Havrda přidal střelnici: Vím, že to k něčemu je. Kdo bude outsider?

Foto: Karel Švec, Český hokej

Maxim Havrda v předchozích sezonách nepatřil ke kanonýrům, ale v úvodu Juniorské ligy akademií se trefil ve dvou zápasech hned třikrát. Se Slavií nejprve skousli drtivé přesilovky Pardubic a následně otočili bitvu s Hradcem Králové.

Jaký byl první hrací víkend proti Východočechům?
Určitě nejsme spokojení tak, jako kdybychom vyhráli oba dva zápasy. Šli jsme do víkendu s tím, že vyhrajeme spíš první zápas proti Pardubicím, jelikož v přípravě jsme od Hradce dvakrát dostali docela výprask. Mysleli jsme si, že to bude stejné, ale překvapili jsme a jsme rádi, že jsme si odnesli alespoň tři body z druhého zápasu.

Bylo po dlouhé přestávce cítit natěšení?
Myslím, že jsme se těšili hodně, protože příprava byla sice kratší, ale zápasů tam nebylo kvůli koronaviru tolik. Přáteláky se nám hodně rušily, neměli jsme jich tolik, takže jsme se těšili na ostrý zápas a až si vyzkoušíme, jak nám to týmově jde.

Pociťoval jste trochu větší nervozitu?
Ani bych neřekl. Myslím, že jsme nervózní moc nebyli. Spíš jsme si to potřebovali v prvním zápase osahat. Pak už to bylo dobré. Větší nervozita tam u nás nebyla, více jsme se těšili. Nemohli jsme se dočkat, až vlétneme na led a budeme moct hrát. To v šatně bylo.

„Šli jsme do víkendu s tím, že vyhrajeme spíš první zápas proti Pardubicím, jelikož v přípravě jsme od Hradce dvakrát dostali docela výprask.“

Právě vlet do zápasu se vám povedl, už v desáté minutě jste vedli proti Dynamu 2:0, ale pak jste prohráli. Jak se zápas vyvíjel?
Vedli jsme, ale ve druhé třetině jsme polevili, takže nám Pardubice daly čtyři góly. Od toho se to potom odvíjelo. Navíc měly dobré přesilovky, dostali jsme pět gólů v oslabení, a to třeba už po dvaceti vteřinách. To v zápase nejvíce rozhodlo, nedokázali jsme ubránit jejich přesilovky.

V čem byla ta jejich síla, kterou jste nedokázali eliminovat?
Oni hráli hodně přesilovku do kříže a my jsme se s tím ze začátku nemohli vyrovnat. Potom nám trenéři řekli, jak bychom to měli hrát, ale prostě jsme si blbě rozebírali hráče před bránou. Obránci jim hodně stříleli od modré a pak to doráželi, v tom byla jejich síla, protože my jsme si nebyli schopní pohlídat hráče před bránou.

Takže na oslabení teď asi budete hodně pracovat?
Určitě. Na tréninku nám trenéři určitě postaví nějaká cvičení, abychom se na oslabení více zaměřili. Přesilové situace rozhodujíc zápasy.

Co jste zkoušeli v zápase změnit, aby přesilovky soupeře nepřicházely anebo abyste je případně ubránili?
Pořád jsme si říkali, že musíme hrát čistě, ale zlepšilo se to až ke konci, jinak jsme měli dost vyloučení. Měli jsme tam i hodně trestů na deset minut. Trenéři nám pak řekli nějaké pokyny, co bychom měli více změnit, takže jsme se více zatáhli k bráně, ale bohužel to nepomohlo.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Čím to bylo, že jste tak faulovali?
Myslím, že tam byla přemíra snahy. Byly to zbytečné fauly. Dělali jsme zbytečné fauly, například se hráč otočil k mantinelu a my jsme do něj šli. Bylo z toho vražení na hrazení a další zbytečné fauly. Nebylo to tak, že bychom nestíhali, ale byli jsme přemotivovaní a chtěli jsme souboje vyhrát.

Lépe než oslabení vám šly přesilovky, že?
Jo, jo, jsme rádi. Přesilovky jsme zatím moc netrénovali, takže jsme rádi, že jsme dvě využili. Budeme je chtít hrát jednoduše, střílet hodně od modré a třeba i ve dvou clonit před bránou. Na tom budeme stavět přesilovky a případně k tomu nabalovat přihrávky do kříže a ostatní věci.

Proti Hradci Králové jste s oslabeními pokračovali stejně a museli jste dotahovat dvougólové manko. Čím to bylo?
V první třetině byli Hradečtí aktivnější, takže tam jsme nestíhali, byli silnější na puku a rychlejší, takže jsme si pomáhali menšími fauly. Z přípravy jsme věděli, že je Hradec silný a dává hodně gólů, takže nebylo úplně jednoduché proti němu hrát, když vedl. Na druhou stranu dva góly v hokeji nic neznamenají a dá se to za minutu změnit. Říkali jsme si, že musíme makat, štěstí se pak možná otočí na naši stranu a třeba tam nějaké góly padnou.

