Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chaos i perné chvíle hostinských: Krajští kandidáti v debatě Blesku vyčinili vládě

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček, Pavlína Horáková, Jakub Veinlich - 
8. září 2020
13:10

Blesk Zprávy odstartovaly v úterý sérii debat ke krajským volbám a hlavním tématem premiérové diskuse byl koronavirus, konkrétně pak téma covid-19 a chudoba. První osmička kandidátů dostala prostor okomentovat i situace v pohostinství, které patří mezi nejzasaženější oblasti. Zástupci stran a hnutí často zmiňovali stejně jako podnikatel Pavel Papazov, provozovatel restaurace, že vláda málo informovala při první vlně občany a podnikatele, kteří by potřebovali větší předvídatelnost případných dalších opatření.

Pavel Papazov a jeho syn provozují v pražském Karlíně čtyři restaurace. Koronavir ale existenci jeho podnikání ohrožoval doslova existenčně. Žádný výdělek, ale složenky se neptají. „Ovlivnilo nás to tak, že jsme prakticky málem zkrachovali,“ řekl v reportáži Blesk Zpráv.

Vládě vyčítá, že nejdříve omezila provoz restaurací tak, že musely zavřít nejpozději ve 20 hodin, aby o pár dní později nemohly na nějaký čas otevřít vůbec. „Proč v osm, proč ne třeba v 10, v 11? Když to řeknu s nadsázkou, tak koronavir do osmi nepřijde, přijde v osm pět, nebo v půl jedenácté?“

Nakonec se prý musel, stejně jako ostatní, přizpůsobit. Teď bude navíc pro podniky platit nové opatření, kdy budou smět mít otevřeno jen do půlnoci. „Myslím, že to zničilo gastronomii v tomhle státě alespoň na rok dopředu,“ je přesvědčený Pavel Papazov, který doufá, že se zákazníci opět naučí do restaurací chodit a nebudou se bát. Od vlády by pak chtěl hlavně dostatek informací a předvídatelnost. Koronavirovou situaci pak považuje za mnohem horší než v roce 2002, kdy mu podniky vyplavila velká voda. „Ta nejistota je v tomhle mnohem horší, než to bylo za těch povodních,“ dodal.  

Personál proto musel nechat doma, zpět bude lidi nabírat až se mu začnou vracet příjmy. Ty má především od hostů, kteří k němu chodí na jídlo z okolních kanceláří. Jenže ty většinou stále ještě pracují z domova. „Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu, že jakmile se situace začne vracet do normálu, že je opět přijmu. A tak činím postupně, jak to nabíhá ty tržby. Samozřejmě ještě nejsou stále takové, jaké byly před tím,“ končí výčet problémů pro předvolební debaty Blesk Zpráv Papazov.

Jak to vidí kandidující politici?

Ladislav Okleštěk (ANO), současný hejtman Olomouckého kraje a poslanec ocenil podnikatele Pavla za jeho pevný vztah se zaměstnanci. Jako vládní politik zmínil program Antivirus, který byl určený i na pomoc restauracím a stravovacích provozoven. Podnikatelé v pohostinství to ale Oklešťka budou mít těžší, protože těžili především ze zahraničních turistů. 

„Praha byla vždy víc závislá na zahraničních turistech, takže Praha na tom vždy byla hůř. Určitě je potřeba vydržet, situace není lehká,“ povzbuzoval hostinské současný hejtman Olomouckého kraje. 

Zavření restaurací na jaře letošního roku Okleštěk hájil. Vláda podle něj musela reagovat. „Nikdo jsme si koronavirus nevymysleli, ale když už přišel, tak jsme museli udělat opatření,“ dodal kandidát hnutí ANO. 

„Čeká nás těžký podzim“

Kandidátka Pirátů Zuzana Klusová, která se uchází o mandát v Moravskoslezském kraji, začala smířlivě a pochválila kolegy z Moravskoslezského kraje, za vstupné zdarma na různé památky a kulturních středisek, což prý pomáhá i restauracím, kam chodí turisté na jídla. 

