Zatímco úřednice vyvázla z kontroly s psychickým šokem, její kolega musel navštívit lékaře. „Obžalovaný mu způsobil zhmoždění levé spánkové krajiny a otřes labyrintu levého vnitřního ucha, které poškozeného omezovaly v obvyklém způsobu života po dobu sedmi dní bolestivostí, nutností dodržovat klidový režim a nutností nosit krční límec,“ popsala obžaloba následky fyzického ataku.

Během incidentu Horváth oběma úředníkům navíc vyhrožoval zabitím. Zklidnil se až po zásahu policejní hlídky. „Můj klient není násilník, úder do levého spánku byl malé intenzity,“ tvrdil obhájce.

Jenže jak se ukázalo, jeho klient není žádné neviňátko. Už dříve byl odsouzen za opakované krádeže. Nejprve měl vykonat 300 hodin obecně prospěšných prací, později vyfasoval dva roky vězení.

Napadení úřední osoby pro něj znamenalo velký malér s trestní sazbou od 2 do 8 let odnětí svobody.

Tři roky definitivně platí

Proti květnovému verdiktu Městského soudu v Brně, který Horváthovi uložil souhrnný tříletý trest, kupodivu podal odvolání jen státní zástupce. Senát Krajského soudu v Brně je ale ve čtvrtek zamítl.

„V rozhodnutí městského soudu o výši trestu jsme neshledali žádné vady. Uložený trest je přiměřený,“ řekl soudce Miroslav Dlouhý. Obžalovaný si definitivní potvrzení pobytu ve vězení nepřišel vyslechnout, požádal o jednání v nepřítomnosti.