Řecká firma stavějící obchvat Krnova čelí insolvenčnímu návrhu

Stavba obchvatu Krnova. Foto: Ředitelství silnic a dálnicStavba obchvatu Krnova. Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Některé české firmy nedostaly zaplaceno za práce na stavbě obchvatu Krnova na Bruntálsku, kde pracují jako subdodavatelé pro český závod

Některé české firmy nedostaly zaplaceno za práce na stavbě obchvatu Krnova na Bruntálsku, kde pracují jako subdodavatelé pro český závod Aktor ATE z řeckého koncernu Aktor Anonymi Techniki Etaireia. Uvedla to mluvčí olomoucké stavební firmy MS – stavby Eva Kijonková.

Česká společnost Ellade, která pro firmu Aktor ATE například zprostředkovávala uzavření smluv, na ni podala insolvenční návrh, o němž bude tento týden rozhodovat soud v Praze. Aktor návrh odmítá, označuje ho za bezdůvodný a šikanózní, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Jednatel společnosti MS – stavby Marek Spáčil uvedl, že firma eviduje za práce na obchvatu Krnova pohledávky za Aktorem ATE ve výši kolem 30 milionů korun. „Aktor ATE nám místo toho vystavil penalizační fakturu v nesmyslné výši 450 milionů korun,“ uvedl Spáčil.

S Aktorem je ve sporu i kvůli neuhrazeným fakturám za další služby. „Všechno začalo po výměně centrálního vedení Aktoru v Řecku, od té doby se situace jen a jen zhoršuje,“ uvedl Spáčil. Dodal, že měl s Řeky kvůli jejich chování v Česku zásadní konflikt.

Řecká firma podle Spáčila měla problémy také u dalších projektů v Česku, v Nymburce, Hrušovanech u Brna nebo Pastuchovicích. „Začaly se permanentně objevovat problémy s placením splatných pohledávek a tyto dluhy neustále rostly,“ uvedl Spáčil.

Pohledávky do insolvenčního řízení přihlásilo pět firem. Státní Správa železnic svou pohledávku za 1 103 korun stáhla poté, co ji Aktor ATE uhradil. Například pražská společnost Jefs Group trvá na své pohledávce, která se týká modernizace trati v Hrušovanech.

„Dlužník je schopen pohledávky navrhovatelů i dalších údajných věřitelů kdykoli zaplatit, nikoli však ochoten,“ uvedl ve svém vyjádření právní zástupce Aktoru ATE. Firma uvedené pohledávky neuznává. Insolvenční návrh má podle ní čistě šikanózní povahu a v důsledku zahájení insolvenčního řízení firmě každým dnem vzniká újma.

Aktor ATE uvádí, že je jednou z největších řeckých společností podnikajících ve stavebnictví, působí ve 26 zemích a v roce 2018 měla obrat 1,46 miliardy eur (téměř 40 miliard korun). Firma uvedla, že na svých účtech má dostatek peněz.

Spáčil oponuje, že ze zahraničních, zejména řeckých médií ale získal informaci, že Aktor není v tak dobré finanční kondici, jak tvrdí. „V Řecku dokonce došlo také ke stávce zaměstnanců pro několikaměsíční prodlení se zaplacením jejich mezd,“ uvedl Spáčil.

Stavbu severovýchodního obchvatu Krnova zahájilo Ředitelství silnic a dálnic v roce 2017. Bez DPH má stát 950 milionů korun, úsek dlouhý 7,7 kilometru má být hotový v roce 2021. Aktor ATE obchvat staví v konsorciu se společností Silnice CZ. Kompletní informace o průběhu stavby jsou na speciální webové stránce k obchvatu.

Mapa obchvatu Krnova. Foto: ŘSD

Mapa obchvatu Krnova. Foto: ŘSD

ČTK

 

Tagy aktor ate Krnov obchvat Krnova Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
15 komentářů