Retro kino: Výlet do filmového roku 2000

Článek od: Frecerick - 09.09.2020

Letos si připomínáme dvacáté výročí vzniku Sardenu, tak proč do doby před dvaceti lety nezabrousit ještě hlouběji a nepřipomenout si rok 2000 celý? A vzhledem k tomu, že na Sardenu neřešíme věci jako například dění ve světě, sport nebo politiku, tak se ve spojitosti s rokem 2000 samozřejmě nebudeme bavit o prezidentských volbách v USA nebo o získání zlaté medaile našimi hokejisty na MS v Petrohradě, ale uděláme si výlet do filmového roku 2000. Tak jdeme na to.

Pozn.: u výběru filmů jsem bral v potaz ty, které měly roku 2000 premiéru v USA, nikoliv u nás.

Gladiátor – ano, tento biják je s námi už 20 let a stále jde o jeden z nejlepších počinů Ridleyho Scotta, který si tenkrát odnesl 5 Oscarů, včetně toho za nejlepší film. Hlavní představitel Russell Crowe získal Oscara v kategorii nejlepší herec. Pokud máte rádi historické filmy, Gladiátora byste rozhodně neměli vynechat. Zároveň může pro nováčky v tomto žánru posloužit jako parádní start.

X-Men – už je to tak dávno, co společnost 20th Century Fox (dnes již 20th Century Studios) odstartovala fenomén z komiksového světa Marvel, který po 20 letech skončí letošním filmem Noví mutanti. X-Meni z roku 2000 jsou srdcovou záležitostí pro nespočet fanoušků a před příchodem MCU vládli komiksovému žánru na filmových plátnech. Režisér Bryan Singer nám tehdy dovolil zamilovat se do herců Patricka Stewarta, Iana McKellena a hlavně Hugha Jackmana a jejich ikonických komiksových rolí.

Traffic – nadvláda gangů + Erin Brockovich – byl by hřích nezmínit tuto dvojici filmů ve spojitosti s tím, že oba snímky pocházejí z pera Stevena Soderbergha, který se tak stal nejpopulárnějším režisérem roku 2000, neboť jeho surový velkofilm o drogách a byznysu s nimi spojeným získal 4 Oscary, včetně toho za nejlepší režii. Režisér zároveň dokázal odvyprávět životní příběh aktivistky Erin Brockovich ztvárněné Juliou Roberts, která byla za svůj výkon oceněna Oscarem v kategorii nejlepší herečka.

Tygr a drak – čínská klasika, která je snad povinností pro každého milovníka starých dobrých kung-fu filmů. Ang Lee však dokázal něco, co se podařilo jen málo filmům stejného žánru – zpopularizoval jej i na západě, a především v Hollywoodu, neboť se mu dostalo pocty v podobě čtyř Oscarů.

Mission: Impossible II – velmi očekávané pokračování dnes již kultovní jedničky, která odstartovala populární sérii o tom, jak Tom Cruise neustále překonává své limity tím, že se pouští do čím dál nebezpečnějších kaskadérských kousků. Režisér John Woo se sice postaral o nejvýdělečnější film roku 2000, ale na druhou stranu schytal značnou kritiku a podle mnohých recenzentů a fanoušků jde o nejhorší díl z celé série.

Trosečník – nespočetněkrát omílané téma „ztroskotání na pustém ostrově“, tentokrát pod taktovkou Roberta Zemeckise, a konečně dovedeno k dokonalosti. Herecký koncert Toma Hankse v tomto „survivalu“ si připomínáme už 20 let a jistě si jej budeme připomínat minimálně 20 dalších. Na Zlatých glóbech se mu dostalo ocenění v kategorii nejlepší herec, byl tedy velkým favoritem i během předávání Oscarů, ale bohužel mu cenu o chlup vyfoukl výše zmíněný Russell Crowe.

Grinch – každé Vánoce se na to díváme v televizi, a přitom je to už 20 let staré! Ač režisér Ron Howard nevymyslel snímek, který by někdy zaujímal ty nejvyšší příčky v žebříčku vánočních filmů, obsazením Jima Carreyho nám daroval zábavnou podívanou. Kromě toho Grinch dodnes drží jeden rekord, a sice největší otevírací víkend v kinech mezi vánočními filmy.

Slepičí úlet – další z rekordmanů počátku druhého tisíciletí. Tento stop-motion animovaný snímek se stal nejvýdělečnějším filmem své kategorie a tuto pozici si drží dodnes. Režisérské duo Peter Lord a Nick Park vytvořili zábavu pro celou rodinu a prodali tuto netradiční animaci více do světa.

Scary Movie: Děsnej biják – vedle X-Menů se rok 2000 může chlubit vznikem další franšízy, tentokrát ale daleko bizarnější. Parodie Scary Movie si bere na paškál hororové filmy a dělí svět na dvě skupiny – ty, co to nenávidí a nudí se k smrti, a ty, co to milují a smíchy naopak umírají. Ať patříme do jakékoliv skupiny, musíme uznat, že Keenen Ivory Wayans stvořil fenomén, který roku 2000 prostě nemůžeme upřít.

Fotr je lotr – rok 2000 přišel s nejstrašlivější noční můrou všech chlapů v „chomoutu“. Ještě k tomu přidejte jednoho smolaře s asi nejhorším jménem na světě a začátek trilogie o vztahu tchána se zetěm je na světě. Asi by nešlo o takový úspěch nebýt dvou hlavních představitelů, tedy Roberta de Nira a Bena Stillera, kteří mezi sebou mají perfektní chemii. Přesto, že režisér Jay Roach stvořil v podstatě „hloupou rodinnou komedii“, snímek sklidil úspěch jak finanční, tak skrze recenze.

Charlieho andílciCameron Diaz, Drew Barrymore a Lucy Liu jako ikonické bojovnice se zločinem, jenž potírají jak svými bojovými schopnostmi, tak svým šarmem v akční komedii od režiséra McG. Snad každý pamatuje, jak se poprvé zamiloval do těchto tří krasavic a pak se hádal mezi kamarády, která je ta nejlepší. Ale těch 20 let je znát, co?

PatriotMel Gibson je frajer a jako farmáře bojujícího za bezpečí své rodiny si ho musíte zamilovat. Zdaleka nejde o takovou bombu jako v případě Gladiátora, ale režisér Roland Emmerich se snažil, a hlavně v závěru dokázal donutit diváka aspoň na chvíli nedýchat. Jinak jde o lehce nadprůměrný kousek, který by se v žebříčku historických filmů řadil spíše někam doprostřed.

MementoChristopher Nolan přispěl do džbánku „dvoutisícových filmů“ svým naprosto originálním snímkem, který je zvláštní tím, že se celý odehrává retrospektivně, či chcete-li - pozpátku. Jde o jeho druhý film v pořadí a hned při prvních promítáních sklidil obrovský úspěch od kritiků a na směšný rozpočet vydělal i slušné peníze. Dá se tak říct, že právě s Mementem prorazil a dostal se do povědomí jako opravdu schopný režisér.

Podfu(c)k – druhý snímek Guye Ritchieho je dodnes považován za nejlepší film tohoto originálního tvůrce. „Cikánský král“ Brad Pitt si to celé krade pro sebe a už jen touhle větou jsem vás všechny určitě nalákal, ať se na to podíváte. Ritchieho rukopis v podobě rychlých střihů a parádních vtípků si prostě žádá vaši pozornost – pokud jste viděli letošní Gentlemany a ne Podfu(c)k, honem to běžte dohnat.

A výlet je u konce – prosíme, vystupte. Snad se zde potkáme i za dalších 20 let a třeba si uděláme výlet do filmového roku 2020. I když… vzhledem k současné situaci by asi moc nebylo o čem mluvit.

Komentáře

Z těch filmů jsem viděl asi tak třetinu, ale i tak bych po těch letech nehádal, že byly všechny z jednoho roku... Každopádně "Gladiátor" je můj oblíbenec. Těžko hledat jiný historický velkofilm, kde už prvních deset minut (počínaje do děje uváděcím titulkem) vydá na půlhodinovou přednášku, co všechno je tam z historického hlediska naprosto špatně.

Přidat komentář