Tentokrát do úniku vyslaly své zástupce především World Tour týmy. Původní sedmička odolávala hodně dlouho a stíhací hlavní skupina musela vynaložit mimořádně velké úsilí, aby únik zlikvidovala. Hlavní část práce udělali domestici EF Pro Cycling, a je tudíž „spravedlivé“, že jejich úsilí bylo korunováno tím nejlepším možným způsobem – vyhranou etapou.

Finále se odehrálo počínaje přibližně 15. km před cílem. Na cyklisty tu čekala pořádná stojka na hodně náročném povrchu, kterým byly úzké betonové pásy s nepříjemnými mezerami mezi panely. Právě tady byly likvidovány poslední „zbytky“ denního úniku.

Z hlavní skupiny to zkusil jako první Sénechal (Deceuninck), ale byl dojet. Tahle akce ale na samém čele vyselektovala malou skupinu aktuálně nejlepších. Chyběli v ní z čistě výkonnostních důvodů mj. Mathieu Van der Poel i Vincenzo Nibali.

Z ní si zhruba 1,5 km pod vrcholem odskočil Michael Woods, aniž by na něj někdo reagoval. V samém závěru stoupání se ze stíhací skupiny zvedl Rafal Majka (Bora) a Woodse si rychle dojel. Jejich náskok se pohyboval na pomezí 15 vteřin.

Rozdíl udržoval osamocený Jack Haig (Mitchelton), který tu pracoval pro Simona Yatese. Ve skupině ale byli i kolegové odskočených cyklistů. Pro Woodse to tu kontroloval Kangert, Majku jistil Konrad.

Ve chvíli, kdy Haigovi došlo a odstoupil z čela, se na špici ocitl Kangert a skupina se skoro zastavila. Náskok vedoucího dua se během pár stovek metrů zdvojnásobil.

150 metrů před cílem si z druhé pozice nastoupil Woods, Majka sice reagoval, ale budilo to dojem, že už předem je smířen s rolí dnešní dvojky.

Z druhé skupiny, která dorazila o 20 sekund později, nejlépe zasrpintoval Wilco Kelderman (Sunweb). Společně s ním dojel ve stejném čase i tandem lídrů Astany Fuglsang a Vlasov, také Simon Yates, z UAE Henao, z Deceunincku Masnada a výkonnostní vzestup tu dnešním výkonem potvrdil Thomas (Ineos). O dalších 13 sekund déle dojela 19-ti členná skupina, kde byli i Van der Poel a Nibali.

Otázkou je, kdo dnes a za jakým účelem plýtval silami a kdo obětoval etapový vavřín za zvýšení pravděpodobnosti úspěchu v podobě celkového vítězství. Mezi první typ, který dal přednost etapě, bychom zařadili Michaela Woodse, do druhého typu Jakoba Fuglsanga. I když dres vedoucího závodníka dodává křídla.

Dnešní etapa byla profilem náročná, ale následující dvě nebudou o nic lehčí, spíše naopak. Zvláště pak 5. etapa, kdy cyklisté nastoupají určitě nejvíc výškových metrů a etapu zakončí po 12 km dlouhém 7% stoupání.

Michael Woods se samozřejmě dostal do čela průběžné klasifikace. Ackermann i nadále vede bodovačku a Haas vrchařskou soutěž, dres nejlepšího mladíka ponese zítra Vlasov.

V týmové soutěži tu zatím vyniká šestice týmů. Dvojici Astany dnes doplnil dobrým výkonem Aranburu, dvojici Bory Fabbro, dvojici Mitcheltonu Hamilton a dvojici EF Clarke. Dobře si vedla i trojice Sunwebu Kelderman, Oomen a Hindley, jakož i trojice AG2R Vendrame, Warbasse a Hanninen.