Volné vstupy prý na Klusovou zapůsobily, protože strávila víkend na krajských památkách a v místních restauracích. Klusová ale zároveň také zmínila další problémovou skupinu. Ne jen majitele a provozovatele restaurací. Ale také jejich personál. 

„Servírky u nás mají 100 korun na hodinu, často dělají na dohodu o pracovní činnosti a teď mají strach ještě ze zavírání škol,“ zmínila s tím, že vláda by podle ní měla proto řešit i co bude v příštích měsících, kdy se mluví o tom, že by mohla přijít další vlna koronaviru. „Čeká nás těžký podzim,“ míní kandidátka Pirátů.  

„My jsem památky dali zdarma, aby lidé utratili peníze v hospodě, to opravdu pomůže všem,“ dal za pravdu Klusové Jakub Unucka, krajský kandidát koalice ODS a TOP 09, který v současné době zastává funkci náměstka hejtmana v Moravskosleslezském kraji. 

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Horší řešení je podle Unucka ale v regionech, které jsou závislé na zahraničních turistech. „Hospody které nejsou závislé na turistech, ty si pomůžou,“ věří Unucka a zmínil praxi, že některé restaurace začaly více vařit jídla s sebou, jiné vaří například jídla pro cyklisty. „Tam kde jsou závislých na Číňanech, nebo jiných turistech, tam budou muset najít dočasně jiné působiště,“ míní náměstek Unucek. 

Třetí kandidát v debatě za Moravskoslezský kraj Lukáš Curylo (za KDU-ČSL) kritizoval vládu podobně jako podnikatel Pavel - za nepředvídatelnost. Zmínil, rozhodnutí moravskoslezských hygieniků, kteří v polovině července rozhodli o okamžitém omezení provozu hospod a restaurací a povinném nošení roušek. „Toto se nesmí opakovat,“ apeloval na politiky i hygieniky Curylo. 

Tato zkušenost vedla podle lidoveckého náměstka moravskoslezského hejtmana k milionovým ztrátám nejen v oblasti gastronomie, ale i v oblasti kultury. 

„Jako Ostravák jsem byl týden v Praze a podpořil jsem turistický ruch, když jsem tu navštěvoval památky a jedl v restauracích,“ zmínil na okraj Curylo, jak on přispěl k podpoře podnikání. 

Jako Bob a Bobek

Zdeněk Štefek (KSČM) kandidující v největším, tedy Středočeském kraji, vidí za nejdůležitější úkol udržet pracovní místa v tomto odvětví a překonat krizi dlouhodobě. 

„Vnímám, že základním problémem pro firmy, pro podnikatelé je nejistota,“ míní Štefek, kterému často měněná opatření prý připomínají Boba a Boka, kteří právě vylezli z klobouku. „Firmy potřebují mít nějakou prognózu, v případě, že se bude koronavirus vyvíjet tak a tak, že hrozí tehdy a tehdy zavření omezení provozu a musí mít samozřejmě jistotu i zaměstnanci, že v tom případě se na ně bude vztahovat podobný program jako na jaře,“ apeloval na vládu komunistický zástupce Štefek, jehož strana ve Sněmovně kabinet podporuje, aby ministři nenavrhovali potřebná opatření opět na rychlo a ve stavu legislativní nouze. 

„Chaos musí ustat“

Michal Kučera z TOP 09 chce získat mandát v Ústeckém kraji. Podle jeho mínění se ti, kteří uměli na danou situaci zareagovat, zvládají přežít bez výrazných zrát. Ale museli se prý spolehnout sami na sebe. 

„Stát jim v tom nepomohl, pomohly jim samosprávy – ať městské, tak krajské. Pokud máme další krize, které pravděpodobně přijdou, tak musí zareagovat stát. Chaos tady musí ustat,“ míní Kučera. 

Josef Bernard, donedávna sociálně demokratický hejtman Plzeňského kraje, letos kandidující jako nezávislý za hnutí STAN, se pustil do vlády, že kvůli koronaviru a nepřipravenosti na něj prohloubila schodech státních rozpočtu na historicky nejvyšší schodek. 

„My jsme si v této zemi zaplatili nejdražší školení na světě – půl bilionu. Protože jsme byli nepřipravení,“ řekl Bernard s tím, že nyní je nejdůležitější se poučit a připravit se na případnou další vlnu šíření nákazy. Minulé dny ukazují, že počet nakažených rapidně přibývá. V pondělí jich bylo opět přes 500. 

Lepší trasování, policejní drony a prokouslý jazyk: Martin popsal pandemii v Malajsii

„Teď nejdůležitější je, že jsme se poučili, že budeme mít ochranných pomůcek dost a zemi, tak jak jsme zastavili, už zastavovat nebudeme. Musíme se s tím virem naučit žít. Klid a dobré plánování a jasné vzkazy občanům,“ načrtl Bernard jasný úkol pro politiky a vládu.

Lídryně ČSSD ve Zlínském kraji, bývalá europoslankyně Olga Sehnalová odmítla tvrzení, že svých předřečníků, že by se stát nepostaral o podnikatele a živnostníky.

„Koronavirus zachránil každé čtvrté pracovní místo v této zemi,“ je přesvědčená politička vládní ČSSD. Naopak ale souhlasila s tím, že nápomocná byla i samospráva a kraje, protože i ty pomáhaly živnostníkům. „Ale měli bychom se s tím popasovat dohromady a nehledat, kde kdo udělal nějakou chybu a kdo se zorientoval později, než bylo záhodno,“ vyzvala Sehnalová politiky, aby při řešení krize táhli za jeden provaz. 

V první debatě Blesku osm zástupců stran a hnutí řešilo také další dopady a opatření vlády proti koronaviru. Debata se tak vyostřila například při tématu „rouškovného“, tedy jednorázového pětitisícového příspěvku pro důchodce. Podrobnosti i celý záznam vám nabídneme na Blesk.cz.

Video  Koronavirus a sliby voličům: Co řekli krajští kandidáti v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 9. září 2020 11:51 )

Merkelová říkala, že je možnost, že si nákazou projde 70% populace. Měli jsme nařízené roušky na běhání do lesa a do vlastního auta, to opravdu nikdo normální nemohl nařídit, proto to bylo jen u nás

fandasever ( 8. září 2020 16:35 )

Máte 100% pravdu

fandasever ( 8. září 2020 16:34 )

Tak se mohou hospodští i s celým svým personálem navštěvovat navzájem, dělají jako by byli nosným pilířem ekonomiky , čeští turisté je spoustu let nezajímali, byl to pro ně obtížný hmyz, uměli se sklánět jen před cizinci, klidně může polovina hospod i hotelů zkrachovat, kdo se zastal lidí když tady krachovaly firmy, nikdo, Klaus a celá pravice tvrdila, že krach je ozdravný proces ekonomiky, tak konečně nechte tu ekonomiku ozdravit

Covid_19 ( 8. září 2020 15:54 )

Jermanová je typický kandidát ANO, v ODS jí kariéra nešla, tak přestoupila ,ale zvyky jí zůstaly

denisz ( 8. září 2020 15:45 )

No jistě, že krajští kandidáti vyčinili vládě.
Přes 30% občanu bude preferovat hnutí ANO dokonce
i v krajských volbách. Šílení Piráti, vzteklá
opozice se ANO tak snažila přehnaně dehonestovat.
Protože to přehánějí a jejich neuvěřitelné domněnky
jsou tak nepřesvědčivé, lidé jim to správně nevěří.
Ale je to jejich právo a jediná možnost, jak se prosadit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa