Hlavní obsah

Před tragickou srážkou s autem generála na Trutnovsku jel mustang až 158 km/h

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Rychle a zběsile jela podle svědků dvojice mustangů, z nichž jeden smrtelně zranil zástupce ředitele Vojenského zpravodajství brigádního generála Milana Jakubů a těžce zranil jeho manželku. Řidiči vozu Ford Mustang 32letému Vojtěchu Chaurovi, hrozí za přečin usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti až osmileté vězení. Chaura ve čtvrtek u Okresního soudu v Trutnově vinu přiznal.

Obžalovaný Vojtěch Chaura u souduVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Jsem si vědom chyby a jsem připravený nést trest. Toho, že jsem jel svižně, si jsem vědom. Mrzí mne, že jsem nedokázal tragédii předejít,“ prohlásil ve čtvrtek u Okresního soudu v Trutnově Chaura, který by mohl v krajním případě jít za mříže i na patnáct let.

„Nedopustil se pouze toho, z čehož ho viní obžaloba. Ale i obecného ohrožení, kde hrozí vyšší sazba. Svou jízdou po celou dobu ohrožoval všechny účastníky silničního provozu,“ reagoval zástupce poškozených Martin Pelikán, podle něhož agresoři na silnice nepatří, potažmo do normálního života.

Pozůstalí a další poškození po Chaurovi požadují zaplacení 2,3 milionu korun.

Mustang jel příliš rychle. Za tragickou nehodu u Špindlerova Mlýna navrhla policie obžalobu

Krimi

Chaura v kritický den 21. září loňského roku byl za odměnu ve Špindlerově Mlýně za dobrou práci účastníkem srazu vyznavačů americké ikony vozů Ford Mustang. Cestou do krkonošského střediska jel spolu s 12letým synem dalšího z účastníků mítinku Petrem Hamplem.  Chaurův půjčený mustang Hamplův vůz v závěsu následoval. „Jel za mnou a potom jsem ho ztratil ve zpětném zrcátku z dohledu,“ vypověděl Hampl.

Oba mustangy na zatáčkami protkané silnici předjížděly pomaleji jedoucí auta. „Jela jsem přesně sedmdesát. Jeden mustang nás riskantně předjel. Báli jsme se, že to auto, co nás předjíždělo, nás srazí ze silnice. Musela jsem zpomalit a zajet ke krajnici. Potom jsem za sebou slyšela ránu a viděla dým,“ popsala Kateřina Rožnovská.

Senior na Písecku nezvládl táhlou zatáčku, zemřel po střetu v protisměru

Krimi

Řidička zastavila a pospíchala k místu neštěstí, kde byla dvě zdemolovaná auta. Jakubů Rapid a Chaurův mustang. „Řidiče mustangu jsem se rozčileně ptala, co dělají, jestli závodí,“ dodala svědkyně. „Z mustangu vyskočil klučina a křičel: 'Jsem v pořádku',“ doplnila další ze svědkyň.

Někteří řidiči mustangů jezdili podle svědků po celou dobu dvoudenního srazu značně riskantně. „Leckdy nás předjížděli ve velké rychlosti,“ poznamenala Rožnovská.

Žádná honička nebyla, tvrdí řidič mustangu o nehodě, při které zemřel generál

Krimi

Podle státní zástupkyně Dagmary Čevelové jel Chaura v kritický okamžik riskantně rychlostí až 158 kilometrů v hodině ve snaze dojet před ním jedoucí Hamplův mustang. Vjel v pravotočivé zatáčce do protisměru a levou přední částí mustangu čelně narazil do Jakubů vozu Škoda Rapid. Generál na následky zranění na místě zahynul. Jeho manželka Kamila se dodnes zotavuje z těžkých zranění a brzy ji čeká další operace. Chaura vyvázl se středně těžkými zraněními.

Řidičák odevzdal

Tragédie, k níž došlo koncem loňského září kousek před Špindlerovým Mlýnem, změnila Chaurovi od základů život. Milovník aut, mechanik a příležitostný automobilový závodník krátce po nehodě odevzdal řidičský průkaz, prodal drahý vůz a utržených půl miliónu korun věnoval rodině Jakubů.

„Chaura nás chtěl bez ohlášení kontaktovat. Dcera švagrové se kvůli tomu zhroutila. Smrt bratra, podle jehož informací se politici rozhodovali, celou rodinu hluboce zasáhla,“ vypověděl Luboš Jakubů. „Tato tragédie mne donutila přehodnotit dosavadní život,“ podotkl obžalovaný.

Řidičem rapidu, který zemřel při srážce s mustangem u Špindlu, byl brigádní generál Jakubů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám