Princezna se zlatou hvězdou: Představitelka Lady měla tajemství, které uniklo i divákům na filmovém plátně

od Šárka Blahoňovská
3 minuty čtení
princezna se zlatou hvezdou
Zdroj: Profimedia

Její nejslavnější role pro ni byla zároveň i poslední. Marie Kyselková se pro diváky stala známou díky princezně Ladě z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele. V dalších filmech se už krásná herečka neobjevila.

Pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele z roku 1959 se stala nedílnou součástí vánočního programu v televizi. Každý rok se na příběh o princezně Ladě, která se převlékne do myšího kožíšku a uteče ze svého království do země hodného prince Radovana, do kterého se následně zamiluje, těší lidé v každé domácnosti a je symbolem českých Vánoc.

Nahradila nemocnou kolegyni

Herečka Marie Kyselková se ke své nejslavnější roli dostala vlastně náhodou. Po studiu na zdravotní škole v Brně se odstěhovala do Prahy, kde se stala manekýnou. Zde si ji vyhlédl režisér Jiří Sequens a svěřil jí malou roli ve filmu Větrná hora. Pak hrála v Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo Pod Palmovkou).

Režisér Martin Frič ji původně obsadil jen do vedlejší role dvorní dámy. Pro roli princezny počítal s Miriam Hynkovou.

Ta ale krátce před natáčením onemocněla a Marie Kyselková dostala životní příležitost. Nejdříve se uvažovalo o Evě Klepáčové, skutečné manželce představitele prince Radovana Josefa Zímy, ale ta byla tou dobou těhotná. A tak do role naskočila náhradnice Kyselková.

Těhotenství během natáčení

Ironií osudu je, že těhotná byla i samotná Kyselková. V té době byla bláznivě zamilovaná do svého prvního manžela Petra Haničince a čekala s ním syna Ondřeje. Naštěstí těhotenství bylo na začátku, takže její rostoucí bříško se dalo šikovně schovat pod upravené kostýmy.

Právě kostýmy jsou nedílnou součástí filmu. Samotná herečka přiznala, že nejvíce ji rozčilovala paruka. Celý život byla zvyklá nosit ofinu, teď si musela zvyknout na vyčesané vlasy.

Hvězda, po které zbyla jizva

Natáčení bylo poměrně náročné a kromě paruky zažívala herečka i další muka. Každý den jí na čelo lepily zlatou hvězdu, což jí způsobovalo velké kožní problémy. Sama přiznala, že po pár dnech měla přes čelo, od ucha k uchu, jeden velký červený pruh. Po charakteristické ozdobě jí zbyla uprostřed čela jizva.

Všechny peníze pro maminku

Za náročné natáčení si ale Kyselková přišla na královské jmění. Představitelka Lady inkasovala honorář 200 KčS, což byly v té době ohromné peníze. Sama si jich ale prý moc neužila, protože všechny posílala mamince. Herečka je na nic nepotřebovala, protože nekouřila ani nepila.

Přestože v dnešní době pohádka patří mezi klasiky, tehdejší kritika snímek poměrně zhanila. Nelíbil se jí přeslazený scénář a špatné herecké výkony. V kinech ale pohádku vidělo šest milionů diváků.

Nevěry vedly k rozvodu

Možná to byl důvod, proč se Marie Kyselková rozhodla přestat se herectví věnovat. Princezna se zlatou hvězdou se tak stala její filmovou derniérou. Rozhodla se, že se bude věnovat výhradně rodině, především manželovi a synovi. Nikdy toho nelitovala, přestože se po patnácti letech s Petrem Haničincem rozvedli.

Haničinec nikdy neměl jen jednu ženu, ale Kyselková do něj byla tak zamilovaná, že nad nevěrami zavírala oči.
Vše skončila až poté, co si slavný herec začal vážnou známost s rozhlasovou reportérkou Evou Kopeckou. To už herečka požádala o rozvod, rozešli se ale v dobrém.

Štěstí až napodruhé

Pár měsíců po rozvodu vyrazila Marie Kyselková na svatbu své kamarády a zde se seznámila s budoucím manželem, zubařem Vladimírem Demkem. Byl o dvanáct let mladší, ale konečně vedle něj našla to, co hledala celý život – štěstí a lásku. Manželovi porodila dvě dcery. Později přiznala, že děti jsou to nejlepší, co ji mohlo potkat.

Spokojená byla i v práci. Patnáct let, v seniorském věku pracovala na vrátnici strahovských kolejí. Studenti ji poznávali a měli ji rádi. I ona je. Díky nim si prý udržovala svěží mysl.

Postupem času ji začaly trápit zdravotní potíže, sužovaly i bolesti zad a problémy měla i s chůzí. K natáčení se už nikdy nevrátila, objevila se jen v dokumentu o Petru Haničincovi v cyklu Příběhy slavných. V lednu 2019 ji v osmdesáti třech letech našel mrtvou v jejím bytě herec Ivo Niederle. Ten bydlel ve stejném domě a přátelil se s ní.

Autor: Barbora Turková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články