Spoluvězni Radkovi M. nakukal, že celní správa prodává levně své vozy a přes své kontakty by mu je dohodil za pověstnou hubičku. Stačí, aby jeho příbuzní poslali 290 tisíc korun na určený účet. Formality s koupí a převodem zařídí zpoza mříží Aleš.

Peníze v trapu

Jenže nic z toho nebyla pravda, vše si Aleš vymyslel. Parťáka v base ale dokázal díky své výmluvnosti přesvědčit  Peníze, které přistály na účtu Slovíkovy družky, už odesílatelé nikdy neviděli.

„Podařilo se zajistit zakoupený notebook a několik drobností. Poškozeným má obžalovaný vrátit 255 tisíc krun,“ upozornil státní zástupce Vladimír Mach. Případ označil vzhledem k prostředí, ve kterém byl spáchán, za raritní.

Okresní soud ve Znojmě poslal za tento "povedený" kousek v červnu Slovíka na 4,5 let  za mříže, jenže ten se odvolal. Tvrdil, že prodej aut padl a existovala dohoda o náhradě v podobě jiného zboží. Poškozený spoluvězeň i jeho příbuzná ale odmítli, že by taková dohoda existovala.

Jen přitěžující okolnosti

Odvolací senát neměl s verdiktem velkou práci. „Obžalovaný byl v minulosti jedenáctkrát soudně trestán, vždy šlo o podvody. Na jeho straně jsou jen přitěžující okolnosti, žádné polehčující. Odvolání se zamítá jako nedůvodné,“ shrnula soudkyně Andrea Svobodová.

Podvodník, který k odvolacímu jednání na vlastní žádost nedorazil, má po dnešku jistotu, že rozsudek je pravomocný a ve vězení si posedí o více než čtyři roky déle...