Na Cichanouskou čekalo v Polsku přijetí, které protokolárně odpovídá návštěvě prezidentky, všímá si komentář deníku Rzeczpospolita

10. září 2020

Polská vláda a opozice se shodne na málokterém tématu, ale zrovna běloruská otázka je jasnou výjimkou. Všímá si toho deník Rzeczpospolita

Téma je to poté, co Varšavu navštívila běloruská prezidentská kandidátka Světlana Cichanouská. V Polsku ji čekalo přijetí, které protokolárně odpovídá návštěvě hlavy státu.

Čtěte také

Kromě politických rozhovorů, setkání s odboráři ze Solidarity a přednášky na Varšavské univerzitě dostala Cichanouská od Polska darem klíče od Běloruského domu, který Polsko věnuje běloruské opozici.

Jsou to sice hezká gesta, ale Polsko by se mělo dívat na aktuální dění na východě s chladnou hlavou, domnívá se autor komentáře v listu Rzeczpospolita. Situace se za poslední měsíc dost změnila.

Povolební represe v Bělorusku nekončí a státy Evropské unie pobouřila otrava ruského bloggera Alexeje Navalného. V tuto chvíli by tak Poláci se svou kritikou putinovského vládnutí mohli nalézt víc spojenců než obvykle. Promyšlená strategie a úzká spolupráce s Litvou a dalšími pobaltskými státy by mohla Polsko vrátit mezi nejvýraznější unijní hráče.

Co je dnes s al-Káidou? 

Blíží se výročí atentátů z 11. září a časopis Foreign Affairs si všímá tématu teroristické organizace al-Káida. Síla radikálů se těžko měří přesně.

Čtěte také

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo by si ale měl sundat růžové brýle, když tvrdí, že al-Káida už je pouze stínem sebe sama. Ještě před čtyřmi lety vypadala situace jinak. Američané cíleně útočili na vedení al-Káidy a radikální sympatizanti napříč muslimským světem zběhli k takzvanému Islámskému státu. Od roku 2017 ale al-Káida pracuje potichu na své obnově jak v Sýrii, tak v jižní Asii.

Dalo by se tomu říct obnova značky, píše o al-Káidě analytický časopis Foreign Affairs. Snaha vrátit al-Káidě status nejznámější teroristické organizace jde ruku v ruce s kontakty s mocnými hráči na válečných polích. Kromě Afrického rohu nebo Sahelu se jedná taky o Afghánistán. Vztahy Tálibánu s al-Káidou se tam prohlubují, čím víc se blíží datum odchodu amerických vojáků. Američané by to neměli přehlížet.

Přehled čtvrtečního zahraničního tisku vybral redaktor Tomáš Elbel. 

Spustit audio

Související