Jedná se o čtyřetapový závod nejnižší kategorie UCI, odehrávající se na sever od Tater a na jih od Varšavy. Tomuto terénu odpovídá i profil etap. Žádná není vysloveně horská, ale nějaké kopečky se na trase najdou. S výjimkou poslední etapy, která je téměř úplně rovinatá, ostatní můžeme nazvat jako klasikářsko-sprinterské a nebo naopak.

Startovní listina čítá 24 týmů po 6, v některých případech 5 lidech. Nejpočetnější zastoupení mají domácí (42), Češi jsou druhou nejpočetnější národností na startu. Koho tedy budeme sledovat? Podle aktuální startovní listiny by to měli být:

Po roce se na Solidarnosc vrací Tufo-Pardus Prostějov. Loni byl nejlepší Karel Tyrpekl na 17. místě (4. v mladících).

V sestavě Israel Cycling Academy Dan Turek. Dále tu bude v aktuálně nejsilnějí možné sestavě česká pětice AC Sparta Praha Cycling (Jan Stohr, Kalojíros, Schuchler, Ryba, Fiala), která s sebou bere i Poláka Pustulu. Topforex Lapierre v nominaci s dvěma Slováky pojede na Jirku Petruše, mj. proto, že doma nechal oba v této sezóně nejúspěšnější borce Řepu a Boučka. Ze sestavy Tufo-Pardus Prostějov by měli být nejvýš v etapách a celkově Daniel Babor, Tomáš Bárta a Karel Tyrpekl. Bude tu také šestice Dukly Praha a v týmu Trenčína i Pavlové Stohr a Gruber.

I Sparta si účast zopakuje: na snímku z loňského ročníku na čele skupiny sparťanský dres.

S kým budou soupeřit? Je tu ProTour norské Uno-X. Všechny kontinentální polské týmy a dva klubové. Navíc Poláci postavili i repre mančaft. Dále kontinentální development Lotto-Soudal U23, dva kontinentální německé PaS a LKT (oba celky tu loni ovládly soutěž týmů), nizozemský Metec, švédský Memil, slovinská Ljubljana a estonské Tartu. Do výčtu už chybí jen tři klubové celky z Nizozemska, Maďarska a Slovenska. Slováci, jak je - tak trošku na rozdíl od nás - jejich dobrým zvykem, využívají každou příležitost vyslat na závody i reprezentaci, což učinili i v tomto případě.

Loňský vítěz Norman Vahtra z estonského Tartu

Jelikož se všichni - nejspíš oprávněně - domnívají, že to bude hlavně o sprinterech, tak v sestavách polských týmů najdeme se startovním číslem "1" Franczaka (Voster), Alana Banaszeka (Mazowsze), Boguslawského (Wibatech) a Aniolkowského (CCC Development).

V loňském roce tady startovala Sparta a Prostějov, nejlepší z našich dokončil na celkovém 6. místě Tomáš Kalojíros ze Sparty. Jeho týmový kolega Denis Rugovac přidal 8. místy z bodovačky.

Závod vyhrál Estonec Norman Vahtra, který od letoška závodí za Israel Start-Up Nation. Druhý skončil Patryk Stosz (CCC Development) a třetí Jason Van Dalen (Metec) - viz titulní snímek.

Tak zítra se jde na to a čeští kluci (a týmy), fandíme vám!