Vyškov: ZOO PARK chystá další tahák. Vracejí se psi dingo

09.09.2020 21:49

Poměrně široká hlava, vztyčené ušní boltce, dlouhý hustě osrstěný ocas, červenavě hnědá barva srsti. Psi dingo se po zhruba dvou dekádách vrátili do ZOO PARKu Vyškov.

Vyškov: ZOO PARK chystá další tahák. Vracejí se psi dingo
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Vedení zahrady se hodlá jejich chovu věnovat a připravilo vše potřebné k výstavbě nové expozice. Vyroste v prostoru pod voliérou Austrálie. Obecně jsou dingové v evropských zoologických zahradách spíše vzácností.

Do Vyškova nejprve z Francie přicestovali dva samci. Následně je doplnila skupina z Polska: samice a další dva samci. Zatím jsou v zázemí organizace. Nový výběh je letošní hlavní novinkou zahrady, i když k jeho dokončení dojde před příští hlavní sezónou. „Psi dingo mají rádi větší volnost. Zhruba před 20 lety zahrada psy dingo chovala, z dnešního pohledu v malých klecích. Nyní počítáme s velkým prostorem nevyužívaného pozemku pod expozicí Austrálie, která vznikala v letech 2016 a 2017. Pod ní směrem k sídlišti Palánek jsme další využití plánovali, půjde o plnohodnotné celoroční zázemí,“ prohlásila ředitelka ZOO PARKu Vyškov Dagmar Nepeřená.

Prostorný výběh bude mít tři pevné stěny ze ztraceného bednění, upravené probarveným tvarovaných betonem. Zadní vyšší stěna výběhu bude zároveň tvořit odstínění okolních domů. Také zázemí vznikne z litého betonu, kromě dvou oddělených pelechů vyroste i skladovací zázemí pro ošetřovatele. Větrání a osvětlení budou zajišťovat stropní okna. Expozici dělníci ohradí zděným plotem s vloženými skleněnými okny.

Období celostátní karantény zasáhlo i provoz zoologické zahrady, což znamenalo propad v příjmech. Expozice přesto vznikne, jen s dokončovacími pracemi se počítá do léta příštího roku. „Práce jsou tedy rozdělené na dvě etapy. Stavba začne na podzim, aby v ní zvířata mohla už bydlet. Dokončovací práce na dekoracích a umělých betonech plánujeme na jaro, protože to se na zimu už dělat nedá. Vyroste tak další velmi atraktivní lákadlo pro návštěvníky zahrady,“ ocenil místostarosta Vyškova Josef Kachlík s tím, že náklady jsou ve výši 5,4 milionu korun. Příspěvková organizace města nechá nový výběh stavět z vlastních prostředků, komise jako nejvhodnější vybrala nabídku firmy DOBEŠ-STAVBY.

Prokazatelně dingové obývají zejména Thajsko a Austrálii. V evropských zahradách jsou poměrně ojediněle. V Česku vlastní jednoho staršího samce pouze plzeňská zahrada. Samotní dingové si na lidi dokáží zvyknout velmi rychle, pokud s nimi přijdou do kontaktu již v útlém věku. „Chceme vytvořit chovnou skupinu. Pes dingo u nás vhodně doplní chovaná zvířat, neboť se jedná o zdivočelého původně domestikovaného psa z Austrálie. Navíc by byl jediným zástupcem psovitých,“ připomněla ředitelka zahrady.

Letos na jaře pak v ZOO PARKu Vyškov dokončili výstavbu nové haly. Důvodem byl při rozšiřujícím se provozu a počtu potřebné techniky nedostatek skladovacích prostor. Vyrostla na svahu podél vjezdové technické komunikace, schovaná je za sousedním hotelem. „Je to taková čtyřgaráž. Jedna část slouží k ukládání krmiva, zbytek je určený ke stání techniky. Vznikla ještě před koncem roku, na jaře letošního roku nicméně dělníci dodělávali omítky, aby nám přes zimu nepopraskaly,“ přiblížila ředitelka Nepeřená. Nejvýhodnější nabídku tehdy podala firma DOBEŠ-STAVBY, a to sumu přesahující 2,2 milionu korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…