V přípravě jste Mountfieldu podlehli 1:10 a 0:5. Byly i tohle důvody, proč jste je chtěli v mistrovském zápase porazit?
To je jasné. Chtěli jsme mu ukázat, že nejsme ten tým, který s ním hrál v přípravě, a dokážeme ho porazit. Chtěli jsme Hradci ukázat naši sílu, což se i povedlo. Možná nás soupeři malinko podcenili a v hlavách určitě měli, že nás v přípravě dvakrát porazili. Asi si mysleli, že to bude snadnější zápas, ale my jsme dokázali, že to u nás lehké nebude.

„Chtěli jsme Hradci ukázat naši sílu, což se i povedlo. Možná nás soupeři malinko podcenili a v hlavách určitě měli, že nás v přípravě dvakrát porazili.“

Za stavu 1:3 jste šel ve 47. minutě na trestnou. Jak jste se tam cítil?
Nebylo to příjemné. Věděl jsem, že jsem oslabil tým. Kdybychom dostali gól, mohla to být konečná, protože dostat ještě jednoho, už bychom to třeba neotočili. Seděl jsem na trestné a byl jsem jako na nitkách, jak to dopadne. Byl jsem nakonec rád, jak to kluci ubránili a jak to zvládli.

Po vašem návratu na led jste se trefili třikrát během šesti minut. Co se tam stalo?
Podle mě přestali hrát a my jsme začali hrát více silově, takže jsme začali vyhrávat souboje, více jsme bruslili a tlačili se do brány. Tím to asi bylo. Padl jeden gól, za chvilku druhý a minutu potom třetí. Na to už Hradec neodpověděl, protože to je strašně těžké.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Když jste vedli pět minut do konce 4:3, věřil jste, že už to ubráníte?
Jo, věřil jsem, protože vím i z našich zápasů, že, když nám někdo pět minut před koncem vyrovnal a třeba šel i do vedení, je to strašně těžké zvrátit. Myslím, že už na tom byli hodně špatně mentálně. Věřil jsem, že máme na to, abychom to ubránili. Navíc jsme měli i další šance, abychom vedení ještě navýšili.

Do prvního víkendu a soubojů s Východočechy, kteří se v minulé sezoně umístili v turnaji O Pohár DHL na prvních dvou místech, jste nešli jako favorité. Vyhovovalo nám to, nebo jste si to nepřipouštěli?
V téhle sezoně si myslím, že nebude žádný favorit ani outsider. Z přípravných zápasů jsme proti Hradci byli outsideři, ale Pardubice jsme u nich porazili. Tahle sezona bude taková, že každý bude moci vyhrát proti každému. Žádný tým nebude vyhrávat všechno.

„V téhle sezoně si myslím, že nebude žádný favorit ani outsider.“

Jak podle vás bude náročná sezona s přihlédnutím na dosavadní odkládání ostatních zápasů?
Bude to náročné, ale doufám, že si to kluby nějak pohlídají, i když to moc nejde. Doufám, že omezení bude co nejméně a moc týmů se do karantény dostávat nebude, i když to zatím vypadá, že to tak bude. Přeju si, aby to tak nebylo. Samozřejmě bude těžké, když třeba nebudeme čtrnáct dní hrát a budeme jenom trénovat, abychom se zase dostali do zápasu.

Osobně se vám vstup do sezony hodně vydařil a ve dvou zápasech jste zapsal tři góly. Jak jste spokojený?
Jsem za to rád. V minulých sezonách se mi bodově moc nedařilo, takže jsem rád, že jsem takhle začal. Hlavní ale je, že jsem pomohl týmu k zisku nějakých bodů. Doufám, že to takhle půjde dál, protože se chceme dostat do play off a pak co nejdál. Každopádně nechceme předbíhat, ale půjdeme krok po kroku. Každý víkend se musíme snažit, abychom vyhráli co nejvíce zápasů.

„V minulých sezonách se mi bodově moc nedařilo, takže jsem rád, že jsem takhle začal.“

Kde se to ve vás vzalo?
Vůbec nevím. Snažil jsem se přes přípravu zapracovat na koncovce a přineslo to ovoce, takže jsem rád, že se mi práce takhle vyplácí. Přidal jsem si trochu v přípravě, občas jsem zašel na střelnici a v trénincích jsem se snažil z každé střely dát gól.

Jak moc vás povzbudí, když vám to střílí a vy plníte jako ročník 2001 roli lídra?
Je to super. I v zápase se potom lépe hraje, když se dá nějaký gól. A dobré to je i do práce v budoucnu, vím, že to k něčemu je a budu v tom samozřejmě pokračovat. Jsem rád, že jsem nejstarší a nějakou roli lídra plním. Snad ji budu plnit dál a kluci na mě budou moci spoléhat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz