Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi zahltili testovací místa na covid, padl rekord v prodeji roušek

  9:47aktualizováno  14:59
Češi se začali ve velkém opět bránit covidové nákaze. Před řadou testovacích stanic se tvořily fronty, některé nemocnice nestíhaly zájemce odbavovat. Lékárny ohlásily zvýšený zájem o roušky a respirátory, lidé poptávají také přípravky na podporu imunity a antibakteriální gely. Padl i prodejní rekord roušek a respirátorů z nanovláken.
Odběrové místo pro testování na covid-19 v Praze na Václavském náměstí. (10....

Odběrové místo pro testování na covid-19 v Praze na Václavském náměstí. (10. září 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

Velký nárůst zájmu je patrný od vyhlášení povinnosti nosit roušky ve veškeré veřejné dopravě po celé republice od 1. září. A vzestupný trend podporuje nutnost roušek ve všech uzavřených společných prostorách v zemi platná od čtvrtka. 

Ve středu 9. září 2020 se prodalo víc nanovlákenných roušek a nanovlákenných respirátorů než za březen a duben tohoto roku dohromady, uvedl obchodní portál nanoSPACE.cz, zastupující většinu českých certifikovaných nanotechnologických výrobců těchto produktů. 

„Během deseti hodin se z našich plných skladů staly poloprázdné sklady. Některé z nejžádanějších výrobků zákazníci dočasně vykoupili, ale od výrobců k nám už míří další dodávky, abychom je do konce týdne mohli opět naskladnit a obnovit plnou nabídku,“ uvedla ředitelka nanoSPACE.cz Lucie Konečná. 

Podle většiny lékárenských sítí roste zájem o roušky a respirátory zhruba od července, v posledních dnech a hodinách se zintenzivnil.

Nedostatek nehrozí

„V posledních dnech prodáváme vyšší stovky kusů roušek denně. Nedostatek roušek nehrozí, mimo jiné proto, že se výroba rozjela i v rámci ČR a místní odběratelé tak nejsou závislí výhradně na dovozech. V souvislosti ze zpřísněním opatření očekáváme další růst poptávky, zejména v metropoli, ale i napříč celou ČR. Jsme na něj připraveni,“ uvedl mluvčí největší sítě lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Kupovali jste v těchto dnech roušku, či se k tomu chystáte?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 17. září 2020. Anketa je uzavřena.

Lékárny Benu evidovaly v prvních zářijových dnech o téměř 75 procent vyšší zájem o roušky a respirátory v porovnání se stejným obdobím v srpnu a zhruba pětinový nárůst poptávky po dezinfekčních gelech, další nárůst pak čekají po dnešním zpřísnění opatření, uvedla za firmu Alžběta Piškulová. Podle ní se ale zákazníci nemusí bát, že by hygienické pomůcky byly vyprodané, lékárny i e-shop jich mají dostatečné zásoby.

Zájem o roušky se několikanásobně zvýšil, lékárny jsou ale připravené

Internetová lékárna Lékárna.cz uvedla, že její KoronaIndex, který srovnává růst prodejů vybraného sortimentu souvisejícího s covidem vůči maximálním prodejům na jaře, se blíží k číslu 40, což odpovídá zhruba úrovni z konce února, krátce předtím, kdy byl diagnostikován první pacient s covid-19 v ČR. „Proti minulému týdnu jsou prodeje roušek vyšší o čtvrtinu, poptávka pro volně prodejných přípravků na podporu imunity pak o pětinu,“ uvedl majitel Lékárna.cz Vladimír Finsterle.

„Zvýšený zájem pacientů zaznamenáváme, a to nejen o roušky a respirátory, ale také o doplňky stravy na podporu imunity nebo o antibakteriální gely a mýdla. Co se týče skladových zásob - v tuto chvíli máme klíčových položek dostatek a zásoby pravidelně doplňujeme, aby nedošlo k výpadku,“ doplnila mluvčí lékáren Pilulka Kateřina Schotliová.

Fronty na testech

A zvýšený zájem není jen o roušky. Dlouhá fronta se v dopoledních hodinách objevila třeba před odběrovým místem na Václavském náměstí, podle redaktora iDNES.cz ji již o půl deváté ráno tvořilo několik desítek zájemců.

