Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte za sebou špatnou noc? Sedm rituálů pro lepší den

Nevyspali jste se dorůžova? Nevadí. S našimi tipy si dobijete energii i dobrou náladu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Asi vás to překvapí, ale podle průzkumů jsme my Češi ranní ptáčata. Více než polovina národa vstává před šestou ranní. Zbytek, tedy 20 procent z nás, se probouzí o hodinu později a ti největší ospalci to „táhnou“ až do osmé hodiny.

„Tak to jsem já. Dávám si sice budík na půl sedmou, jenže pak při rádiu sladce dospávám,“ svěřuje se se svými ranními zvyklostmi třicetiletá Darja z Pardubic.

Ale odborníci by ji za to příliš nepochválili. Podle nich je přerušovaný spánek velmi nezdravý. Neustálým probouzením přerušujete různé jeho fáze a tělo pak nedostává potřebnou dávku energie. A výsledek? Únava. Mrzutost. Taky nulová kondice.

Pokud jste na tom jako Darja, nařiďte si budík jen s desetiminutovým předstihem. Tuhle časovou prodlevu pak využijte na systematické protahování v posteli. Málokdo totiž ví, že během spánku svaly „ochrnou“ a potřebují po ránu znovu nastartovat. Odměnou vám za to bude lepší pocit a spousta energie. A jaké další ranní rituály byste měli vyzkoušet?

Dýchejte vůni máty

Máta se používá při léčbě rýmy a nachlazení.

Víte, jaký je nejsilnější lidský smysl? No ano, je to čich. Ten formuje nejen naše chutě, ale také momentální náladu. Využijte toho! Pokud se ráno cítíte jako „praštění palicí“, kápněte si do aromalampy trochu éterického olejíčku z máty peprné, citronu či rozmarýnu. Všechny tyhle rostliny jsou známé tím, že zmírňují únavu, osvěžují tělo a mysl a podporují koncentraci.

Náš tip: Pokud po ránu trpíte bolestmi hlavy, pomůže vám éterický olejíček z eukalyptu.

Ustelte si postel

Možná to zní jako banalita, ale tímhle rituálem uzavíráte „spánkovou“ část dne. Když si lůžko hezky připravíte, budete se do něj večer více těšit.

Jak nastartovat den. Osm jednoduchých rituálů pro pohodové ráno

Náš tip: Aby se vám lépe stlalo, pořiďte si kvalitní povlečení z mikrovlákna. Je příjemné na dotek, nemačká se a také velmi rychle schne. Pokud má povlak pouze otvor, opatřete ho patentkami, aby vám výplň zbytečně nevyklouzávala ven.

Dejte si nohy nahoru

Bojujete s ranní únavou? Zkuste udělat stojku. Vědci tenhle „akrobatický“ počin po ránu doporučují, protože zlepšuje krevní oběh a okysličuje důležité orgány.

Náš tip: Neumíte stát na hlavě? Nevadí. Můžete zkusit cvik zvaný svíčka či si prostě lehnout (s hlavou opřenou o polštář) a opřít si pohodlně nohy o zeď.

Dopřejte si studenou sprchu

Ilustrační snímek

Marná sláva, na teplotě vody záleží. Horká sprcha je sice příjemnější, ale těžko po ní budete čile běhat. Naopak studenější proud vody prokrví vaše tělo a spustí tvorbu hormonů katecholaminů a endokanabinoidů (jsou obsaženy třeba v marihuaně). Okamžitě vás nabudí k aktivitě a zlepší vám náladu.

Náš tip: Že zrovna dvakrát nemusíte studenou sprchu? Postříkejte si alespoň chladnou vodou obličej. Osvěží vás to.

Dejte se s někým do řeči

Nemusíte zrovna třeskutě sršet vtipem, ale pravdou je, že taková nezávazná ranní konverzace (třeba se sousedkou ve výtahu) vám „rozhýbe“ mysl a trochu vás po ránu nastartuje.

Sedm každodenních jednoduchých rituálů, které vás zbaví stresu

Náš tip: Pokud nemáte chuť se s někým cizím vybavovat, alespoň zavolejte někomu blízkému. Pár minut hovoru vás příjemně uvolní a přivede na jiné myšlenky.

Snězte snídani

Někteří sedmispáči si raději přispí, než aby se ráno nasnídali. Patříte mezi ně? To je ovšem chyba. Připravujete se o pořádnou dávku energie! Podle vědců je vhodných pár soust, než se začnete hýbat. Ideální je třeba celozrnný chléb, ovesné vločky či potraviny s vyšším obsahem proteinu (tvaroh, řecký jogurt, vejce).

ilustrační snímek

Náš tip: Jste ve spěchu a nestíháte snídani? Dopřejte si kousek hořké čokolády. Je plná železa, které podpoří okysličování červených krvinek, a vy se dík tomu nebudete cítit tak unavená. Kakaové mlsání zároveň obsahuje i hořkou látku theobromin, posilující centrální nervový systém, takže v práci budete v kondici. Každé ráno vypijte vodu s citronem. Osvěží vás, podpoří trávení a zároveň odplaví i toxiny (a další jedy) z těla.

Luštěte sudoku nebo hádejte

S myslí je to jako s tělem. Potřebuje procvičovat a zocelovat. Pokud máte složitější ranní start, zkuste si cestu do práce zpříjemnit luštěním sudoku, křížovek nebo rébusů.

Náš tip: Máte chytrý mobil? Najděte si hry podobné piškvorkám, šachům či Člověče, nezlob se! Dobré jsou i logické hádanky Tic Tac Toe, Threes, Mekorama, Unblock King. Na postřeh je třeba ideální hra Cooking Fever.

Autor:
  • Nejčtenější

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Horoskop pro každé znamení na 17. týden roku 2024

Apríl se pomalu blíží ke svému konci, jaké dny nás čekají podle hvězd, než přijde zamilovaný máj? Raci, rozhodli jste...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpomalte stárnutí své pleti. Tyto účinné látky vám s tím pomůžou

Stárnutí je přirozenou součástí života a dříve či později dostihne všechny. Někdy je ale možné jeho projevy zmírnit a...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Usedněte na kolo. Dojedete si pro zdraví, fyzičku i lepší náladu

Rekreační cyklistika patří mezi oblíbené sporty. Mnozí lidé vyrážejí na kole na výlety, někteří na něm jezdí do práce...

Udělejte z domova nádherné místo pro život. Pomůže učení feng šuej

Kde jinde byste se měli cítit více v pohodě a v bezpečí než právě doma? Uspořádejte si obydlí i život podle umění...

Nespílejte kávě a dopřejte si šálek. Chrání srdce, játra i pokožku

Jednoznačně jde o nejoblíbenější horký nápoj. Životabudič, který vykouzlí milou atmosféru, sbližuje lidi, chutná a...

Vyzmizíkujte si roky. Máme tipy, jak vypadat okamžitě mladší

Tyto jednoduché vychytávky vám zaberou jen pár minut, zato ale uberou celé roky. Vyzkoušejte je a uvidíte, že za pár...

Muži z mola. Nejznámější návrháři a modelové, kteří mění módní svět

Pracují na tom, aby lidé byli hezky oblečení, inspirují svět odívání a obouvání, ale také chodí po molech nebo fungují...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...