Moderátor a herec Eben představí ve Vizovicích dílo svého otce

Koncert se uskuteční v kostele sv. Vavřince (Foto: MěÚ Vizovice)
VIZOVICE – Herec a moderátor Marek Eben představí v pátek ve Vizovicích dílo svého otce Petra Ebena. Jeho cyklus varhanních skladeb zazní na koncertu věnovaném 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského, řekla serveru Zlin.cz Iva Kopečná z vizovické radnice.

Koncert je součástí 53. ročníku Vizovického zámeckého a kulturního léta Aloise Háby. „Cyklus varhanních skladeb Petra Erbena posluchačům představí jeho syn Marek Eben a také varhanistka Irena Chřipková,“ uvedla Kopečná.

Koncert bude v kostele sv. Vavřince od 19:30. „V kostele v současné době probíhá rekonstrukce elektroinstalace a lavic. Takže na své návštěvníky bude jeho interiér působit jinak než obvykle. Ale myslím, že určitá syrovost prostředí může přispět k působivosti uváděného díla,“ řekl hlavní organizátor festivalu Vít Sušila.

Celovečerní cyklus Labyrint světa a ráj srdce je posledním velkým varhanním dílem významného českého skladatele, klavíristy a varhaníka Petra Ebena. „Datovaný je sice rokem 2002, jeho geneze ale sahá víc než 30 let zpět. Už tehdy Petr Eben s tímto dílem improvizoval. Do definitivní podoby s přesnou stavbou skladby jej pak přenesl právě až v roce 2002,“ uvedla Kopečná.

Jeho syn, moderátor a herec Marek Eben coby recitátor provede posluchače 14 zastaveními díla jako poutník, který v labyrintu světa nenachází nic potěšujícího a obrací se k Bohu ve svém srdci. „Chce tak sebe i okolní svět změnit k lepšímu. Náročného varhanního partu se ujme varhanice a ředitelka kůru baziliky sv. Jakuba ve Starém Městě pražském Irena Chřibková. Tam založila několik cyklů duchovní hudby, z nichž Mezinárodní varhanní festival se řadí mezi nejvýznamnější světové festivaly,“ řekla Kopečná.

Vizovický festival není jediný, který toto dílo letos zařadil na program. „V sobotu jej Marek Eben uvedl na festivalu v Pardubicích, přímo z Vizovic odjíždí na Opavsko, kde v následujících dvou dnech bude Labyrint na programu Svatováclavského hudebního festivalu. Na každém z festivalů s ním účinkují jiní varhaníci či varhanice,“ poznamenal Sušila.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x