Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vrah odsouzený k trestu smrti zasedne v parlamentu. Srílanský soud: Má na to právo

Autor: ČTK - 
8. září 2020
18:58

V srílanském parlamentu zasedne muž odsouzený k trestu smrti, informovala v úterý agentura AFP. Poslanec byl zvolen za vládnoucí Srílanskou lidovou stranu a složil přísahu v pondělí. Srí Lanka trest smrti již několik desetiletí nevykonává.

Premalal Džajasekara byl odsouzen za zastřelení člověka. K tomu došlo v roce 2015 na mítinku srílanské opozice. Rozsudek padl jen několik dní před parlamentními volbami, které byl na Srí Lance na začátku srpna.

Vedení věznice původně nechtělo čerstvému poslanci umožnit účast na zasedání parlamentu. Džajasekara se ale obrátil na soud, který uznal jeho právo vykonávat poslanecký mandát. Džajasekara tak bude jezdit na parlamentní schůze z věznice a s eskortou.

Kvůli vraždě je vyšetřován i další poslanec

Premalal Džajasekara byl zvolen za vládnoucí Srílanskou lidovou stranu, která ve volbách získala celkem 150 křesel v 225členném parlamentu. Proti jeho přísaze protestovali opoziční poslanci a někteří z nich opustili jednací sál.

Trest za vraždu hrozí i dalšímu srílanskému poslanci. Sivanesathurai Čandrakanthan je vyšetřován kvůli vraždě jiného člena parlamentu, ke které mělo dojít na vánoční mši v roce 2005.

Srílanský právní řád stále počítá s trestem smrti, země ho však nevykonává od roku 1976.

Zobrazit celou diskusi