The Capitals: Srbsko pozastavuje vojenské operace kvůli „hroznému“ tlaku ze strany EU

© EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


BALKÁN

BĚLEHRAD

Srbsko na půl roku pozastaví vojenské operace s partnery. Srbské ministerstvo obrany 9. září informovalo o přerušení veškerých vojenských cvičení s mezinárodními partnery na příštích 6 měsíců, a to v zájmu zachování vlastní vojenské neutrality.

Ministr obrany Aleksandar Vulin rozhodnutí odůvodnil tím, že je Srbsko pod „hrozným a nechtěným tlakem“ ze strany Evropské unie. Ta podle Vulina Srbsku pohrozila, že pokud  se nechce rozloučit se svou evropskou budoucností, mělo by odvolat plánovaná vojenská cvičení s Běloruskem.

Srbsko se proto rozhodlo, že přeruší veškeré své vojenské aktivity, a to jak se západními, tak i východními partnery. K rozhodnutí přistoupilo jen pár dní před začátkem mezinárodního cvičení Slovanské bratrstvo, kterého se měly účastnit jednotky ze Srbska, Běloruska a Ruska. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)

ZÁHŘEB

Vakcína je zajištěna. Premiér Andrej Plenković ve středu (9. září) oznámil, že Evropská unie zajistila svým občanům 300 milionů dávek vakcín proti koronaviru. „Jakmile bude dostatečným způsobem otestována, bude nám k dispozici stejně tak jako Německu, Francii a jiným členským státům,“ uvedl Plenković v rozhovoru s Rádiem Chorvatsko. (Karla Junicic | EURACTIV.hr)

BUKUREŠŤ

Školy se otvírají. Rumunští žáci se 14. září vrátí do škol. Pokud ale počet nakažených přesáhne určitou hodnotu, výuka bude opět probíhat on-line. Rozhodnutí ohledně formy výuky budou přijímána s ohledem na lokální epidemiologickou situaci. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

SOFIE

Borisov zůstává. „Mafie požaduje rezignaci vlády,“ prohlásil ve středu bulharský premiér Bojko Borisov. Ten čelí již druhému měsíci protivládních protestů, za kterými jsou podle jeho slov „kriminálníci“. Rezignaci Borisov odmítá. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


ZÁPAD

BERLÍN

Scholz se zpovídá Bundestagu. Ministr financí a kandidát Sociálních demokratů (SPD) na kancléře Olaf Scholz hovořil ve středu 9. září na půdě německého sněmu o svých jednáních s šéfem německé soukromé banky MM Warburg, která je zapojena do největšího daňového skandálu ve Spolkové republice.

Scholz se totiž několikrát setkal s Chistianem Oleariusem, šéfem banky MM Warburg, a to v době, kdy byl Olearius vyšetřován za daňové podvody. Kvůli tomu je nyní Scholz pod palbou kritiky ze strany opozice. Sám však vinu popírá. „Otázkou není, zda jsme se potkali, ale zda to mělo nějaký dopad. Za sebe mohu říct, že se jen tak nenechám ovlivnit“.

Dohled nad online platformami. Německý antimonopolní orgán bude moci kontrolovat online platformy. Vláda totiž přijala novelu 62 let starého zákona namířeného proti omezování hospodářské soutěže. Bundestag by jej měl přijmout ještě do konce roku. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Přes nových 500 případů denně. Denní přírůstky nakažených koronavirem dosahují v Rakousku počtů srovnatelných s dubnem tohoto roku. Ve středu přibylo 563 nových případů a o den dříve to bylo téměř 600. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober (Zelení) považuje takové počty za „velmi vysoké“. Nejvíce nakažených je v hlavním městě a Tyrolsku. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ / OSLO

Norové zadrželi podezřelého z atentátu. Norská protiteroristická jednotka zadržela člověka podezřelého z atentátu na pařížskou židovskou komunitu, ke kterému došlo v roce 1982. Podezřelým je Walid Abdulrahman Abu Zayed, který žije od roku 1991 v Norsku. Francie žádá o jeho vydání již od roku 2015. (Anne Damiani | EURACTIV.FR)

BRUSEL

Každý čtvrtý Belgičan je pro rozdělení země. Zhruba 28 % Vlámů je pro rozdělení Belgie podle jejích regionů. Stejného názoru je 18 % Valonů a 17 % občanů Bruselu. Vyplývá to z průzkumu Dedicated Institute pro magazín Soir. Téměř polovina Belgičanů se domnívá, že země se v budoucnu rozdělí. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

DUBLIN / LONDÝN

Irský premiér je extrémně znepokojen. Předseda irské vlády Micheál Martin je extrémně znepokojen tím, že by Britové mohli porušit podmínky stanovené v brexitové dohodě.

