09.09.2020 13:28

Studio Ypsilon zahájí sezonu premiérou inscenace Národní tragédie aneb Překrásný nadhasič pražský

Premiérou inscenace Národní tragédie aneb Překrásný nadhasič pražský zahájí 10. září novou sezonu pražské Studio Ypsilon. Podobě jako v případě mnoha dalších divadel, i ona měla být původně uvedena na konci minulé sezony. Příběh je inspirován událostmi kolem požáru Národního divadla, autorka hry Iva Peřinová ji původně napsala jako loutkovou hru. Hru o Češích a české národní povaze v Ypsilonce režíruje Slovák Peter Oravec.

„(Ředitel divadla) Jan Schmid řekl, že to pro mě bude výzva a budu mít pro práci potřebný odstup," řekl dnes Oravec novinářům. „Je to taková vtipně napsaná pražská báchorka, má to historický základ, ale je tam kopec mýtů," uvedl ke hře.

Dramatička a loutkoherečka Iva Peřinová (1944 až 2009) patří k nejhranějším českým autorům her pro děti a mládež. Za hru Krásný nadhasič aneb Požár Národního divadla dostala v roce 2006 cenu Nadace Českého literárního fondu. Její text rozehrává příběh o hasiči, na jehož pohřeb se v osudný den požáru Národního divadla 12. srpna 1881 sjeli všichni pražští hasiči, a zlatou kapličku tak přijeli údajně hasit pozdě.

„Zajímavé je, že se o tom, co nás potkalo, tedy vyhoření Národního divadla, hodně mluvilo, psaly o tom všechny noviny, až událost začala nabírat i jiné obrátky. A protože byla záležitostí všech, celého národa, stala se komedií, kterou můžeme chápat i jako projev v dějinách vzácného sjednocení," říká ředitel divadla Jan Schmid.

Vedle kmenových herců Ypsilonky Jiřiny Vackové, Martina Bohadla, Lumíry Přichystalové, Martina Janouše či Dominika Renče si v inscenaci zahraje Václav Helšus, dříve člen souboru v době jeho libereckého působení této dnes pražské scény.

Schmid dnes připomněl, že koronavirová či postkoronavirová situace divadlo stále poznamenává v tom, že lidé se stále obávají do divadla chodit. Opatrní jsou s nákupem vstupenek dopředu, protože nevědí, zda oni sami, či třeba herci nebudou za 14 dní v karanténě. Diváci se často rozhodují až v den představení. „Řeknou si: dnes jsme zdraví, divadlo dnes hraje, tak jdeme," shrnul Schmid zkušenost i mnoha dalších pražských divadel.

http://www.ypsilonka.cz/

Autor článku: ČTK: hrm, jw