeností v práci souvisí i to, zda jsou uspokojeny nejdůležitější potřeby zaměstnanců. Mezi ně patří dle průzkumu Grafton Recruitment zejména dobrá mzda, stabilita a práce, která baví. Dobrou mzdu uvádí jako hlavní požadavek 9 z 10 respondentů. Téměř stejně si lidé cení stability a jistoty práce (88 %) a toho, aby je práce bavila (88 %). Jen o málo méně lidí (82 %) považuje za důležité vyvážení práce a osobního volna. Pro necelé tři čtvrtiny (71 %) je důležitý osobní rozvoj a učení se novým věcem, pro dvě třetiny (66 %) práce se zajímavými lidmi.
Více než polovina oslovených (56 %) si chce odpracovat hodiny a mít čistou hlavu, 54 % chce zlepšovat svět nebo životy lidí, 55 % chce mít dobré benefity a 53 % možnost kariérně růst. Relativně nízká je potřeba pracovat pro malou firmu či startup (43 %) a ještě méně lidí chce pracovat pro prestižní firmu (34 %).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3