Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 4°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Odvolací soud snížil mladíkovi o dvě třetiny trest za zabití bezdomovce, do vězení půjde na pět let
Rozhodnutí soudu. Ilustrační foto: Freeimages.com

Odvolací soud snížil mladíkovi o dvě třetiny trest za zabití bezdomovce, do vězení půjde na pět let

Za to, že loni v říjnu ubodal v pražských Vršovicích bezdomovce, půjde dvacetiletý Ondřej Kos na pět let do vězení. Odvolací senát mladíkovi o deset let snížil trest uložený v červenci pražským městským soudem. Jeho skutek také z vraždy překvalifikoval na zabití. Kos totiž podle něj jednal v úleku a ve strachu. Muž se k činu přiznal.

Realitní makléř Kos původně čelil obžalobě za trýznivou vraždu se sazbou až 20 let vězení. Muže ubodal loni v noci z 25. na 26 října, zasadil mu svým zavíracím nožem 19 ran do hlavy, krku a zad. Muž podle znalců umíral několik minut.

Zatímco prvoinstanční soud uvedl, že Kos bezdomovce zavraždil z nezjištěných důvodů, odvolací senát pražského vrchního soudu mladíkovi uvěřil, že bodal ze strachu poté, co ho muž oslovil a zatahal za rukáv.

„Projev obžalovaného před odvolacím soudem lze považovat za zcela věrohodný," prohlásil předseda senátu Jiří Lněnička. Kos se podle něj v podnapilém stavu vydal do míst, kam by jinak nešel. Když ho oběť uchopila za oděv, byl pod vlivem alkoholu a prášků.

„Nelze se divit, že to v něm vyvolalo úlek, a dokonce strach," řekl Lněnička. I znalci podle něj uvedli, že spouštěcím mechanismem mladíkova činu nebylo to, že je agresivní, ale do jaké situace se dostal. Částečně se na něm podílel i napadený muž.

Mladík po překvalifikování trestného činu čelil sazbě od tří do deseti let vězení. Soud uložil trest v dolní hranici sazby kvůli jeho doposud řádnému životu. Zároveň ale Kos podle předsedy senátu vyvolal čin tím, že se opilý potuloval v místech, kam neměl chodit.

Kos v červnu u soudu přiznal, že muže zabil, nebyl ale schopen uvést důvod. Ráno si podle svých slov vzal antidepresiva, pak se ve škole setkal s bývalou přítelkyní, z čehož byl prý „ve stresu".

Po škole se vydal do práce, kde se mu nevydařilo obchodní jednání. Odpoledne se sešel s kamarádkou, se kterou šel do baru, mezitím si vzal „vitamíny na povzbuzení", protože byl unavený. Kolem půlnoci ženě navrhl, jestli u něj nechce přespat, ale ta prý odmítla.

Kos se proto vrátil do baru, pak se šel projít, aby si „pročistil hlavu". U ulice Petrohradská sešel k potoku Botič, kde potkal svou oběť. Muž ho prý oslovil a zeptal se, co chce.

„Říkal jsem si, co po mně může ten chlap chtít, tak jsem ho bodnul nožem. Nevím, kolikrát jsem ho zasáhl," popsal Kos u hlavního líčení. Dříve také uvedl, že ho bezdomovec udeřil do obličeje.

S bodáním Kos přestal až poté, co muž klesl na zem. Oběť pak nechal ležet na místě a odešel domů, kde jeho matka zavolala policisty.


Autor: ČTK

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

Dnes v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Záměnu pacientek na Bulovce vyšetřuje policie jako ublížení na zdraví

29. března 2024 v 19:07

Záměnu pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka (FNB), kvůli které jedna z nich potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to v pátek uvedla policie. Oznámila také, že ji dnes kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci...

Bezdomovci u stanice metra Luka

21. března 2024 v 11:53

Závadové osoby z celé republiky, omezené kompetence a personální limity strážníků. Tentokrát u metra Luka.

Další články
Nahoru