Chystá AXA další výprodej?


			Chystá AXA další výprodej?
9.9.2020 Akvizice a fúze

Podle některých signálů hodlá Axa prodat svoji dceřinou společnost v Singapuru. Podle informací obsažených v srpnovém Insurance Journal ověřuje nyní francouzský pojišťovací koncern příslušné kroky k takové transakci. Doposud ale nepadlo konkrétní rozhodnutí a zástupci Axy zatím k takové aktivitě mlčí.

Nejprve v Malajsii…

Už v únoru 2020 byl oznámen záměr koncernu Generali získat dceřinou společnost Axy v Malajsii. Společnost Axa Affin General Insurance patří s 5000 pojišťovacími zástupci v celé zemi k předním pojistitelům v oblasti zdravotního pojištění v Malajsii. V roce 2018 dosáhla firma předepsaného pojistného ve výši asi 347 milionů USD a zisku ve výši 24,1 milionu USD.

Společnost Axa Affin byla založena v roce 2006. Asi třetina pojistného pochází z životní pojišťovny Axa Affin Life Insurance. Mezi rokem 2017 a 2018 došlo ovšem k poklesu předpisu. Ztráta podniku činila necelé dva miliony USD (meziročně se ji ovšem povedlo snížit o více než 50 %). Axa vlastní 49,99 % všeobecného obchodního provozu v Malajsii, zatímco 49,95 % drží Affin Bank. V případě životní části se podílejí z 51 % Affin a zbytek náleží francouzskému koncernu.


Mohlo by vás zajímat: PwC: S čím je Covid-19 srovnatelný?


… poté v Evropě

Rovněž v únoru 2020 byla veřejnost informována o podpisu dohody o převzetí společností Axa v České republice, Slovenské republice a v Polsku koncernem UNIQA se sídlem ve Vídni. Axa tím do UNIQA přinese v Polsku dodatečných 3,2 milionu klientů, v Česku 800 000 a na Slovensku 750 000 klientů. UNIQA poskočí v žebříčku pojišťoven podle předepsaného pojistného: v Polsku a v Česku na pozici pětky a na Slovensku si dále upevní své čtvrté místo.

Transakce už byla koncem července schválena Evropskou komisí a nyní fúze ještě podléhá schválení lokálních regulátorů, které se očekává začátkem 4. kvartálu 2020. Během srpna bylo rovněž zveřejněno, že Axa zvažuje odprodej svých řeckých aktivit italskému koncernu Generali. Konkrétně se jedná o dvě společnosti nabízející životní pojištění a masové pojišťovací produkty. Hodnota transakce se odhaduje na 150 milionů EUR. V tomto případě ještě nebylo definitivně rozhodnuto a zástupci Axy i Generali odmítli záležitost jakkoli komentovat.


Mohlo by vás zajímat: Covid-19 a úmrtnost


Axa v současné době prodává pojištění v Řecku prostřednictvím dlouhodobé smlouvy s Alpha Bank AE. Disponuje asi 576 000 zákazníky. Ochota Axy zbavit se některých svých aktivit souvisí se snahou restrukturalizovat svou činnost a zaměřit se vice na majetkové a úrazové pojištění. Bezesporu jdou tyto kroky také na vrub současné koronavirové krizi. Byly už revidovány růstové cíle a zrušila se výplata dividend. Skutečně za minutu dvanáct byl v srpnu nakonec zrušen prodej irské životní dceřiné společnosti Twinstar firmě Cinven.

Už v říjnu 2018 pak Axa uzavřela dohodu se společností Fairfax Financial Holdings Limited (“Fairfax”) týkající se prodeje pojišťovacích činností AXA na Ukrajině. Na základě této dohody získal Fairfax 100 % v neživotní pojišťovně AXA Insurance a v životní pojišťovně AXA Life.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články