Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos je v plamenech

Situace v uprchlickém táboře Moria se dá i za běžných podmínek označit za katastrofickou, zvláště po příchodu koronaviru. Nyní v noci z úterý na středu v táboře vypukl požár.

V uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos vypukl během noci z úterý na středu požár, jehož příčina zatím není známá. Většina tábora, který byl nuceným domovem pro víc než dvanáct tisíc lidí, je zničena. Část obyvatel policie evakuovala do bezpečí, mnozí byli nuceni před požárem utéct k městu Mytiléna, kde však byli zastaveni policií. Podle řecké televize požár už dohořel. Lidé se na místo vracejí ve snaze najít své blízké a svůj majetek. Zatím není jasné, kolik lidí zemřelo nebo kolik jich bylo zraněno.

Tábor v posledních měsících víc než šestinásobně převyšoval svou maximální kapacitu.

Ohnisek požáru bylo podle hasičů několik, jak uvnitř tábora, tak mimo něj. Místní zdroje uvádějí i možnost, že požár byl cíleně založen několika frustrovanými obyvateli tábora. Podle německé organizace Mission Lifeline v úterý večer vypukl spor u koronavirové odběrové stanice, který přerostl v nepokoje po celém táboře. Bezpečnostní složky se pokusily situaci pacifikovat slzným plynem. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svolal v Athénách krizový štáb. Podle mluvčího vlády je podezření na organizované žhářství.

Požárem vyvrcholilo dlouho se stupňující napětí v uprchlickém táboře. Situace v Morii byla dlouhodobě kritizována lidskoprávními organizacemi. Tábor v posledních měsících víc než šestinásobně převyšoval svou maximální kapacitu a životní podmínky v něm byly nežádoucí. Minulý týden byl navíc v táboře potvrzen první případ koronaviru, jenž se vzápětí rozšířil na několik desítek případů. Na tábor byla uvalena karanténa, která však ve špatných hygienických podmínkách nemohla šíření viru zabránit. Nejistotu a hněv vyvolávala také snaha místní vlády Moriu obehnat plotem.

 

Čtěte dále