Všechny zájemce nyní není schopná odbavit třeba Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. „Jsme schopni odebrat okolo třiceti až čtyřiceti lidí za hodinu. V praxi to vypadá tak, že okolo patnácté hodiny odpoledne prověříme délku fronty a uzavřeme ji po odpočítání příslušného počtu lidí, které zvládnou naši pracovníci ten den do konce provozní doby odběrového místa ještě odebrat. Nikoho tedy nenecháváme ve frontě čekat do poslední chvíle zbytečně,“ popsala mluvčí Marie Heřmánková s tím, že takto zvýšený zájem nemocnice pozoruje od pondělí.

Počet nakažených už přesáhl 10 tisíc. U většiny má nemoc mírný průběh

A to potvrzují i jiné nemocnice. Již v úterý oznámila třeba Oblastní nemocnice Příbram, že přestává testovat samoplátce, a to z důvodu zvýšeného zájmu. „Odběrů provádíme za jeden den více, než na jaře za celý týden. Denní příjem vzorků je vysoko nad kapacitu naší laboratoře, kam již byly zakoupeny nové přístroje pro zrychlení testování,“ uvedli zástupci nemocnice na Facebooku.

Zvýšenou poptávku eviduje i Nemocnice Na Bulovce. Odbavovat zájemce stíhá, musela ale přestat přijímat samoplátce, kteří se neobjednali v předstihu. „Stíháme, teď jsme opět navýšili kapacitu, máme přes 800 odběrů denně,“ uvedla mluvčí Simona Krautová. Fronty se podle ní tvořily především v okamžiku, kdy stoupl počet odběrů z 500 na 850, řada lidí totiž přišla bez objednání. Nyní je ale již každý zájemce odbaven během třiceti minut.

Rekordní zažívají také v Jihlavě. „Zatímco během letních měsíců jsme dělali kolem dvaceti odběrů za den, od počátku září tento počet vystoupal na dvě stovky,“ popisuje mluvčí nemocnice  Monika Zachrlová. 

Odběrový stan stojí na parkovišti přímo před vchodem do hlavní budovy. Vedení nemocnice však zvažuje, že ho přestěhuje dovnitř areálu. Do stanu se vjíždí přímo s autem a kolem sedmé hodiny ranní se jich zde nahromadí i několik desítek. To působí problémy nejen na parkovišti samotném, ale i na Vrchlické ulici, které je stěžejní tepnou této části města. 

Kraj Vysočina už před časem pro samoplátce spustil jednotný informační systém. Indformace o něm jsou na webu krajského úřadu. Kdo si chce u krajských nemocnic test nechat udělat, měl by se do něj zaregistrovat a rezervovat si předem daný čas na konkrétním odběrovém místě. Ve čtvrtek po poledni se bylo možné objednat v Havlíčkově Brodě a Jihlavě nejdříve na úterý 15. září ráno, v Pelhřimově až na stejný den odpoledne a v Třebíči na pondělní poledne.

V jiných regionech je situace zatím klidnější.  V Olomouci zatím podle mluvčího fakultní nemocnice kapacity odběrů i testů stačí k odbavení poptávky. Nemocnici se teď zpětně vyplácí, že před měsícem „zbytečně“ vytvořila druhé odběrové pracoviště kvůli očekávanému náporu samoplátců mířících do Řecka (kam byly nakonec povinné testy zrušeny), takže ho teď v případě většího počtu lidí poslaných na odběry podle potřeby otevírá a dokáže tak relativně pružně kapacitu odběrů až zdvojnásobit. K tomu že by ani to nestačilo zatím nedošlo.

Také v Královehradeckém nebo Karlovarském kraji zatím odběrová místa zájem o testy stíhají. V Hradci se osvědčil online rezervační systém do odběrového centra, takže se lidé objednají na konkrétní čas a fronta se tam vytvoří jen výjimečně. 

„Apelujeme na všechny, aby se objednávali prostřednictvím rezervačního systému. Počet odběrů narůstá, včera jich bylo přes 300, zatímco na začátku září kolem 200,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Úplný klid pak panoval v českobudějovické nemocnici, kde podle informací redaktora po 13. hodině nebyla u odběrového místa „ani noha“.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v létě říkal, je reálné, aby laboratoře provedly až 25 tisíc testů denně, pakliže se zapojí i ty soukromé. Za středu bylo podle stránek ministerstva zdravotnictví provedeno 15 401 testů.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...