INZERCE

Auditorium Betlémské kaple při Národním průmyslovém summitu 2020. 9. září 2020 foto: JR, ED

Průmyslníci očekávají pokles o 12 %. Příští rok růst jen o 4,5 %

Český průmysl čeká v tomto roce pokles v průměru o 12,3 %. Na úroveň před krizí by se výkon výrobních firem měl vrátit až v dalších obdobích – pro rok 2021 je očekáván mírný růst pouze ve výši 4,5 %. Více postiženy jsou velké firmy, které očekávají v tomto roce pokles svých tržeb o 15,1 %, pokles svých tržeb z exportu dokonce o jednu pětinu (24 %). Vyplývá to z Analýzy českého průmyslu 2020, která byla dnes představena na Národním průmyslovém summitu.

Ředitelé, manažeři a majitelé 253 průmyslových firem v letních měsících odpovídali na otázky v Analýze českého průmyslu. Z jejich odpovědí vyplynulo, že tržby výrobních firem se v tomto roce propadnou o 13,2 %. Více postiženy jsou velké firmy, které očekávají v tomto roce pokles svých tržeb o 15,1 %. V příštím roce firmy predikují růst svých tržeb v průměru o 4,6 %, růst tržeb z exportu pak v dvojnásobné výši (8,5 %). Výsledky Analýzy českého průmyslu zazněly na Národním průmyslovém summitu v Betlémské kapli.

Z analýzy dále vyplývá, že polovina firem (54,5 %) má aktuálně méně zakázek než před rokem, o zakázky přišly zejména malé a střední firmy. Firmy mají zajištěnou práci v průměru na pět měsíců dopředu. Třetina firem (32,3 %) bude propouštět.

Velvyslanci a byznysmeni ano, členové vlády pouze „online“

Zatímco se do Betlémské kaple sjela řada velvyslanců a více než stovka zástupců průmyslu, představitelů vlády se nedočkali. Premiér Andrej Babiš všechny pozdravil z předtočeného spotu kvůli aktuální schůzce ve Vídni. Jeho zdravice se však problémů průmyslu a jejich řešení týkala velice okrajově. Apeloval na nošení roušek a na to, aby přítomní apelovali na své známé a sousedy, aby dodržovali nařízení ministerstva a vlády. To kritizoval jeden z diskutujících podnikatelů, který vystoupení premiéra označil za zklamání. „Na tomto fóru jsem neočekával takové řeči,“ uvedl a sklidil velký potlesk zcela zaplněného sálu. Stejně tak vyjádřil rozčarování nad brzkým odchodem předsedy Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, který se na začátku konference omluvil s tím, že „musí zahajovat konferenci ve Sněmovně“. „To, že šéf klíčové komory odejde, aniž by reagoval na některé otázky, nebo se zúčastnil diskuse, to považuji za velké zklamání a jsem rozčarován,“ uvedl podnikatel.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj  se také připojili přes webou aplikaci. To kritizoval předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který svým hlasitým začátkem příspěvku probudil klimbající osazenstvo. „Musím poděkovat, že se nebojíte přijeli jste sem. Jak je vidět, tak vláda se asi bojí a proto tady nikdo není, což není dobře,“ řekl Hanák a sálem to souhlasně zahučelo.

První část debaty byla především o konkurenceschopnosti. Z průzkumu plyne, že největší motivací firem pro investice do inovací a digitalizace je dosažení vyšší efektivity zaměstnanců a nižších nákladů výroby. Významně k tomu také přispěla korona krize, která podle dotázaných podnikatelů povede k akceleraci digitalizace. Podle ministra průmyslu je hlavním cílem vlády investovat do inovací, protože jedině ty mohou posunout domácí průmyslové podniky do špiček v jejich oborech.

Jako příklad dobrých inovací zmínil předseda Asociace malých a středních podnikatelů Karel Dobeš firmy, které se prosadily v kosmickém průmyslu. „V roce 2008 jsme přistoupili do Evropské kosmické agentury a ČR měla 10 členských firem schopných dodávat technologie pro kosmický průmysl. Dnes má tento sektor 70 registrovaných firem pro Evropskou komisi a další desítky firem pro jiné kosmické projekty. Minulý týden vynesla evropská raketa Vega z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně 53 družic, které budou postupně během letu uvolňovány z vypouštěcího zařízení neboli dispenseru, který vyrobila a vyvinula firma z Brna. Jedná se o nejnákladnější kus českého hardwaru, který byl do vesmíru vypuštěn od našeho vstupu do Evropské kosmické agentury (ESA) v roce 2008. Další firma vyrábí palivové součástky do raket apod. Právě tyto firmy přináší inovace a nahrazují výpadek leteckého průmyslu, který je absolutní,“ řekl Dobeš.

Jiří Reichl