Mám obavy, abychom se tady „neutestovali“, varuje rektor Zima

10. září 2020

Nové testy vyvinuté Univerzitou Karlovou (ve spolupráci se soukromými firmami) by měly výrazně zkrátit dobu potřebnou pro odhalení koronaviru a chřipky. 

„Časově náročné bývá získání genetické informace ze vzorku. Izolace trvá i dvě hodiny. S naší technologií se zkrátí na 10 minut,“ vysvětluje rektor Tomáš Zima hlavní výhody oproti současným PCR testům.

Díky zrychlení jednotlivých technologických kroků můžeme mít výsledky 96 pacientů zhruba za 1 až 1,5 hodiny. „Spolehlivost byla ověřena na asi 20 tisících vzorcích a je vysoká. Úskalím je ale vždy odběr – pokud se provede nekvalitně, tak to analytickým procesem nedoženete,“ podotýká Zima.

Stejná laboratoř vyšetří za stejných podmínek třikrát víc vzorků.
Tomáš Zima

Nový test na koronavirus je už nabízen fakultním a krajským nemocnicím nebo laboratořím. Zároveň vědci vyvíjejí nový kombinovaný test, který najednou odhalí i viry chřipky typů A nebo B. Hotový by měl být během dvou až tří týdnů.

Čtěte také

Zima ovšem zdůrazňuje, že test je relevantní pouze v čase. Například u někoho, kdo se s infikovanou osobou setkal před několika málo dny, se vir teprve množí, takže test může mít negativní.

„Mám obavu, abychom se ,neutestovali´. Onemocnění covid-19 může mít závažné důsledky, ale u většiny lidí naštěstí probíhá jen s lehkými příznaky nebo bezpříznakově,“ upozorňuje. Zima dodává, že testovat je potřeba lidi, kteří pracují v kritické infrastruktuře, hlavně ve zdravotnictví. Nebo ty, kteří přicházejí do kontaktu se seniory.

Zdraví není jen jedno

U většiny infikovaných je podle Zimy koronavirus přítomen bez toho, aby to věděli. Hlavně mladí lidé často onemocněli bezpříznakově. I proto kritizuje povinné nošení roušek ve školách, které si budou žáci neustále nasazovat, a zas sundávat. V kontaktu s ostatními budou ale i bez roušek.

Už před mnoha měsíci jsem řekl, že je tu nový vir a my se s ním musíme naučit žít. Stejně jako s virem žloutenky typu B, HIV a dalšími infekčními onemocněními.
Tomáš Zima

Připouští ale, že roušky šíření koronaviru zpomalují a je vhodné, aby se nosily v uzavřených prostorech. „Aby ale byly efektivní, musí být čisté. Jinak je to depo pro bakterie, které jsou i v dutině ústní – to je taky krásný bakteriální prostor,“ říká rektor, profesí lékař a biochemik.

„Podle Světové zdravotnické organizace je zdraví otázkou nejen tělesnou, ale i duševní a psychickou. Chovejme se ohleduplně ke svému okolí, ale neztrácejme to, co dělá člověka člověkem, a to je setkávání. Při dodržování pravidel,“ uzavírá Tomáš Zima.

Je třeba více testovat? A jak složitý bude letošní akademický rok? Poslechněte si záznam Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.