V Kyjově kvůli covidu ruší akce, nemocnice musela přesunout pacienty

  14:12
Na Hodonínsku se zhoršuje situace ohledně šíření koronaviru. V počtu pozitivních lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel patří tento region za poslední týden k nejzasaženějším v zemi. V kyjovské nemocnici už kvůli narůstajícím počtu hospitalizovaných začaly přesuny pacientů, radnice obnovila krizovou linku.

V kyjovské nemocnici leží 13 lidí s koronavirem, nově musela zavřít škola pro sluchově postižené děti, ve sklárnách mají téměř tři desítky potvrzených případů a v Domově Horizont s nemocí bojují v celém prvním patře.

Kyjovská radnice ode dneška obnovuje krizovou linku, kde lze získat informace o pomoci se zajištěním nákupů či vyzvednutím léků. V úřední době si může také kdokoli přijít pro šité roušky, dobrovolní hasiči začali s plošnou dezinfekcí autobusů a příští týden se bude na dvoře infocentra ve Svatoborské ulici vydávat dezinfekce.

Hodonínsko patří k nejzasaženějším okresům v republice, na jižní Moravě drží nelichotivé prvenství, podle posledních dat z hygieny má 222 nakažených. A právě v Kyjově je teď situace nejhorší.

„Máme celkem 13 hospitalizovaných. Dva leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, 11 na infekčním,“ informoval mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil.

Kvůli aktuální situaci tam museli přestěhovat některá oddělení. „Došlo k přemístění právě ARO, aby mohl personál případně izolovat pacienty. Stávající prostory nic takového neumožňovaly. Aktuálně se oddělení nachází tam, kde byla chirurgická jednotka intenzivní péče a ta je nyní na místě ARO,“ přiblížil Zdražil s tím, že nemocnice má teď také dostatečnou kapacitu, aby se případně postarala o další pacienty s covidem.

Ve sklárnách museli omezit provoz

První případy nakažených se nově objevily také ve speciální mateřské a základní škole v Kyjově, kde učí děti se sluchovým postižením i autismem. Preventivně ji uzavřeli. Ředitel Miroslav Hula odmítl situaci komentovat.

K přísnějším opatřením museli přistoupit v kyjovských sklárnách. Poté, co jeden ze zaměstnanců onemocněl, vytrasovali další, které mohl nakazit. Z 500 tak otestovali 180, z nichž téměř 30 bylo pozitivních.

„I když se nám již začínají uzdravení zaměstnanci vracet, museli jsme stejně omezit provoz na některých pracovištích,“ informoval člen představenstva Vetropack Moravia Glass Milan Kucharčík.

Covid-19 na jihu Moravy

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v neděli večer zemřel na multiorgánové selhání pacient s nemocí covid-19. Byl starší 70 let. Zůstávají zde tři lidé s touto nemocí na umělé plicní ventilaci. V kraji bylo od začátku epidemie do tohoto pondělí 2 210 potvrzených případů nemoci covid-19, za poslední týden jich přibylo více téměř 450. Kolem 27 lidí zemřelo (průměrný věk 78 let), vyléčilo se kolem 1 420 lidí.

O nemocné s covidem-19 se starají také v Domově Horizont, kde se nemoc rozšířila v prvním patře. Podle ředitele Jana Hanáčka vzhledem k tomu, že mají klienty s handicapy, je u některých průběh nemoci vážnější. „Celé první patro nyní de facto funguje jako infekční oddělení,“ podotkl Hanáček. Přesné počty nemocných ale komentovat nechtěl.

Kyjovská radnice chce také omezit hromadné akce. „Preventivně jsme zrušili například setkávání s občany a organizátorům soukromých akcí jsme doporučili, aby zvážili jejich konání v uzavřených prostorách,“ uvedl starosta František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých).

Zároveň kritizoval, že k datům o počtech nakažených se dostávají jen na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. 

„To považuji za absurdní. Těší mě ale, že nás vyslyšelo ministerstvo zdravotnictví a hlavně Ústav zdravotnických informací a statistiky v čele s Ladislavem Duškem. Dnes dostaneme vstupní data do systému, který nám ukáže počet nakažených v Kyjově i jednotlivých obcích, které pod nás spadají. Pro nás je důležité vidět, kolik je nemocných i testovaných, abychom mohli přijmout opatření,“ vysvětlil Lukl.

V Hodoníně se už situace lepší

Situace se zlepšuje alespoň v Hodoníně, kde testovali pedagogický personál, který skončil v karanténě poté, co se ve školách objevily pozitivní případy. U nikoho dalšího se však nákaza nepotvrdila. Dnes se tak děti vrátily do lavic Základní školy U Červených domků. 

„Jsme schopní zajistit výuku. Pokud by se nákaza prokázala u některého z dětí, můžeme uzavřít část pavilonu,“ poznamenal ředitel Antonín Slezák s tím, že ještě zvažují, jak to bude s nošením roušek. Rodičům doporučuje sledovat informační web školy.

Ve středu se vrátí do lavic také žáci Základní školy Očovská. „Už dorazily výsledky testování a u nikoho z kolegů se nákaza nepotvrdila. Preventivně budeme chtít, aby děti nosily roušky při pohybu po škole. V třídách nutné nejsou,“ vzkázal ředitel Martin Čechovský.

Ohniska jsou pod kontrolou, uklidňují hygienici

Dnes bude také jednat vedení města. „Projednáme, zda přijmeme nějaká opatření jako v Kyjově. Zatím ale o žádném dalším ohnisku nákazy nevíme,“ sdělil hodonínský starosta Libor Střecha (Pro Hodonín). Ten chtěl letos poprvé otevřít pro veřejnost Svátek vína, jehož součástí je i košt. 

Kvůli epidemii ale zůstane akce uzavřená. To doporučují i hygienici. „Pro události s větším rizikem šíření onemocnění bude vydáváno doporučení ve spolupráci s krajským úřadem, aby obyvatelé situaci nepodceňovali,“ sdělila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Rozšíření covidu-19 na Hodonínsku podle hygieny souvisí se situací v sousedním okrese Uherském Hradišti a zejména s dovolenkáři, kteří se vrátili z jižních Čech. Cestu šíření nákazy se ve všech případech podařilo podle hygieniků zpětně identifikovat a všechna ohniska výskytu jsou zajištěna, takže ke komunitnímu šíření nedochází. 

Na situaci v regionu v souvislosti se zvýšenou poptávkou zareagovala i soukromá laboratoř Spadia Lab, která od pondělí provádí odběry vzorků nově také v Rohatci na Hodonínsku.