Sedm víkendových oblastních závodů

8.9.2020 Petr Klimpl

Sedm víkendových oblastních závodů

O víkendu proběhlo několik oblastních žebříčků.

Sobota

Východočeský pohár začal krátkou tratí, kterou upořádál Start Náchod v Jívce (s centrem u dolu Bohumír). Běželo se na mapě Kuprovka, pěkné tratě pro osm stovek závodníků připravil Zdeněk Sokolář v různorodém orientačně velmi zajímavém terénu s pozůstatky těžby, kde byly četné srázy a balvany, rozmanité porosty s velmi dobrou i sníženou průběžností. V ženách slavila úspěch zkušenost - vyhrála Martina Zvěřinová (LPU) před Zuzanou Jedličkovou (SHK), rozdíl mezi nimi byl 18 sekund, třetí s více než čtyřminutovou ztrátou byla Hana Veljačiková (PGP). V mužích vyhrál Petr Zvěřina (LPU), který o 11 sekund porazil Jana Beneše (SJC), třetí byl další jičínský závodník Jan Palas s odstupem 2:20 min. na vítěze.

Dva závody Ligy Vysočiny uspořádal SK Chrast v Žumberku. Tři stovky závodníků čekal dopoledne sprint na mapě Žumberk, kterou připravil Martin Krejsa, tratě (stavitel Jakub Hledík) vedly ve svažitém terénu obce, kde byla převážně obytná zástavba, ve středové a JZ části byla narušena oblastí lomů a zříceniny hradu s přilehlými zalesněnými pasážemi. V ženách s obrovským náskokem více jak dvou minut vyhrála Vendula Horčičková (LCE), druhá byla Alena Voborníková (CTB), třetí Klára Bořilová (TBM) ztratila na vítězku tři minuty. Velmi vyrovnaný závod mužů vyhrál jihlavský veterán Vladimír Srb, který o dvě sekundy porazil Tomáše Bořila (TBM), třetí Vojtěch Vacek (SJI) byl ještě o tři sekundy pomalejší. Odpoledne byla připravena krátká trať na mapě Studená voda (autor Martin Krejsa), stavitel tratí Vladimír Krejsa měl k dispozici zvlněný terén s hustou sítí komunikací a vodotečí, kde byly četné terénní detaily a pasáže s kameny či pozůstatky těžby. V ženách byla nejrychlejší Alena Voborníková (CTB), durhá Klára Bořilová (TBM) a třetí Barbora Chudíková (SJI) měly ztrátu přes dvě minuty. V mužích si pro vítězství doběhl Tomáš Bořil (TBM), s dvouminutovou ztrátou byl druhý Zdeněk Mazal (VBM), třetí se ztrátou tři a půl minuty skončil Vojtěch Vacek (SJI).

Mistrovství Hanácké oblasti na krátké trati připravil SK Haná orienteering s centrem u penzionu Relaxa ve Žďárském potoku. Na startu bylo přes 400 závodníků, které čekala mapa U Škaredé jedle (mapoval Zdeněk Rajnošek) v horském podmáčeném lese, který byl mírně zvlněný, dobře průběžný (poprvé použitý pro OB). Tratě postavil Robert Binar. V ženách s přehledem vyhrála Lucie Šašinková (SSU), čtyři minuty za ní zaostala Iva Košárková (PGP), třetí Lenka Janošíková (UOL) už měla ztrátu přes 10 minut. Na trati mužů si pro první místo doběhl Daniel Tomanek (KSU), druhý skončil Juraj Bencúr (AOP) a třetí Radim Perknovský (JPV).

Pořadatelé z OB Vizovice připravili oblastní závod Valašskou oblast a Moravskoslezský kraj v Pozděchově (centrum bylo na místní sjezdovce). 377 závodníků běželo krátkou trať na mapě Pramen Vláry. Stavitel tratí Karel Kršák měl k dispozici podhorský les valašského charakteru, kde byl převážně čistý les, jen místy byl podrost. Na trati žen byly nejlepší dorostenky - vyhrála Michaela Dittrichová (SKM) s náskokem přesně tří minut před Sárou Bednaříkovou (LCE), třetí Hana Mašláňová (TZL) měla ztráta přes čtyři minuty. V mužích byl nejlepší Tomáš Kolárik (TZL), druhý Marek Cahel (LCE) za ním zaostal necelou minutu, třetí skončil Jan Šidla (TZL).

Jihomoravská liga měla na pořadu v Soběšicích krátkou trať, kterou připravili pořadatelé z Meniskosu Brno. Téměř čtyři stovky závodníků běželo ve smíšeném lese mezi Soběšicemi a údolím potoka Melatín, kde byla střední hustota komunikací, údolíčka a rýhy, v J části příkré stráně; v části prostoru byla vzrostlá sezónní vegetace. Tratě na mapě U Buku (autor Petr Matula) postavil Petr Hrouda. V ženách byla nejrychlejší Lenka Kociánová (VBM), druhá Věra Mádlová (ZBM) za ní zaostala něco nad minutu, třetí Barbora Chloupková (VBM) měla odstup hodně velký. Na trati mužů suverénně dominoval Jiří Zelinka (MBM), druhý Martin Melecký (SSU) a třetí Alexandr Jordanov (ZBM) měli ztrátu přes šest minut.

Neděle

První závod oblastního žebříčku Ještědské oblasti uspořádal LOK-o Liberec v Bedřichově s centrem na lyžařském stadionu. Běžela se klasická trať v horském lese, který byl místy hůře průběžný, místy podmáčený, byla tam těžká podložka, hustá síť cest, v části prudký kamenitý svah. Mapu Klogertův kámen připravili Josef Borůvka, Ivo Habán a Roman Horký. Tratě pro téměř 850 závodníků postavil Vojtěch Melichar. V ženách bala nejlepší Kamila Gregorová, druhá Ivana Fujáčková (SJC) měla ztrátu 1:14 min., třetí skončila Iva Rufferová (TUR, +1:57 min.). Na trati mužů byl jasně nejlepší Filip Wolf (TUR), druhý Michal Horáček (VLI) měl ztrátu přes pět minut a třetí Ctibor Sysel (PGP) skoro deset minut.

Výsledky všech závodů najdete v IS ORIS.


« zpět