Při hledání migrantů pomáhá i monitor srdečního tepu. Letos v kraji odhalili přes dvě stě nelegálů
Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj - Policisté odboru cizinecké policie v Ústeckém kraji se pravidelně zaměřují na nelegální tranzitní migraci. Na stanovišti na dálnici D8 probíhala v tomto týdnu jedna z kontrol, která je součástí bezpečnostního opatření „Kamion“ zaměřeného na odhalování nelegálního pobytu cizinců a s tím souvisejícího protiprávního jednání spočívajícího v porušování zákona o pobytu cizinců na území ČR a na dodržování veřejného pořádku a pátrání po hledaných osobách a věcech.

Policisté při akci zaměřují pozornost především na oblast tranzitní migrace realizované pomocí mezinárodní kamionové přepravy, při čemž jim pomáhá speciální přístroj – monitor srdečního tepu, který je schopen za pomoci snímačů umístěných na vozidle detekovat možnou přítomnost osob. Při kontrole je samozřejmostí kontrola dokladů, kterou v terénu umožňuje speciální vozidlo, tzv. Schengenbus, jehož moderní technické vybavení umožňuje policistům rozpoznávání padělaných či pozměněných dokladů a listin a slouží jako mobilní kancelář s připojením na policejní databáze.

1009pcrkz1

Foto: Policie ČR

Celkem bylo při nelegální migraci od počátku roku do konce července odhaleno 234 osob, což představuje 10,4 % z celkového počtu nelegální migrace na území ČR. Jde o druhý nejvyšší počet záchytů nelegální migrace v rámci krajských ředitelství na území ČR. Nejvíce osob s nelegálním pobytem na území Ústeckého kraje zaujímají osoby se státní příslušností Ukrajiny (76), Moldavska (31), Vietnamu (23) a Albánie (17).

1009pcrkz3

Foto: Policie ČR

Celková nelegální migrace (234 osob) je tvořena:

  • tzv. tranzitní nelegální migrací (7 osob) – státní příslušníci ze 3. zemí, kteří nelegálně vstoupí na území ČR a mají v úmyslu pokračovat do dalších zemí, záchyty probíhají na hlavních migračních trasách
  • nelegálním pobytem na území (227 osob) – osoby na území ČR pobývající nelegálně, např. s propadlým vízem, bez povolení k pobytu.

"Nízký počet odhalených nelegálně pobývajících cizinců na hlavních migračních trasách je ovlivněn zejména přijatými opatřeními v souvislosti se šířením nemoci COVID-19 a vyhlášením dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic. Při tranzitní nelegální migraci bylo 5 osob odhaleno v mezinárodních vlakových spojích a 2 osoby v osobním motorovém vozidle na D8," dodává policejní mluvčí Šárka Poláčková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru