Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jméno tohoto herce, který by se ve středu dožil rovné stovky, už sice upadlo trochu do zapomnění, ale určitě si ho ihned vybaví pamětníci Dietlova TV seriálu Dispečer (1971). Josef Kobr (9. 9. 1920 – 10. 5. 1999) v něm kouzelným způsobem ztvárnil svérázného kapelníka hornické dechovky, který vládne přísnou rukou orchestru i členům své domácnosti.

Komik tělem i duší

Ačkoli se Kobr narodil v Kladně, po většinu svého profesního života byl spojen s Ostravou, v jejímž Státním divadle (dnes Národním divadle moravskoslezském) působil od roku 1947 až do své smrti. Stal se symbolem zdejšího operetního souboru, ale své umění prokázal mnohokrát i v činohře.

Ostravské publikum ho dobře znalo. Diváci jej mohli spatřit ve stovkách rolí – Kobr byl vytíženým a oblíbeným představitelem mnoha komických postav; z těch operetních připomeňme alespoň popeláře Doolittla v muzikálu My Fair Lady či vězeňského dozorce Frosche ve Straussově Netopýru.

Protože to byl komik tělem i duší, velký úspěch měla i jeho estrádní vystoupení na mnoha místech republiky. „Estrády dělám strašně rád a nejraději v takových menších sálcích pro 200 až 250 diváků; tam se dá s publikem navázat nejlepší kontakt, tam si mohu s diváky nejlíp popovídat, reagovat na jejich podněty a rozdat se jim až do mrtě,“ řekl Kobr při jedné příležitosti.

Zapracovala velká náhoda

Mimo Ostravu ale Kobr přece jen tak známý nebyl, což se na počátku 70. let změnilo. Musíme ale začít trochu od Adama: známý scenárista Jaroslav Dietl (†56) přišel tehdy kvůli slavné Modlitbě pro Martu o místo v pražské televizi. Píseň zazněla v jeho seriálu Píseň pro Rudolfa III. (1967) a za normalizace se dostala na černou listinu.

V Ostravě se v té době hodně natáčely operety a v nabídnutých scénářích se objevilo i dílko skladatele Rudolfa Kubína Děvčátko z kolonie. „Když mělo dojít k realizaci, pečlivě jsem si scénář přečetl a zjistil jsem, že v předložené podobě je nerealizovatelný,“ zmínil režisér Dispečera Zdeněk Havlíček (†77). A tenkrát ho napadlo: „Tohle by mohl upravit snad jenom Jaroslav Dietl.“ Jeho nápad padl na úrodnou půdu – Dietl neměl do čeho píchnout a jako workoholik ostravskou nabídku rád přijal.

Improvizoval na místě, scénář přepisoval po nocích na hotelu a ochotně připsal i osobité figurky členů havířské dechovky, v nichž zazářili mj. herci Karel Vochoč (†57) či Bohuslav Čáp (†71). Hlavní postavu štajgra a kapelníka Juřici měl původně hrát Jaroslav Marvan (†72), ale pak se tvůrci rozhodli, že roli nabídnou hvězdě ostravské operety Josefu Kobrovi.

Dechovku „vydýchali“ i mladí

A dobře udělali. Mimochodem, právě Kobrovi zajistil devítidílný Dispečer nesmírnou popularitu po celé republice. Postavy autoritativního bručouna, zvyklého, že všechno klape podle něj, se totiž zhostil s ohromnou bravurou. A zřejmě i díky němu seriál „skousli“ i mladší diváci, kteří jinak dechovku nemohou ani cítit.

Herec přišel na svět do rodiny krejčovského mistra a k divadlu se dostal za války, když studium na ČVUT vyměnil za herectví. Na filmovém plátně objevil poprvé v roce 1956 v komedii Dědeček automobil. Natočil zhruba tři desítky celovečerních a TV filmů, přičemž naposledy jsme ho mohli vidět v seriálu Hříšní lidé města brněnského. Přesto si ho lidé nejvíce pamatují právě jako Juřicu z Dispečera.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám