Buď se Čína před Českem skloní, nebo vypadne! Publicista se naštval

09.09.2020 12:42

Miloš Vystrčil rozpoutal svou cestou na Tchaj-wan živou diskusi, ve které se hlásí o slovo kde kdo. Publicista Jan Jetmar kupříkladu říká, že Čínu nepotřebujeme a chce vyhodit „zpupného“ čínského velvyslance. Také reaguje na ministra Petříčka, který řekl, že v některých ohledech je Čína partnerem. To je dle Jetmara ideologický přežitek z doby Václava Klause.

Buď se Čína před Českem skloní, nebo vypadne! Publicista se naštval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš vystrčil se vrátil ze své hojně diskutované cesty na Tchaj-wan, která v Česku budila jak nadšení, tak opovržení. Prezident Miloš Zeman dával najevo svou nelibost již dlouho předtím, než Vystrčil oznámil, že hodlá v tomto zájmu následovat svého zesnulého kolegu, Jaroslava Kuberu. Nicméně, v nedělní partii na Primě odhalil, jaké důsledky z toho pro Vystrčila vyvodí. Prý už ho nebude zvát na jednání nejvyšších ústavních činitelů. Na pondělní schůzce pak o tomto záměru čínského velvyslance informoval hradní kancléř Vratislav Mynář.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí

Kromě Miloše Zemana, který Vystrčilovu cestu označil za „klukovskou provokaci“, se k ní odmítavě postavil i ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Zahraniční politiku České republiky dělá vláda, nikoliv předseda Senátu. Na naší politice vůči Číně, kterou jsme si definovali v 90. letech, se nic nemění. Jsem přesvědčen, že nejdůležitějším krokem k udržení našich vztahů je, že se konečně vzdáme emocí, které do dialogu o strategickém partnerství nepatří,“ řekl.

V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce poté řekl, že česká politika vždy obsahovala témata, která pro Čínu nebyla příjemná a v kterých si ČR stála za svým – například v otázce ochrany lidských práv nebo v poslední době ohledně snahy o narušení autonomie Hongkongu. „V některých oblastech je Čína náš partner, v některých strategický rival, v některých mimoběžka, protože ta témata nahlížíme zcela jinak,“ podotkl ministr.

Petříčkova slova ovšem rozporuje Jan Jetmar, aktivista, někdejší novinář a „expert na krizovou komunikaci“. „Dost se mě dotklo, že hradní šváb přikázal poskokovi Mynářovi, aby se doplazil po břiše přes Hradčany až na čínskou ambasádu a zpátky, poníženě se tam omlouval a lezl Číňanům do zadku,“ uvedl.

„Není pravda, co říkal Petříček, že některé zájmy, myšleno ekonomické, máme společné a některé, myšleno morální, politické a humánní ne, a že je musíme rozlišovat,“ dodal s tím, že takové uvažování je přežitek z doby Václava Klause a jeho výroku „peníze nesmrdí“. „Nejsou všechno jen peníze a musíme chápat, že za každou věcí dovezenou z Číny stojí bezpráví, nesvoboda, tyranie, mučení a smrt mnoha lidí i celých etnik,“ řekl.

A přidal pár silných slov na závěr: „Nechci, aby si na nás Číňani otevírali zobák. Nechci, aby se státní honorace chodila klanět na letiště bednám z Číny. Nechci zavírat oči před morálkou a právem, když se jedná o byznys, jakoby byznys stál nad nimi.

Chci maximálně zredukovat naše vztahy s Čínou. Chci vyhodit toho nadutého a vzpupného velvyslance, nechci si kupovat přízeň Číny. Buď se Čína před Českem skloní, nebo vypadne. Nepotřebujeme ji. Ona nás také ne.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…