Hlavní obsah

Městem pro byznys jsou letos opět Pardubice

Reklama

Vítězem srovnávacího výzkumu Město pro byznys se v Pardubickém kraji staly opět Pardubice. První místo získaly z 12 ročníků již posedmé. Na druhém místě se letos umístila Přelouč, minulý rok druhá, na třetím Lanškroun.

Článek

V krajském městě je nejvyšší podíl firem, Pardubice těží také z dobré dopravní dostupnosti. Ve městě se rozvíjí bytová výstavba a je vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání. „Magistrát nabízí podnikatelům největší rozsah úředních hodin a má nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace. Město se podílí na financování provozu Pardubického podnikatelského inkubátoru,“ uvedl mluvčí akce David Pavlát.

Druhá Přelouč zaznamenala na poměry kraje nadprůměrný růst počtu ekonomických subjektů. Ve městě také výrazně přibývá obyvatel, na což navazuje bytová výstavba, na které spolupracuje i radnice. Město má nejnižší podíl výdajů věnovaných na dluhovou službu a nadprůměrný podíl investičních dotací na celkových příjmech.

Ve třetím Lanškrouně se rozvíjí malé a střední podnikání, nové podnikatele lákají nízké ceny stavebních pozemků a také nízká daň z nemovitosti. Přitom je ve městě nadprůměrný plat a nižší dlouhodobá nezaměstnanost. Velmi dobrých výsledků dosáhl Lanškroun i v kategoriích výzkumu podpora webových stránek a test elektronické komunikace.

Reklama

Doporučované