Tam za vodou v rákosí

10. září 2020

Představujeme další slavný letní hit. Vznikl při společné vyjížďce na pramici v Jevanech u Prahy v hlavě textaře Jiřího Štaidla v době, kdy chodil se svou největší láskou Vlastou Kahovcovou. 

V několika dílech Hvězd, hitů, legend jsme se letos zaměřili i na české letní hity, a tak nemůžeme vynechat jeden z nejkrásnějších duetů české populární hudby. Vyšel v roce 1963 na malé desce, je na ní označen jako pomalý rock. Jeho autory jsou Karel Mareš, tehdy nenápadný mladý muž stojící v pozadí, který měl, stejně jako autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, značný vliv na celkový vývoj naší populární hudby na začátku 60. let 20. století, a vynikající textař Jiří Štaidl.

Píseň se jmenuje Tam za vodou v rákosí, v podání Waldemara Matušky a Evy Pilarové se stala obrovským hitem. Vznikla v rámci divadla Semafor, kdy během svého dvouletého angažmá získal Waldemar Matuška takovou popularitu, že se stal naším prvním Zlatým slavíkem, Eva Pilarová toto ocenění pak získala za rok 1963. Bylo to prostě šťastné setkání vynikajících kvalit, písnička se hraje dodnes, je z ní český evergreen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.