„Jako půda po vodě toužili lidé po lásce,“ komentuje Šturma svoji spolupráci se zesnulou Prekopovou

„Jako půda po vodě toužili lidé po láskyplných vztazích,“ komentuje Šturma svoji spolupráci se zesnu
8. září 2020 Události Autor: Anežka Hlávková

Ve věku 90 let zemřela dětská psycholožka Jiřina Prekopová. Autorka takzvané školy lásky a terapie pevným objetím zemřela včera v pražské rezidenci pro seniory. Prekopová je autorkou celé řady populárně-naučných knih o výchově dětí, přeložených do mnoha světových jazyků. I když původně Prostějovská rodačka působila jako dětská psycholožka převážně v Německu, je známá u nás i ve světě.

„Má-li mít lidský život smysl, nemůže se točit kolem sebe sama, ale musí být žit s druhými a pro druhé. K tomu je nejlepší podmínkou právě přirozená rodina. To je poznatek, který platí, a který skrze dílo Jiřinky Prekopové bylo přinášeno, připomínáno a trvá. A to bude její trvalý odkaz,“ říká její dlouholetý kolega Jaroslav Šturma. Ten s doktorkou Prekopovou spolupracoval více než tři dekády. Pořádali spolu semináře věnované teorii pevného objetí či s nimi vedla Pavla Koucká rozhovor, který vyšel knižně pod názvem Výchova láskou. Pro Proglas Jaroslav Šturma vysvětlil: „S paní doktorkou Prekopovou se znám více než 30 let. Navázali jsme úzkou spolupráci, jakmile to okolnosti dovolily.“ Šlo o to, že tito dva psychologové spolu mohli začít spolupracovat až po Sametové revoluci. Jaroslav Šturma vykreslil situaci, která tehdy v našich zemích panovala: „tehdy se zdálo, že po období ideologického útlaku a potlačování všeho, co mělo nějakou souvislost s trvalou a hlubokou láskou, mnoho lidí nyní přijímá novou naději do vztahů. Skoro jako půda vodu po období sucha.“

Psycholožka Jiřina Prokopová byla vícekrát hostem Proglasu. Na téma pevného objetí hovořila s redaktorkou Magdou Hauserovou. Záznam rozhovoru z roku 2008 si můžete poslechnout na našich stránkách a v audioarchivu. V pořadu Kafemlýnek pak hovořila s redaktorkou Proglasu Ivanou Horákovou o bezpodmínečné lásce, v jiném díle pak s Irenou Kintrovou, tentokrát na téma výchovy dětí. Oba tyto rozhovory opět naleznete v audioarchivu.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony