Hlavní obsah

Kandidátku ANO pomýlila média. Myslela si, že Babiš fízluje a je korupčník

Foto: Seznam Zprávy

Měla jsem informace jen z médií, říká středočeská dvojka ANO, která měla dřív Babiše za korupčníka.

Reklama

Podnikatelka Irena Bartoňová Pálková už premiéra nekritizuje za „fízlování“ a za střet zájmů. Teď u něj dělá politickou kariéru.

Článek

Hnutí ANO v úterý odpoledne oficiálně představilo svoji kandidátku pro Středočeský kraj. A jako jedna z hlavních postav stála na pódiu i Irena Bartoňová Pálková, volební dvojka.

A zároveň žena, která - jak minulý týden upozornily Seznam Zprávy - ještě před čtyřmi lety jako senátní kandidátka za ODS hlásala, že Andrej Babiš je největší korupčník v Česku, že má estábáckou minulost a že chce „fízlovat“.

V úterý před ostatními kandidáty hnutí ANO a novináři vysvětlovala, jak se stalo, že zakladatele a předsedu hnutí ANO už vidí jinak. A proč se rozhodla dělat u Babiše politickou kariéru.

„Víte, já si myslím, že změnit názor je naprosto v pořádku. Zvlášť když máte zkušenosti s těmi lidmi,“ prohlásila s úsměvem Bartoňová Pálková.

Jako bývalá viceprezidenta Hospodářské komory a navíc i členka rady vlády pro boj s korupcí prý v posledních letech s premiérem Babišem často jednala. A tahle osobní zkušenost s člověkem, kterého v roce 2016 vykreslovala ve volebních novinách ODS jako podvodníka s dotacemi, ji ovlivnila.

Stala se postupně Babišovou příznivkyní a teď i jeho kandidátkou.

„Setkávala jsem se s panem Babišem, s různými ministry a různými řediteli z hnutí ANO a všichni přistupovali k řešení právě podnikatelské otázky velmi konstruktivně a vstřícně. To je ta odpověď na to, jak jsem změnila názor,“ prohlásila doslova Bartoňová Pálková, dvaapadesátiletá podnikatelka v úklidových službách.

Bylo to poprvé, kdy se Seznam Zprávy mohly Bartoňové Pálkové na její názorový obrat zeptat. Minulý týden nebrala několik dní telefon, nereagovala na vzkazy se žádostí o vyjádření a nakonec si nastavila telefon tak, aby volání reportéra skočilo hned do hlasové schránky.

Foto: Seznam Zprávy

Článek Ireny Bartoňové Pálkové z volebních novin. Rok 2016, tehdy ještě kandidovala za ODS do Senátu.

Když Irena Bartoňová Pálková kandidovala před čtyřmi lety na Praze 10 do Senátu (nakonec neúspěšně), vydávala vlastní noviny nazvané Třesk, které rozdávala na mítincích kolemjdoucím. Několikrát v nich na Babiše zaútočila.

Například v článku s titulkem „Proč chce Babiš fízlovat lidi“, v němž kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb.

„Do pozadí se tak dostává realita, že pan Babiš je největším příjemcem dotací v České republice, který se zásluhou systému přerozdělování a rozhodování o fondech Evropské unie stává největším potencionálním korupčníkem v historii České republiky,“ napsala tehdy Bartoňová Pálková s odkazem na premiérův dotační střet zájmů.

Jindy zase kritizovala Babišovu politiku rozdávání. „Je to něco, na co si velmi dobře vzpomínám z doby komunismu, a Babiš a jeho sluhové jsou symbolem této doby,“ pokračuje v dalším textu.

Foto: Seznam Zprávy

Do Senátu se před čtyřmi lety Irena Bartoňová Pálková v barvách ODS nedostala. Líbí se jí ale politika ANO ve středních Čechách, a proto stala dvojkou kandidátky pro říjnové volby.

Bartoňová Pálková dnes upozorňuje, že Babiše tenkrát nenazvala „čistým“ korupčníkem, ale jen „potencionálním“. „Ne, že to je prokázáno. Protože to bych si nikdy nedovolila,“ vysvětlovala na dotaz reportéra Seznam Zpráv.

Na druhou stranu, při čtení článku z volebních novin Třesk je jasné, co si o Babišovi a jeho dotačním podnikání myslí: naznačuje, že Babiš toho má na svědomí víc než jen kauzu Čapího hnízda, za kterou ho stíhá policie.

„Pokud ale fixloval jednou, tak je víc než pravděpodobné, že to nebylo jinak ani v dalších případech,“ stojí v článku.

Dvojka kandidátky ANO pro říjnové krajské volby ve středních Čechách to vysvětluje tak, že měla informace pouze z médií. „Já jsem ta vyjádření - a to přiznávám, to byla moje chyba - udělala na základě toho, co bylo psáno v novinách a co bylo prezentováno. Ale nikdy jsem neměla žádné konkrétní indicie,“ dodala.

Reklama

Doporučované