SOČR uctí jazzmana Karla Růžičku koncertem v DOX+

Publicista Lubomír Dorůžka ho označoval za „grandseigneura“ českého jazzového piana. Karel Růžička by se letos dožil osmdesáti let a SOČR při této příležitosti uvede symfonický koncert sestavený z komponované i improvizované hudby. V pátek 18. září se zároveň SOČR poprvé představí pod střechou multifunkčního sálu DOX+. Uměleckým garantem večera je aranžér, skladatel a interpret Tomáš Sýkora, dirigovat bude Štěpánka Balcarová.

Program zahájí skladba Karla Růžičky Lovebird v nové úpravě pro kvarteto jazzových muzikantů a orchestr. Je vystavěná na půdorysu velké jazzové formy typické pro současná bigbandová aranžmá. Následovat bude suita Hidden Songs, kterou napsal Tomáš Sýkora pro vlastní trio a orchestr. Večer završí Grace and Gratitude Medley, Sýkorova orchestrální úprava skladeb z posledního alba saxofonisty Karla Růžičky ml. Přímý přenos koncertu odvysílá také ČRo Vltava.

Tomáš Sýkora, foto Vít Šimánek

Skladatel, pianista, kapelník, pedagog, producent a aranžér Tomáš Sýkora komponuje klasickou hudbu i jazz. Za důležité považuje výrazné melodie, propracovaný zvuk, promyšlenou výstavbu hudební formy a barvu jednotlivých kompozic. Jako učitel ho výrazně ovlivnil právě Karel Růžička; Sýkora pak mimo jiné vytvořil kompletní orchestraci jeho Celebration Jazz Mass.

Sdílet článek: