Velké změny v českém esportu? Na scénu vstupuje nová asociace
zdroj: tisková zpráva

Velké změny v českém esportu? Na scénu vstupuje nová asociace

9. 9. 2020 15:50 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Na českém esportovém poli se možná právě objevil nový silný hráč: Czech Electronic Sport Association, zkráceně CESA. Tato organizace, za níž stojí bývalá ředitelka České pošty Marcela Hrdá a bývalý ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Alan Ilczyszyn, hodlá propojit profesionální hraní počítačových her s finančními příspěvky od státu.

V reportáži serveru Lupa.cz zaznělo přímo z úst Alana Ilczyszyna, že nová asociace hodlá „z pohledu státu esport dostat na úroveň běžného sportu“. Ilczyszyn tvrdí, že na CESA lze nahlížet jako na obdobu ústředního fotbalového svazu, ačkoliv prostředky na esport by prý neměly pocházet z fondů určených pro tradiční sporty.

Hrdá a Ilczyszyn během svého předchozího působení ve státní správě podle všeho nashromáždili dostatek kontaktů na to, aby mohli za podporu esportu účinně lobbovat. S Hrdou je navíc propojen Jaroslav Tvrdík, bývalý ředitel ČSA a v současnosti ústřední postava vedení pražské Slavie, která by potenciálně také mohla sloužit jako strategický partner nové asociace.

Asociace si dává za cíl „esport vysvětlovat politikům“, zajistit růst celého odvětví a například i vybudování komunitních center za spolupráce hlavního města Prahy. Její snahy bude mimo jiné podporovat ostravská Vysoká škola báňská a kooperace na úrovni měst je dalším způsobem, jakým chce asociace plnit své cíle.

Stojí za zmínku, že CESA nevstupuje na zcela panenskou půdu, neboť v rámci České republiky již funguje Česká asociace esportu. Ta je začleněná do mezinárodních esportových struktur a má například právo vysílat do zahraničí esportové reprezentace. Zakladatelé CESA si ovšem slibují lepší výsledky právě kvůli svým kontaktům na nejvyšších místech.

Nejnovější články