Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Orouškovaná Praha: Ochrana úst a nosu se vrátila na pošty i do obchodů. Jak lidé opatření dodržují?

Autor: ČTK - 
9. září 2020
13:28

Návštěvníci pražských obchodních center až na výjimky ve středu od rána dodržovali opětovně zavedenou povinnost pohybovat se v obchodních pasážích a prodejnách výhradně se zakrytými ústy a nosem. V nákupních centrech jsou upozornění na opatření umístěna viditelně u vstupů. Od středy jsou roušky povinné i ve všech 105 pražských poštách a klienti, kteří je navštívili, byli bez roušek jen ojediněle. Po upozornění personálem si je nasadili.

„Žádné problémy nebyly. Sledujeme vývoj situace a doporučení a opatření hygienických stanic. V případě potřeby budeme reagovat. Ať už povinností nosit roušky v jiných krajích než jen v Praze, nebo opět hodinami pro seniory, jako tomu bylo na jaře," řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty.

Nasazené roušky ve středu měla většina lidí v Centru Černý Most i v obchodních centrech Quadrio a Palladium, i když mnozí je mají pouze přes ústa, nos nechávají odkrytý. Lidé, kteří přišli do kaváren uvnitř center, si roušky sundávali až u stolu. Návštěvníci častěji než v jiných dnech využívali dezinfekce na ruce, které byly v prostorách pro zákazníky k dispozici.

Vedle nálepek na dveřích obchodního centra upozorňují na povinnost roušek i na svých sociálních sítích, webových stránkách a na instalovaných obrazovkách. „Již od jara máme navíc zřízenou novou pozici koordinátora bezpečnosti, který na dodržování opatření dohlíží,“ uvedla marketingová manažerka Westfield Chodov Petra Valentová.

Opatření v IKEA

Roušky jsou od středy v Praze povinné při vstupu do všech obchodů a nákupních center. Například nábytkářský řetězec IKEA podle mluvčího Petra Šaška doporučoval zákazníkům nosit roušky a dodržovat další bezpečnostní a hygienická opatření po celou dobu obnovení provozu po jarním nuceném uzavření. „Zákazníky k tomu vyzývají informační tabule u vstupu a na dalších místech, hlášení v obchodních domech i náš web. Bezpečnostní a hygienická opatření jsme vzhledem k vývoji epidemiologické situace znovu zpřísnili už v srpnu. Zavedli jsme povinné nošení roušek pro zaměstnance a například častěji dezinfikujeme povrchy, kliky a nákupní vozíky,“ doplnil Šašek. Právě v IKEA se v posledních týdnech nakazilo sedm zamětnanců, další museli do karantény.

Zpřísnění opatření proti koronaviru hygienici v hlavním městě nařídili kvůli zhoršené epidemiologické situaci. Vedle obchodů a pražských poboček České pošty musí mít zakrytá ústa a nos i lidé ve veřejné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních po celé ČR. Od čtvrtku podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na twitteru budou roušky ve vnitřních prostorech povinné v celé České republice.

Covid_19 ( 9. září 2020 14:09 )

od jara je v nařizování ochrany úst a nosu zmatek, začala s tím Praha a za dva dny to vláda rozšířila na celou republiku, jenže vláda nařídila roušky do lesa i do vlastního auta, tím ten chaos vypukl a pokračuje do dnešních dnů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa