McGuinnessová je služebně nejstarší irskou europoslankyní

08.09.2020
Euroskop, čtk

Vizitka irské europoslankyně Mairead McGuinnessové (61), která by mohla být novou eurokomisařkou:

Mairead McGuinnessová, zdroj: Evropský parlament

– Místopředsedkyně Evropského parlamentu McGuinnessová zasedá v této instituci od července 2004, což je nejdéle ze všech irských poslanců. Je členkou strany Fine Gael, která tvoří součást největší europarlamentní frakce Evropská lidová strana (EPP).

– Narozena 13. června 1959 v Droghedě, v roce 1980 byla první ženou s titulem bakalář přírodních věd z ekonomiky zemědělství na Dublinské univerzitě. V roce 1984 vystudovala účetnictví a finance a začala pracovat v médiích. Byla mimo jiné televizní moderátorkou reality show irské televize Celebrity Farm, psala do Týdeníku irských farmářů a dalších tiskovin se zemědělskou tématikou.

– Do Evropského parlamentu ji poprvé zvolili v roce 2004, a poté ještě v letech 2009, 2014 a 2019. Pracovala tu v několika výborech, včetně výboru pro rozvoj zemědělství a venkova a delegace pro vztahy s Austrálií a Novým Zélandem.

– V červenci 2014 zvolena viceprezidentkou Evropského parlamentu. Za minulého předsednictví Martina Schulze (do roku 2017) měla na starosti informační politiku, vztahy s médii a s občany, byla předsedkyní pracovní skupiny pro informační a komunikační politiku. V současnosti je mimo jiné členkou parlamentních skupin, které mají na starost ochranu zvířat a práva dětí.

– V listopadu 2016 se ucházela o úřad předsedy Evropského parlamentu, získala druhý nejvyšší počet hlasů, nakonec byl zvolen Antonio Tajani.

– V roce 2007 McGuinnessová neúspěšně kandidovala v irských parlamentních volbách, v dubnu 2011 oznámila úmysl ucházet se o úřad irské prezidentky, strana Fine Gael nakonec odhlasovala jinou kandidátku, Gay Mitchellovou.

– McGuinnessová je vdaná, jejím manželem je od roku 1994 Tom Duff a mají čtyři děti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek