Akademici z Ostravské univerzity objevili nové druhy hmyzu z období dinosaurů

8. září 2020 10:00

Vědci z Ostravské univerzity objevili v jantaru nový druh hmyzu. Fosilie pocházejí z Barmy a  jsou staré zhruba 100 milionů let. Nález pomůže odhalit vývoj některých vybraných živočichů.

Vědci Jan Ševčík a Petra Kočárek objev publikovali i na stránkách prestižních vědeckých časopisů. „Je až neuvěřitelné, jak dobře jsou zástupci hmyzu z této éry v jantaru zachováni. Je to jako kdyby je včera někdo ulovil a vyrobil mikroskopický preparát,“ uvedla mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Dodala, že s hledáním dalších zajímavých exemplářů z jantaru ostravští vědci zdaleka nekončí. „Už teď zkoumají další zajímavé objevy, které se v blízké budoucnosti můžou stát námětem pro další publikace,“ dodala mluvčí.

Docent Jan Ševčík nový druh i rod symbolicky pojmenoval po svém synovi. Jeho fosilní moucha Adamacrocera adami je podle mluvčí cenným důkazem o evoluci dvoukřídlého hmyzu v druhohorách. Nese v sobě totiž znaky hned několika čeledí, a navíc v neobvyklé kombinaci.

Docent Petr Kočárek objevil v barmském jantaru nový druh i rod rovnokřídlého hmyzu, který pojmenoval Ellca nevelka, čímž zároveň hravě odkazuje na jeho nepatrné rozměry. Jde o zástupce vyhynulé čeledi na pomezí kobylek a sarančí.

Ellca nevelka. Nový druh i rod rovnokřídlého hmyzu, který v barmském jantaru objevil docent Petr Kočárek
Spustit audio