Britský premiér Boris Johnson požádal poslance o podporu nového zákona o vnitřním trhu. Ten stanovuje, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. Taková ustanovení jsou však v rozporu s rozvodovou dohodou podepsanou mezi Británií a Unií. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


SEVER

STOCKHOLM

Švédští demokraté jsou na vzestupu. Nedávné šetření deníku Dagens Nyheter odhalilo změnu ve vnímání nacionalistické a populistické strany Švédští demokraté. Průzkum ukázal, že 42 % voličů dvou dalších pravicových stran, Umírněných a Křesťanských demokratů, je eventuálně připraveno přijmout Švédské demokraty ve vládě.

Tyto informace jsou pro švédskou politickou konstelaci významné ve dvou směrech. Švédští demokraté jsou na cestě od politické izolace blíže ke skutečnému rozhodování. A zadruhé, změny mohou být indikátorem toho, že rozpad tradičních politických bloků po posledních volbách v roce 2018 nemusel být jednorázovým incidentem. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

LISABON

Nové případy přibývají. Portugalsko zaznamenalo ve středu nejvyšší denní nárůst nových případů onemocnění COVID-19. Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 646 nových případů nákazy koronavirem. Na posledy bylo tolik nových nakažených registrováno 20. dubna. Ministerstvo zdravotnictví si nárůst vysvětluje návratem občanů z dovolené a větším pohybem lidí ve městech. (Helena Neves, Lusa.pt)

ŘÍM

Školy se opět otevřou. Italský premiér Giuseppe Conte ujistil, že vláda usilovně pracuje na tom, aby se studenti mohli bezpečně vrátit do školních lavic už 14. září.

„Budou přijata nová opatření a karanténa pro celé třídy bude nařízena jen v nejhorším případě. Obecně doporučuji dodržovat pravidla a být obezřetný,“ uvedl premiér s tím, že vláda podpořila školství 7 miliardami eur. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

ATHÉNY

Dialog nebo sankce. Pokud Turecko nezačne s Řeckem jednat o situaci ve východním Středomoří, evropští premiéři by měli 24. září na summitu Evropské rady rozhodnout o uvalení sankcí. Myslí si to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Pokud se chce Evropa stát skutečnou geopolitickou mocností, nemůže si dovolit nadále uklidňovat agresivní Turecko,” uvedl premiér ve svém komentáři. (EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Huawei se možná nebude podílet na polské 5G síti. Polská kritéria pro poskytovatele komunikačních technologií jsou politická a mohla by vést k vyloučení společnosti Huawei z výstavby 5G sítí v zemi. Upozornila na to sama čínská společnost Huawei. (EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Počet hospitalizací pacientů s koronavirem překročil jarní čísla. Počet hospitalizovaných s COVID-19 přesáhl míru obsazenosti z jarní vlny pandemie. Například ve středu (9. září) jejich počet dosáhl téměř 100.  I na těchto datech závisí přechod z jedné fáze pandemického plánu do druhé. Od čtvrtka (10. září) vstoupí v platnost nová pravidla pro hromadné akce. Nové limity budou 1 000 osob ve vnějších prostorách a 5 000 ve vnitřních. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

BUDAPEŠŤ

Malta a Maďarsko budují novou alianci. Ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil po setkání se svým maltským protějškem ve středu (9. září) ve Vallettě, že země společně vytvoří novou alianci. Informovala o tom státní tisková agentura MTI. Szijjártó uvedl, že Malta a Maďarsko vidí dilemata a problémy, kterým EU čelí, naprosto stejným způsobem, a to včetně otázky migrace. Ministr se také vyjádřil k práci „nevládní organizacích sorosovského typu“. Dle jeho názoru tyto organizace neustále vydírají evropské občany, navazují spojenectví se sítěmi pro obchodování s lidmi a usnadňováním migrace neustále páchají trestné činy. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

PRAHA

Situace se zhoršuje. Belgie a Německo umístily Prahu na seznam vysoce rizikových regionů. V ČR již druhým dnem v řadě vystoupal počet nových denních případů nad 1 000, ministerstvo zdravotnictví proto rozhodlo o zavedení nových opatření. Roušky budou nově povinné nejen v hromadné dopravě, ale ve všech vnitřních prostorách. Uvalení plošných ekonomických opatření však premiér Andrej Babiš vylučuje. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář