9. září 2020 • 16:44

Sasínek jede, na Tretře vytunil osobák. Ostrava je naše Monako, zářil

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní světoví běžci mají pekelně rychlou dráhu na stadionu v Monaku, Filip Sasínek ze sebe nejlepší vydává v Ostravě. Před čtyřmi lety na Zlaté tretře zaběhl svůj průlomový závod, včera si na patnáctistovce zlepšil osobní rekord na skvělých 3:35,02 minuty.



„Nemyslím si, že je to náhoda. V sezoně jsem se fakt cítil skvěle. A Ostrava tomu dává trošku víc. Je to pro nás běžce taková mekka a sjíždíme se sem pro dobré výkony, jako do Monaka ve světě. Tady se to nějak všechno sejde, když je dobré pole a dobré počasí, tak to jde běhat,“ usmívá se Sasínek.

V roce 2016 na Zlaté tretře senzačně vyhrál patnáctistovku v masivním osobním rekordu 3:36,32. Od té doby čekal dlouhé čtyři roky na včerejšek. Zažil v nich bronzovou radost z halového ME 2017, ale také zdravotní potíže.

„Každý rok jsem se snažil zlepšit, někdy bylo zranění, někdy nebyla forma. Ale už jsem se hlavou srovnal, myslím, že i dneska bylo trošku navíc,“ řekl Sasínek po závodě.

Letos jede v parádní formě celou sezonu. Zlepšil si výkony v závodech na 1000 i 5000 metrů, na trati 2000 metrů překonal čas legendárního Josefa Odložila. Scházela už jen jeho značková patnáctistovka. Tu si schoval pro Ostravu.

Na Zlaté tretře zůstal Sasínek časem 3:35,02 o 15 setin sekundy za legendárním časem Jana Kubisty, který od MS v Helsinkách 1983 vydržel dlouhých 32 let, než ho překonal Jakub Holuša.

„Samozřejmě, že se na Kubu dívám jako na vzor, žene mě dotahovat tyhle časy. Třeba se jednou dostanu na tu úroveň, budu běhat kolem jeho osobního rekordu a kolem nároďáku. Ale ještě je dlouhá cesta,“ ví Sasínek.

Národní rekord drží Jakub Holuša výkonem 3:32,49, který zaběhl předloni v Monaku. Sasínek se snění nezříká.

„Doufám, že tam rezervy jsou. Dneska jsem v konci cítil, že jsem měl dost sil, můžu běžet trošku odvážněji,“ říká muž, který očekává s mílařkou Kristiinou Mäki narození prvního potomka. A vidí v tom světlo i do olympijské sezony.

„Od té doby, co jsem se dozvěděl tuhle novinku, běhám rychleji. Třeba mě to ještě nakopne,“ usmívá se Sasínek.

Tabulky na 1500 metrů

3:32,49 Jakub Holuša (2018)
3:34,87 Jan Kubista (1983)
3:35,02 Filip Sasínek (2020)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud