Vlak brzdil, projel však stanicí a vrazil do jiného. Dvě desítky zraněných

  8:02,  aktualizováno  18:25
Ve stanici Kdyně na Domažlicku se ráno srazil osobní vlak s diagnostickou soupravou. Zranilo se devatenáct lidí, z toho čtyři utrpěli vážná zranění. Podle mluvčí Českých drah strojvedoucí brzdil, aby zastavil na nádraží, ale neúspěšně.

„Strojvedoucí osobního vlaku vjížděl do stanice a už brzdil. Bohužel po té koleji jen klouzal. Brzdil, dokonce pískoval, ale žádný výsledek to nemělo,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. 

„Příčina, proč tato situace nastala, je předmětem šetření,“ dodala s tím, že motorový vůz byl v pondělí na technické kontrole a vše bylo v pořádku.  

Strojvedoucí se podle ní do poslední chvíle snažil situaci řešit a zachránit ji. „Kabinu vůbec neopustil. Cestující se už připravovali, že ve stanici vystoupí, a stáli za kabinou,“ informovala Novotná.  

Podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše strojvůdce osobního vlaku projel návěstidlem, na němž svítila červená, a čelně se srazil s lokotraktorem.

Záchranáři ošetřili celkem devatenáct lidí. Pro šest z nich přiletěly vrtulníky. 

„Ošetřili jsme a transportovali celkem devatenáct osob. Čtyři lidé utrpěli vážná zranění. Dva z nich vrtulník přepravil do plzeňské fakultní nemocnice, druhý vrtulník transportoval další dva zraněné do Motolské nemocnice,“ vypočetla mluvčí krajských záchranářů Mária Svobodová.

„Dalších 15 zraněných jsme ošetřili a převezli se středně těžkými a převážně lehkými zraněními pozemní cestou do okolních nemocnic Domažlice, Klatovy a Stod. Vrtulník se na místo nehody vrátil ještě jednou, aby pomohl s transportem dvou zraněných, kteří byli směřováni do Fakultní nemocnice v Plzni na urgentní příjem,“ dokončila výčet zraněných Svobodová.  

Mezi zraněnými bylo pět dětí, žádné neutrpělo těžká zranění. 

Strojvůdce osobního vlaku projel návěstidlem

„Osobní vlak ze směru od Pocinovic na Domažlice měl postavenou vjezdovou vlakovou cestu na 2. kolej, kde měl zastavit pro výstup a nástup cestujících. Na odjezdovém návěstidle byla návěst Stůj. Z dosud nevyjasněných příčin vlak při vjezdu do stanice nezabrzdil u nástupiště a projel celou staniční kolej až za odjezdové návěstidlo, kde se střetl se služebním vlakem. Ten měl postavenou vjezdovou vlakovou cestu na 1. kolej,“ popsal Illiaš.

Doplnil, že odpovědnost za nehodu bude možné určit až po rozboru záznamu elektronického rychloměru a všech dalších souvislostí.

Jeho informaci potvrdil i mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Osobní vlak jedoucí z Klatov do Domažlic projel odjezdové návěstidlo zakazující jízdu, vjel do postavené vlakové cesty pro služební vlak a následně se s tímto vlakem srazil,“ uvedl Drápal.

Hasiči ze čtyř jednotek asistovali při ošetření zraněných. Na místo přijeli také  drážní hasiči a evakuační autobus z plzeňské Košutky.  „V jednom z vlaků byl zaklíněný člověk. Toho jsme vyprostili bez použití hydrauliky,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. 

„Případ si převzali domažličtí kriminalisté a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.  

Podle Radky Pistoriusové ze Správy železnic předběžná škoda na osobním motorovém vlaku je 4,2 milionu, na diagnostické soupravě půl milionu a 50 tisíc na zničených pražcích a dalším vybavení dráhy. 

Web Českých drah uvedl, že srážka se stala v nádraží kolem čtvrt na osm ráno. Doprava na lokální trati z Domažlic do Klatov byla zastavená do sedmé hodiny večer, místo osobních vlaků byly v úseku Domažlice - Kdyně nasazené náhradní autobusy. 

Kdyně (Domažlicko)

Kdyně (Domažlicko)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,