Zlatá tretra má hvězdné obsazení

8/9 2020

Přestože se lehkoatletický mítink koná v náhradním termínu 8. září, přijeli na něj špičkoví sportovci, kteří budou atakovat světové rekordy. O ty se pokusí běžec Karsten Warholm a koulař Ryan Crouser.

Zlatá tretra má hvězdné obsazení

V hodu oštěpem se v Ostravě představí legendární Bára Špotáková. Foto: Lukáš Kaboň

Medailisté z olympiád, mistrovství světa a Evropy se sjeli do Ostravy, aby v úterý 8. května závodili na 59. ročníku mítinku Zlatá tretra. „Původně se Zlatá tretra měla konat na konci května, ale kvůli koronavirovým opatřením jsme museli hledat nový datum. Našli jsme termín po závodě Diamantové ligy a mítinku v Polsku a před dalším středoevropským mítinkem, takže do Ostravy přijeli opravdu světoví atleti,“ řekl manažer mítinku Alfons Juck.

„Jsem ráda, že se sejdeme na městském stadionu, společně oslavíme tento atletický svátek a užijeme si sportovní výkony. Těším se i na Čokoládovou tretru, dětské závody, které se staly součástí Zlaté tretry. Pro malé sportovce je Čokoládová tretra velkou motivací,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová.  

Největší hvězdou ostravského mítinku je určitě norský běžec Karsten Warholm, která na trati 400 metrů překážek bude atakovat světový rekord. Naposledy se k němu přiblížil časem 46.87 na devět setin a v Ostravě bude mít šanci na rychlém tartanu rekord Kevina Younga překonat.  

Světový rekord bude v ohrožení při soutěži koulařů. Olympijský vítěz z Ria Ryan Crouser má skvělou formu a jeho osobní rekord činí 22.91 m. Světový rekord Randyho Barnese z roku 1990 má hodnotu 23.12 m a Crouserovi létá koule v tréninku za 23metrovou hranici. Zopakuje takový hod v soutěži v Ostravě?

V soutěži tyčkařů budou o prvenství bojovat Renaud Lavillenie, Sam Kendricks a úřadující olympijský šampion Thiago Braz. V trojskoku se utkají Taylor, Pichardo a Zango, nejlepší borci této disciplíny. Show ve skoku do výšky určitě předvede Ital Tamberi. V disku se utkají také nejlepší současní diskaři světa Stahl, Gudžius a Čeh, skvělou podívanou nabídne oštěp žen s velezkušenou Bárou Špotákovou, ostravskou rodačkou Nikol Ogrodníkovou a úřadující olympijskou vítězkou Sarou Kolakovou. V mužském oštěpu se česká trojice Veselý, Frydrych, Jílek utká s Polákem Krukowskim. Na trati 1500 metrů bude závodit olympijská vítězka Faith Kipyegonová se skvělými Britkami a domácí Simonou Vrzalovou. Výborně obsazena je i stejná trať mužů.

Na netradiční trati 150 metrů se utkají sprinteři Rodgers, Cisse,Guliev a Volko a mezi ženami najdeme Schippersovou, Ta-Louovou, Del Ponetovou nebo Visserovou. Zuzana Hejnová poběží rovněž netradičních 300 metrů překážek a velkou soupeřkou jí budou Femke Bolová a Lea Sprungerová.

Na Městském stadionu Ostrava ve Vítkovicích začíná 8. září národní program v 14.45 hodin. Jeho součástí jsou dětské závody Čokoládové tretry. Mezinárodní mítink bude zahájen v 18 hodin a závody potrvají do 20.35 hodin.