Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Večerní rozhledy z šumperské radniční věže lákaly

04. září 2020 - 13:35

Zpět na seznam článků

Akci navštívilo téměř 750 zájemců

Večerní rozhledy z šumperské radniční věže lákaly

Možnost vidět město z netradiční perspektivy a v neobvyklý čas přilákala během 743 zájemců z řad jak místních občanů, tak i turistů z různých koutů naší země i zahraničí.

Večerní rozhledy z radniční věže pořádalo každý prázdninový pátek mezi sedmou a desátou večerní oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice. „Jelikož nám koronavirové jaro nedalo příliš možností uskutečnit plánované akce, chtěli jsme tak nějakým zajímavým a jednoduchým způsobem ‚vylepšit‘ nabídku volnočasových aktivit během letošního léta,“ uvedla Helena Miterková, tajemnice městského úřadu. Dodala, že nemalý zájem veřejnosti byl velice milým překvapením.

Průvodci, kteří provoz této atraktivity obstarávali, se téměř výhradně rekrutovali z řad zaměstnanců odboru školství, kultury a vnějších vztahů.

Během devíti večerů se na věž vydalo 743 zájemců. „První pátky se se návštěvnost počítala na malé desítky i kvůli špatnému počasí, brzy se to ale mezi lidmi ‚rozkřiklo‘ a návštěvnost začala atakovat sto návštěvníků za večer,“ informovala Olga Hajduková, vedoucí oddělení kultury. Ve třech termínech přišlo trojciferné číslo počtu návštěvníků – 31. července rovná stovka, 7. srpna 137 osob a poslední možnost vyjít na věž 28. srpna využilo 165 zájemců. „V atraktivních časech po západu slunce se často tvořily fronty,“ dodala Olga Hajduková.

Průvodci, kteří provoz této atraktivity obstarávali, se téměř výhradně rekrutovali z řad zaměstnanců odboru školství, kultury a vnějších vztahů zdroj foto: mus

Dalekohled, který je standardně umístěný na věžním ochozu pro pozorování okolí, umožnil přiblížit některé zajímavé úkazy na noční obloze. „Při příznivých podmínkách jsme věž radnice proměnili v improvizovanou observatoř, dalekohled je dostatečně výkonný, aby nám umožnil pozorovat podrobněji měsíční povrch, rozlišit Galileovy měsíce Jupiteru a rozeznat prstence Saturnu,“ uvedl Bohuslav Vondruška, z oddělení kultury, který na věži po pět večerů provázel. Zmíněné planety se téměř po celé léto nacházely ve vhodném postavení pro pozorování.

Na ochoz radniční věže je nadále možné vystoupat během „bílého dne“. Běžné prohlídky pořádá Informační centrum Šumperk, které se nachází v budově divadla na Hlavní třídě, pravidelně od června do konce září. Úspěšnost letošních večerních rozhledů z radniční věže a řada kladných ohlasů dává tušit, že v příštím roce oddělení kultury a vnějších vztahů opět večerní rozhledy veřejnosti nabídne.

Autor: red., a.č., S. Singerová - mus

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.