Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dny evropského dědictví zpřístupní v Jablonci bývalý chudobinec i nový Crystal

Blíží se další ročník Dnů evropského dědictví, které nabídnou v Jablonci nad Nisou pestrý program. Návštěvníci se mohou těšit například na prohlídku nové přístavby Muzea skla a bižuterie.

Dny evropského dědictví otevřou v sobotu 12. září v Jablonci nad Nisou veřejnosti i secesní budovu bývalého městského chudobince a chorobince, kde dnes sídlí okresní archiv. Otevřená bude také funkcionalistická radnice, kde návštěvníci dostanou možnost nahlédnout do zrekonstruovaných salonků a sálů a svézt se oběžným výtahem - páternosterem, jehož oprava před pár týdny skončila. Na radnici ale mohou jenom s rouškou, řekla za organizátory Radana Schaeferová.

Letošní Den evropského dědictví výrazně ovlivní aktuální hygienická opatření. „Program se připravuje s časovým předstihem a nemůžeme na sto procent slíbit, že vše proběhne podle plánu. I proto jsme letos trochu opatrnější, co se rozsahu akce týče. Samozřejmě nutností bude dodržet aktuální nařízení, například radnice je úřad, a tudíž vstup do této památky bude možný je s rouškou. Věříme, že to však návštěvníky neodradí a zachovají nám přízeň," doplnil ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

Jablonecké památky se návštěvníkům tradičně otevřou zdarma. Bude příležitostí prohlédnout si například i novou přístavbu Muzea skla a bižuterie, která má podobu skleněného krystalu. Zájemci mohou nahlédnout do zákulisí secesní budovy jabloneckého divadla nebo se vydat na komentovanou prohlídku funkcionalistické Kantorovy vily, kterou před třemi lety město koupilo. Prohlídky jsou ale komentované, pro omezený počet lidí. Místo si tak musí zájemci rezervovat. „Vstupenky jsou k vyzvednutí zdarma na turistickém infocentru," doplnila Schaeferová.

Součástí sobotního programu bude i upomínková exhibiční ražba v dílnách uměleckoprůmyslové školy. Nově se letos ke Dni Evropského dědictví připojí i Galerie N v bývalé pomocné divadelní budově, která představí práce studentů Katedry designu Technické univerzity Liberec. Připravena je i rodinná trasa. „Účastníky čekají zábavné úkoly a třeba v sokolovně je pro děti po celý den i další doprovodný program," řekl Vobořil. Po městě budou navíc jezdit historické autobusy, i v nich bude ale stejně jako na radnici povinná rouška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, památky, správa, Jablonec n.N., Dny evropského dědictví, Jablonec nad Nisou, radnice, rouška, muzeum, sklo, Technická univerzita v Liberci, Galerie N, bižuterie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví zpřístupní v Jablonci bývalý chudobinec i nový Crystal  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.