Michal Koštuřík
10. září 2020 • 12:01

Jablonec na Slovensko poletí! Pelta sehnal „vrtulák“, Rada jako na Dukle

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špetka dobrodružství čeká Jablonec příští týden při cestě do Dunajské Stredy ke čtvrtečnímu duelu 2. předkola Evropské ligy. Na Slovensko poletí vrtulovým letadlem pro čtyřicet osob, které zajistil klubový boss Miroslav Pelta. „Takhle jsme lítali s Duklou před čtyřiceti lety. Pokud to letadlo čtyřicet let někde stálo a teď má letět, klobouk dolů,“ zasmál se kouč Petr Rada, který původně preferoval cestu autobusem.



Je to domluveno. Namísto busu využije Jablonec malý letoun. „Už máme podepsanou smlouvu a zaplacenou zálohu. Letíme z Prahy do Bratislavy a hned v noci po zápase zpátky,“ informoval Petr Flodrman, výkonný ředitel klubu.

Na palubu se vejdou jen hráči, realizační tým a vedení. Zápas se stejně odehraje bez fanoušků, takže kapacita „vrtuláku“ postačí. „Máme příspěvek od UEFA na cestování,“ připomněl Flodrman. „Zavzpomínám na staré časy s Duklou. To byl rachot,“ poznamenal s úsměvem Rada, jenž ve vrtulových letadlech brázdil Evropu za svých hráčských dob.

Jablonecká výprava rozbije tábor v Šamoríně, což je od Dunajské Stredy i od letiště v Bratislavě cca půl hodiny cesty. Trenér Rada nyní shání informace o soupeři, který má v kádru hromadu cizinců a zkušeného německého stratéga Bernda Storcka (57), jenž vedl i reprezentaci Maďarska. Postoupil s ní na EURO 2016, další rok v říjnu však u mužstva skončil. Další dvě sezony strávil v Belgii, kde vedl Mouscron a Cercle Bruggy. U třetího celku minulého ročníku slovenské ligy je teprve od letošního června. „Je to Němec, takže disciplína, běhavý fotbal,“ očekával Rada.

Jediný Slovák v základu, v bráně Čech

Informace o protivníkovi mu pomáhá shánět kouč Karol Marko, jenž působil v Jihlavě, v Baníku či v Příbrami. „Říkal, že by měla Dunajská Streda hrát se Slovanem o titul,“ dozvěděl se Rada, jenž slovenského kolegu dobře zná. Jeho znalostí o výběru DAC rád využije. V elitní jedenáctce obvykle nastupuje jediný Slovák, a to stoper Dominik Kružliak. Brankářskou jedničkou je Čech Martin Jedlička, reprezentant U-21.

Organizace kousek od hranic s Maďarskem má silné finanční zázemí, může si dovolit kvalitní zahraniční borce. K tomu využívá supermoderní tréninkový areál plus krásný stadion pro zápasy. Na slovenské i české poměry jde o naprosto luxusní podmínky. „Já jsem tam byl naposledy, když klub vlastnili zelináři,“ vybavil si Rada.

Pokud Severočeši postoupí, čeká je v dalším kole rakouský LASK Linec. „Ptal jsem se lidí z Rakouska, je to silný tým. Kdyby netrénoval načerno, získal titul,“ připomněl Rada aférku z jara, kvůli níž byl Linec potrestán šestibodovým odpočtem a nejspíš přišel o ligový primát. Ten nakonec obhájil Salcburk.

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud