Kauza údajně opilé soudkyně za volantem se komplikuje, bude revizní posudek

V případu soudkyně ústeckého krajského soudu Markéty Lehké obžalované kvůli jízdě pod vlivem alkoholu vznikne revizní znalecký posudek. Soudce k jeho pořízení vedly rozdílné závěry dvou předchozích posudků. Žena u soudu v Mostě vinu odmítla. Hrozí jí až rok vězení. Soud odročil hlavní líčení na 5. listopadu.

Hlídka Lehké při dechové zkoušce loni v prosinci naměřila 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho jednoznačně odmítla. U soudu řekla, že měla bromhexin a následně si stříkla stopangin. Znalec obžaloby zcela vyloučil, že by naměřené hodnoty byly způsobeny uvedenými léky.

Znalkyně obhajoby Eva Herkommerová dnes u soudu řekla, že při dechové zkoušce nebyly splněny všechny podmínky nutné pro její správné provedení. "Můžeme říci, že v dechu byl etanol. Dechová zkouška ale nebyla provedena tak, jak má," uvedla znalkyně. Věrohodnost výsledku dechové zkoušky snižuje podle ní mimo jiné to, že nedošlo ke stabilizaci dechového přístroje v terénu a ten nebyl dostatečně vzdálen od zařízení, která vysílají vlny.

Policista u soudu řekl, že automobil zastavil kvůli tomu, že vozidlo začalo přejíždět z pruhu do pruhu a následně přejelo lehce do protisměru. Dnes pouštěl soud videozáznam. "Není to od pangejtu k pangejtu, jak uváděl policista, nicméně takto se neřídí. Obžalovaná vjela do protisměru, ohrozila protijedoucí automobil a znovu vjela na střed," komentoval záznam soudce Benno Eichler.

Do přístroje dýchala soudkyně několikrát, protože výdech nebyl dostatečný k záznamu hodnot. "Nechci na krev, chci normálně správní delikt," uvedla Lehká k dotazu policisty, zda se podrobí krevnímu testu. Podle hlídky byl cítit z ženy alkohol. Obhajoba dnes předložila soudu vánoční vůni do automobilu. "Nemůžeme vyloučit, že odér z vozidla byl způsoben vůní, která byla v té době intenzivnější než nyní," uvedl obhájce Rostislav Sochor.

Výsledek první dechové zkoušky provedené v 17:28 byl 1,8 promile a u druhé provedené v 17:33 byla hodnota 1,75 promile. "Není vůbec o čem diskutovat. Byl to alkohol, k tomu není co více dodat," uvedl znalec obžaloby Jiří Fišer. U stopanginu je podle něj možné, že koncentrace vyletí velmi rychle nahoru, následně však rychle padají dolů. U druhého dechové zkoušky by tak podle Fišera byla hodnota již mizivá.

Znalkyně obhajoby dnes uvedla, že aplikace stopanginu může mít vliv na výsledek dechové zkoušky. "Zkoušku je vhodné opakovat po patnácti až třiceti minutách," uvedla. Lehká navíc žvýkala.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Lehkou dočasně zprostila výkonu funkce místopředsedkyně ústeckého krajského soudu a podala ni kárnou žalobu.

Související

Marie Benešová

Benešová postavila mimo službu dva soudce, dočasně berou jen polovinu platu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dočasně zprostila výkonu funkce dva soudce: místopředsedkyni ústeckého krajského soudu Markétu Lehkou a bývalého šéfa mělnického okresního soudu Jana Veselého. Lehká čelí obžalobě za řízení pod vlivem alkoholu, Veselý zase kárným řízením mimo jiné v souvislosti s jeho podnikáním.

Více souvisejících

Markéta Lehká (soudkyně) soudy ústí nad labem justice život

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 20 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy