PREVIEW: Nováček do počtu? Ne, Vrchlabí může bojovat o play off

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

„Anče, Kubo, hajnej! Himl hergot donrvetr krumcajs element!“ Chance liga se po dlouhých devíti sezonách vrací do Krkonoš.

Na jaře se přitom zdálo, že Vrchlabí právo účasti v Chance lize, které dostalo coby vítěz skupiny Sever, nevyužije.

Vypadalo to, že nedokáže sehnat dostatek peněz. 

Nakonec opět pomohl dlouholetý mecenáš Petr Dědek: domluvila se úzká spolupráce Vrchlabí s Pardubicemi a i díky ní může Stadion bojovat o postup do play off.

Vzhledem k tomu, že letos do vyřazovacích bodů projde hned dvanáctka týmů, je to určitě reálný cíl. Zvlášť, pokud vydrží forma brankáři Jakubu Soukupovi a šutérovi Tomáši Nouzovi. 

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 13. místo

Osobnost týmu – Tomáš Nouza

Druhý nejlepší střelec v prvoligové historii. Výš už je pouze Jaroslav Roubík. Tuto legendu až asi Nouza nedostihne, potřeboval by na to asi tak čtyři, pět sezon. Každopádně – i ve 37 letech je při chuti, v přípravě se blýskl dvěma hattricky.

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): V přípravě z pěti zápasů třikrát vychytal čisté konto. Zvlášť proti Slavii předvedl Jakub Soukup fenomenální výkon. Stáli proti němu hráči jako Tomáš Šmerha, Petr Vampola nebo Jaroslav Bednář, on ale chytil úplně všechno. Přitom měli Pražané ohromné šance. Pokud Soukupovi předsezonní forma vydrží, klidně může být adeptem na nejlepšího gólmana soutěže. Výsledky Vrchlabí budou na jeho výkonech dost stát. Soukup odchytal poslední dvě sezony ve druhé lize, i o patro výš už jde ale o prověřeného gólmana: hlavně v Ústí nad Labem na něj rádi vzpomínají. Krýt záda mu bude Oliver Štěpánek, který by na poslední ročník s Kadaní nejradši zapomněl (nedařilo se jemu ani týmu), v přípravě s Vrchlabím ale zaujal. Každopádně Soukup bude nejspíš patřit k nejvytíženějším gólmanům soutěže.  

Obránci (7/15): Jasným lídrem je Tomáš Linhart, jenž loňskou extraligovou sezonu promarodil, předtím ale patřil k nejlepším defenzivním bekům v nejvyšší soutěži. V Třinci měl sice na první pohled nenápadnou pozici, měl však parádní rozšířené statistiky. S ním na ledě Oceláři při hře 5 na 5 v podstatě nedostávali góly. Teď by měl pro změnu patřit ke špičce v Chance lize. Dost zkušeností má také David Kajínek, další vyhlášený bojovník, co se nebojí přitvrdit. S Jihlavou postoupil do extraligy a tam obstál. Třetím prověřeným bekem je Ján Niko, v minulosti opora Benátek nad Jizerou. Niko pomůže třeba v oslabení, blokuje dost střel. Zajímavé bude sledovat výkony Tomáše Jirků, nejlepšího beka Vrchlabí v uplynulém ročníku. Čeká ho debutový rok mezi profesionály. Partnerské Dynamo poslalo do Krkonoš osmnáctiletého talenta Michala Hrádka. Z Pardubic by měl Stadionu pomáhat také Slovák Martin Bučko, účastník lednového mistrovství světa juniorů. Loni hrál slovenskou extraligu za Košice. V úvahu by teoreticky mohla připadat ještě jedna posila z Pardubic, jejichž obrana je letos dost našlapaná.

Útočníci (6/15): Vrchlabí bude až moc závislé na své první lajně. Ta je opravdu skvělá: Tomáš Nouza v přípravě řádí a bude opět bojovat o korunu pro krále střelců. Martin Heřman se s Nouzou dobře zná z Českých Budějovic, tahle spolupráce vždycky fungovala. Heřman je agresivní forvard, proti němuž se nikomu nehraje dobře. Když jste na ledě a z vrchlabské střídačky na led skočí i Heřman, radši mějte hlavu nahoře, abyste neschytali ránu. Ondřej Chrtek je kreativní centr, který má na svůj věk už hromadu zkušeností. Na opravdový průlom stále čeká, vedle Nouzy s Heřmanem pravděpodobně přijde letos. Horší už to bude s produktivitou dalších řad. Ty už tak nebezpečně nevypadají... Ostatně příprava to ukazuje – branky sázela především výše zmíněná lajna. Chce to proto pomoc od Dynama. Klíčový je příchod Matouše Kratochvila, urostlého křídelníka, co si poslední roky udělal skvělé jméno v Přerově. Střídavé starty budou do Vrchlabí mít Ondřej Machala, Lukáš Anděl a Tomáš Zeman. Jenže Pardubice nemají v útoku až tak široký kádr, takže jejich pravidelné vytížení asi není reálné. Zato Michal Machač, Ondřej Matýs a Michal Pochobradský by mohli v Krkonoších odehrát všechna utkání. Zatím to ale nebyli hráči, kteří by v Chance lize vyčnívali. Vrchlabí přes léto přišlo o své největší útočné hvězdy (Sýkora, Hlaváč, Matějček, Bednář), naštěstí zůstává Pavel Mrňa. Je to podobný hokejista jako Heřman. Má rád osobní souboje, do hry dává emoce a k tomu umí střílet góly. Dokázal to loni na střídavých startech v Ústí nad Labem. Ve druhé lize sbírali přes bod na zápas Jiří Hozák s Patrikem Urbanem. K této metě se blížil i David Chalupa. Otázka je, jak zvládnou přechod do vyšší soutěže. Právě hloubka kádru možná bude Vrchlabí scházet, aby se dostalo do play off.

Ostatní (7/10): Vrchlabí má skvělé fanoušky, snad jich bude na zápasy moct chodit co nejvíc. Ve druhé lize se návštěvy pohybovaly přes tisícovku. A co teprve až přijedou Kladno, Vsetín nebo Slavia... Hrát hokej v zasněžených Krkonoších je pro hráče lákadlem. Zkusíme zjistit, zda mají hráči Vrchlabí ve smlouvě tradiční klauzuli, že nemůžou lyžovat, nebo zda jim to vedení toleruje. Skipas do Špindlu by byl totiž ke smlouvě zajímavým bonusem. Stadion má v kádru zkušené hráče, kteří zvládnou krizové situace. Zisk Tomáše Linharta je důležitější, než se může na první pohled zdát. A trenér Václav Baďouček už toho v hokeji zažil taky strašně moc. 

CELKEM: 30/55.

Soupiska 

Gólmani: Jakub Soukup, Ondřej Holubec, Oliver Štěpánek.

Obránci: David Kajínek, Ján Niko, Tomáš Jirků, Tomáš Kynčl, Jakub Moník, Tomáš Linhart, Jan Oliva, Daniel Blažej, Michal Hrádek, Martin Bučko.

Útočníci: Pavel Mrňa, Patrik Urban, Tomáš Nouza, Jiří Hozák, Martin Heřman, Ondřej Chrtek, Filip Moník, Radim Šlaicher, Albert Cerman, Ondřej Matýs, Michal Pochobradský, Michal Machač, Ondřej Rohlík, David Chalupa, Matouš Kratochvil, Lukáš Anděl, Ondřej Machala, Tomáš Zeman.

Změny v kádru

Příchody: Oliver Štěpánek (G, Kadaň), Tomáš Linhart (O, Mountfield), David Kajínek (O, Trenčín), Daniel Blažej (O, jun. Pardubice), Jan Oliva (O, jun. Pardubice), Martin Heřman (Ú, Plzeň), Tomáš Nouza (Ú, Prostějov), Ondřej Chrtek (Ú, Benátky n/J), Ondřej Matýs (Ú, Pardubice), Michal Pochobradský (Ú, Pardubice), Michal Machač (Ú, Pardubice), Ondřej Rohlík (Ú, jun. Pardubice), Matouš Kratochvil (Ú, Přerov).

Odchody: Martin Abrahám (G, Nová Paka), Ján Bendík (O, nově asistent sportovního manažera), Jiří Vašíček (O, Dvůr Králové), Štěpán Havránek (O, Ústí n/L), Martin Vágner (O, ?), Marek Voženílek (O, ?), Tomáš Bláha (Ú, Trutnov), Lukáš Kastner (Ú, Trutnov), Štěpán Matějček (Ú, Ústí n/L), Filip Jirásek (Ú, ?), Jaroslav Dvořák (Ú, Nová Paka), Jaroslav Bednář (Ú, Slavia), Petr Sýkora (Ú, ?), Jan Hlaváč (Ú, Nová Paka).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Tomáš Nouza
V první lize hraje nepřetržitě devátou sezonu po sobě. A v každé z nich získal přes čtyřicet bodů! A až na jednu výjimku se pokaždé dostal nad hranici dvaceti branek. Na tyto hodnoty bude útočit i po svém přestupu z Prostějova do Vrchlabí.

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

Citelný odchod – Jaroslav Bednář
Bednáře sportovní manažeři a trenéři vyhlásili nejlepším hráčem druholigové skupiny Sever. Pořád stačí mladým klukům. Od nové sezony bude hrát za Slavii a zdá se, že bude patřit k nejužitečnějším hráčům Chance ligy.

Koho sledovat? Tomáš Jirků
Zatímco Bednář vyhrál cenu pro nejlepšího útočníka skupiny Sever, tak Jirků pro změnu opanoval anketu o nejlepším obránci. Sbíral bod na zápas. Nyní ho – v 29 letech – čeká první sezona mezi profesionály. V minulosti se několika starším hráčům povedlo po přechodu ze 2. ligy zařadit ke hvězdám i o patro výš. Zmiňme alespoň Aleše Holíka. Povede se to jemu?

Mohl by zazářit – Ondřej Chrtek
Když k sobě na křídla dostanete Tomáše Nouzu a Martina Heřmana, tak je zřejmé, že vás čeká parádní sezona. Chrtek se loni učil od Radka Dudy a pomohl Benátkám 24 body. Letos může po boku dvou veteránů pokořit daleko vyšší metu. Má mimořádnou techniku a přechod ze středního pásma do útočného se snaží řešit konstruktivně, ne nahazováním.

Talent – Michal Hrádek
V minulé sezoně byl stabilním členem reprezentační osmnáctky: zahrál si na Hlinka Gretzky Cupu a určitě by bojoval o nominaci na (zrušené) mistrovství světa. Navíc sbíral první zkušenosti mezi muži: nakoukl do áčka Pardubic a solidně si vedl na střídavých startech v Prostějově. 

Trenéři – Václav Baďouček a Jiří Malinský
Baďouček se do první ligy vrací po pěti sezonách. V minulosti vedl Most nebo Karlovy Vary. Asistenta dělal v Kometě, Pardubicích či Znojmě. Zkušeností má tedy požehnaně, s Energií například získal stříbro. Malinský se pak (mimo jiné) postará o provázanost Vrchlabí s partnerskými Pardubicemi.

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

Přípravné zápasy
Benátky nad Jizerou 0:3 Vrchlabí
Šumperk 2:7 Vrchlabí
Vrchlabí 4:0 Benátky nad Jizerou
Vrchlabí 4:0 Šumperk
Ústí nad Labem 3:2sn. Vrchlabí
Vrchlabí 1:3 Litoměřice
Vrchlabí 1:2 Slavia
Slavia 0:1 Vrchlabí

Chronologická umístění
2012/2013 – Krajská liga
2013/2014 – 2. liga
2014/2015 – 2. liga
2015/2016 – 2. liga
2016/2017 – 2. liga
2017/2018 – 2. liga
2018/2019 – 2. liga
2019/2020 – 2. liga

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz