Dnes Čtvrtek - polojasno 2°C
Zítra Pátek - polojasno 3°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Výstava Není noci tak tmavé odhaluje příběh rodiny Welsovy

Winternitzova vila v Praze bude od 13. září do 29. listopadu hostit výstavu Paměti národa Není noci tak tmavé, která návštěvníky seznámí s příběhem rodiny prvorepublikového architekta Rudolfa Welse. Ten začíná seznámením jeho rodičů v 19. století a končí na konci 20. století ve Velké Británii, kde se o osudu svých předků dozvěděli potomci Rudolfa Welse díky rodinnému archivu.

Před transportem do Terezína si Welsovi uschovali u přátel krabici obsahující rodinné paměti, dopisy, fotografie, kresby a další dokumenty. Konce války se dožil jen jediný člen rodiny Tomáš Wels, který bojoval v řadách britského Královského letectva a který si po válce krabici vyzvedl. Uložil ji do skříně a o životě v Československu nikdy nevyprávěl. Jeho děti tak příběh rodiny rekonstruovaly až po jeho smrti právě z obsahu onoho rodinného archivu.

Nyní se s pohnutou historií rodiny může seznámit i veřejnost, a to v symbolickém prostoru Winternitzovy vily navržené Adolfem Loosem, s nímž Rudolf Wels spolupracoval. Slavnostní zahájení se koná ve čtvrtek 10. 9. od 18 hodin, poté bude výstava zpřístupněna od 13. září do 29. listopadu vždy v otevírací dny Winternitzovy vily od neděle do středy.

Autorem výstavy je David Vaughan, britský novinář a spisovatel žijící od roku 1991 v Praze, který se zapojil do pátrání a pomohl Welsovým zjistit podrobnosti o životě rodiny v Rakousku-Uhersku, nově vzniklém Československu a v době druhé světové války. O rodině Welsových se dozvěděl v roce 2011 z pamětí rodiny U Bernatů, které překládal pro Welsovi do angličtiny jeho známý Gerrald Turner, a seznámil ho s vnukem Rudolfa Welse Colinem.

„Příběh Colina Welse, který po letech objevil historii vlastní rodiny, mě hodně zaujal. Dvakrát jsem ho navštívil v Oxfordu, kde jsem měl možnost nahlédnout do rodinného archivu, který se léta ukrýval v krabici. Obsahoval rodinné paměti U Bernatů a Sancta Familia, které mě inspirovaly už v roce 2014 k napsání prvního hrubého scénáře výstavy,“ vysvětluje začátek svého zájmu o rodinu Welsovu David Vaughan a dodává:

„V roce 2018 jsem připravil o rodině Welsových pro Český rozhlas pětidílný seriál Prohrabuji v kamnech oheň, který ovšem nemohl ukázat veškeré vzácné shromážděné materiály týkající se Welsů – kresby, výkresy, fotografie či dokumenty. Hledal jsem proto partnera – a našel ho v organizaci Post Bellum.“

Obecně prospěšná společnost Post Bellum se stala partnerem výstavy Není noci tam tmavé, ačkoli příběh rodiny Welsovy nevychází ze sbírky Paměť národa, kterou Post Bellum spravuje a z níž obvykle čerpá pro své výstavy. „Je ale přesně o tom, o co se snaží Paměť národa – připomínat příběhy, na který se mohlo nebo mělo zapomenout,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum.

Výstava bude uvedena v symbolickém prostoru Winternitzovy vily v Praze navržené architektem Adolfem Loosem, s nímž spolupracoval Rudolf Wels. Místo odkazuje také na tragédii holocaustu, která spojuje rodiny Welsových a Winternitzových.

„Kromě zpřístupnění vily od slavného architekta Adolfa Loose fanouškům moderní architektury je naším neméně důležitým posláním připomínat pohnuté dějiny dvacátého století příběhem rodiny mého pradědečka Josefa Winternitze. Právě proto pokládám spolupráci na podobných projektech za velmi důležitou a jsem za ní rád," uvádí majitel vily David Cysař.

Název výstavy vychází z pamětí Šimona Welse U Bernatů: „Není noci tak tmavé, aby nepřišly po ní červánky ranní a nový den,“ napsal ve vzpomínkách, které dokončil v roce 1919. O dvacet let později paměti uspořádal jeho syn Rudolf a spolu s knihou svých synů Martina a Tomáše Sancta Familia, stovkami rodinných dopisů, kreseb, fotografií a skic je schoval do krabice.

Výstavu graficky připravilo studio Colmo díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti, Velvyslanectví USA v Praze, Chapman Taylor s.r.o., Velvyslanectví SRN v Praze, odboru kultury Prahy 5, Spolku Adalberta Stiftera (Mnichov) a Ara Kolín.

David Vaughan
Oceňovaný novinář David Vaughan žije v Praze od roku 1991. Působil jako korespondent BBC pro Českou republiku a Slovensko a v roce 1998 se stal na osm let šéfredaktorem Radia Praha, vysílaní Českého rozhlasu do zahraničí. Svoji češtinu vypiloval na takovou úroveň, že svůj první román Slyšte můj hlas napsal a vydal nejprve v češtině (2014) a až poté v angličtině (Hear my Voice, 2019). Jeho dřívější studie Battle for the Airwaves (2008) pojednává o roli médií – především rozhlasu – v období před 2. světovou válkou. Je také autorem několika dramatizovaných dokumentů pro Český rozhlas a dramaturgem a moderátorem literárních večerů. Narodil se v Británii v roce 1966 a vystudoval francouzštinu a němčinu na Balliol College v Oxfordu.


Autor: TZ, red

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

Včera v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

Včera v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Další články
Nahoru