Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vědci z Brna vymysleli přístroj, pomůže při srdečních arytmiích

Vědci Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vymysleli přístroj, který pomůže pacientům se srdeční arytmií, tedy při poruchách srdečního rytmu. Střídavý elektroporační generátor získal i český patent, je lepší než používané technologie s ohledem na bezpečnost. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Centrum má český patent zapsaný společně s Vysokým učením technickým v Brně. Nyní usilují i o evropský patent. Na vynálezu se velkou měrou podíleli vědci z týmu Intervenční srdeční elektrofyziologie pod vedením Zdeňka Stárka. "Pro léčbu arytmií, tedy ablaci abnormální srdeční tkáně, se v současnosti standardně používá termální radiofrekvenční energie. Hrozí ale poškození okolních struktur, například jícnu," uvedl Jiří Erlebach z výzkumného centra.

Vhodnou alternativou jsou podle něj netermální metody ablací, kterými se lze vyhnout komplikacím. "Doposud však neexistovalo řešení, které by nezahrnovalo celkovou anestezii nebo riziko svalových kontrakcí," uvedl Erlebach. S novým generátorem anestezie být nemusí, záleží na konkrétním případu.

Elektroporační generátor je netermální zdroj energie, který je první alternativou k současné termální technologii. "Tento zdroj je v mnohém lepší než stávající technologie s ohledem na bezpečnost a trvalé udržení normálního srdečního rytmu," uvedl vedoucí týmu Stárek. Podle Erlebacha se zatím přístroj používá na zvířatech, v budoucnu se s ním počítá u lidí.

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, věda, nemocnice, Brno, srdeční arytmie, technologie, patent, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vymysleli přístroj, pomůže při srdečních arytmiích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.